logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thunderbird Portable -brak połączenia tylko na jednym kompie

ciaper 31 Gru 2015 11:36 1071 6
REKLAMA
  • #1 15285260
    ciaper
    Poziom 10  
    Ocena: 71
    Od dłuższego czasu używam Thunderbird Portable, w miarę bez problemów.
    Program mam zlokalizowany na zewnętrznym dysku, podpinam do kilku komputerów (prywatne, służbowe, laptopy, PC) I nigdy nie miałem większych problemów.
    Za pomocą tego program mam dostęp do trzech kont pocztowych, każde z innej domeny.

Jednak teraz, z nowym laptopem, mam następujący problem, który uniemozliwia mi korzystanie z tego program :/
    Mianowicie - normalnie włączam program, który następnie chce się połączyć z kontami za pomocą POP3... I nic, łączy się I łączy, połączyć się nie może, nawet nie wyskakuje okienko z prośbą o hasło :/
    Oczywiście na innym komputerze wszystko nadal działa bez problemów.

Z gory dziekuję za wszelkie podpowiedzi i pomoc !
  • REKLAMA
  • #2 15285472
    Kaleb1984
    Poziom 10  
    Zacznijmy od tego jaki masz system i czy w laptopie jest jakiś program AV.

Spróbuj też zgrać całego Thunderbird'a na dysk w laptopie.

Spróbuj wyłączyć na chwilę zaporę Windows i zobacz czy zadziała.
  • REKLAMA
  • #3 15285495
    ciaper
    Poziom 10  
    System - Windows 7.

Nie chcę "zgrywać" całego Thunderbirda na dysk komputera, ponieważ moim celem jest używanie programu na kilku komputerach z dysku zewnętrznego. Na tym polega idea Portable.
  • REKLAMA
  • #4 15285630
    Kaleb1984
    Poziom 10  
    Rozumiem, chodziło mi o test. Sprawdzenie, czy system nie gryzie się jakoś z nośnikiem zewnętrznym.

Zrób tylko kopię, to chwila roboty.

Jakiś program AV masz? Spróbuj wyłączyć. Tak samo zaporę Windows. Też tylko na chwilę w ramach testu.
  • #5 15290271
    ciaper
    Poziom 10  
    System nie gryzie się z ośnikiem zewnętrznym, ponieważ wszystko działa idealnie z tego nośnika. Każdy rodzaj działania. Tylko łączenie z POP3 nie działa :(

Antywirus to Sophos. Nie mam jak go wyłączyć. Zapory tez, ponieważ nie mam pełnego dostępu do wszystkich ustawień systemu, tylko niektórych. Laptop jest służbowy. Ale być może to "ustawienie" dotyczące POP3 mogę zmienić, ale nie wiem gdzie to sprawdzić ...
  • #6 15299510
    Kaleb1984
    Poziom 10  
    Hmm, pewnie jakiś nadgorliwy informatyk zablokował co dało i teraz jest problem :) Pogadaj z informatykiem jeśli to sprzęt służbowy :)
  • REKLAMA
  • #7 15302049
    ciaper
    Poziom 10  
    Kaleb1984 napisał:
    Hmm, pewnie jakiś nadgorliwy informatyk zablokował co dało i teraz jest problem :) Pogadaj z informatykiem jeśli to sprzęt służbowy :)

Jakbym miał taka możliwość to bym tutaj nie pisał.
    Za taka pomoc, to ja dziękuję ...

Może macie jeszcze inne pomysły gdzie można to sprawdzić ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z programem Thunderbird Portable, który nie może połączyć się z kontami e-mail za pomocą protokołu POP3 na nowym laptopie z systemem Windows 7. Program działa poprawnie na innych komputerach, a użytkownik nie chce przenosić go na dysk lokalny, ponieważ korzysta z zewnętrznego nośnika. Problemy mogą być spowodowane przez oprogramowanie antywirusowe Sophos lub ustawienia zapory systemowej, do których użytkownik nie ma pełnego dostępu. Użytkownik sugeruje, że może być konieczna interwencja informatyka w celu sprawdzenia ustawień zabezpieczeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA