logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta Graficzna HD Radeon 6850 Gigabyte - po włożeniu brak obrazu.

mlodymagik 31 Gru 2015 14:20 1392 10
REKLAMA
  • #1 15285693
    mlodymagik
    Poziom 9  
    Witam! Otóż przeprowadziłem w swoim komputerze małą modernizacje.
    Pentium Dual-Core E5200 2,5 GHz
    Karta graficzna: Radeon HD4550
    Płyta Główna: ASUS P5N-EM HDMI
    4 GB RAM
    Zasilacz logić LOGIC "400W"

No i wymieniłem sobie, a w zasadzie miałem zamiar wymienić kartę na Radeona HD 6850, używanego, oczywiście najpierw wymieniłem zasilacz na XFX 550W.

Monitor: X93W DVI Hyndai'a

I otóż po włożeniu karty i połączeniu kabla do zasilania i włączeniu komputera wiatraki wentylatory startują (jeden dość hałaśliwie, ale mniejsza z tym), a obraz na monitorze ani rusz. Dodam, że podłączałem przez kabel DVI. Na starej karcie graficznej normalnie działa. I pytanie czy wszystkie podzespoły nadają się do tej karty? Czy może to być wina monitora? Dodam, że taką modernizację polecili mi użytkownicy elektrody, a jedynie co, to miałem zamiar wymienić jeszcze procesor.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15285725
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2469
    Jakie sygnały biosu?
  • #4 15286044
    mlodymagik
    Poziom 9  
    Wentylatory - wiem doskonale, lecz nie mogę się "przestawić".

Podłączyłem i liczyłem że będzie działać, a jutro postaram się zrobić tak jak w tej "instrukcji".
  • #5 15286078
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    mlodymagik napisał:
    Wentylatory - wiem doskonale, lecz nie mogę się "przestawić".

Powinieneś.
    Wiatraki w PC się nie znajdują.
    mlodymagik napisał:
    Podłączyłem i liczyłem że będzie działać, a jutro postaram się zrobić tak jak w tej "instrukcji".

Powinna, ale czasem niestety trzeba zrobić CLR_CMOS (zworką 5 sekund maks).
    Warunki:
    - sprawna MoBo i GPU oraz pozostałe podzespoły
    - sprawny, wystarczający PSU
    - podłączone wszelkie przewody zasilające
    - podzespoły kompatybilne itd.
  • REKLAMA
  • #6 15286329
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 616
    Pierwsza sprawa płyta główna obsługuje tylko pcie 1.0 , niby karta powinna się przełączyć ale czasem nie chce to działać, szczególnie biorąc pod uwagę drugą rzecz czyli bardzo egzotyczny chipset nforce 630i dla procesorów intela.
  • #7 15287716
    mlodymagik
    Poziom 9  
    Czyli ten "CLR_CMOS" może nic nie dać?

A tak w ogóle, jeżeli go wykonam, to mogę stracić jakieś dane?
  • REKLAMA
  • #8 15287827
    karolark
    Poziom 42  
    Nie tylko zresetujesz ustawienia biosu.
  • #9 15288051
    mlodymagik
    Poziom 9  
    Czy podczas resetowania biosu za pomocą tych 3 pinow muszę odłączyć zasilanie?
  • #10 15288065
    karolark
    Poziom 42  
    Tak, poza tym wszelkie grzebanie powinno być przy odłączonym zasilaniu.
  • #11 15288375
    mlodymagik
    Poziom 9  
    Z tymi pinami zrobiłem + zrobiłem też z tą baterią ale jak mam "włożoną" tą nową kartę to i tak monitor nie startuje. Włożyć starą??

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

Odpaliłem na zintegrowanej usunąłem kartę graficzną tym programem zrobiłem, lecz nadal kiedy tylko włoże nowa grafikę efekt taki sam... Nadomiar złego nie może mi się połączyć z netem, a na tele działa. Jakieś pomysły? A reset Windowsa mógłbym pomóc?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmodernizował swój komputer, wymieniając kartę graficzną z Radeon HD4550 na Radeon HD6850 oraz zasilacz na XFX 550W. Po zainstalowaniu nowej karty, komputer uruchamia wentylatory, ale nie wyświetla obrazu na monitorze. Użytkownicy sugerują sprawdzenie sygnałów BIOS-u, wykonanie resetu CMOS oraz upewnienie się, że wszystkie komponenty są kompatybilne. Zwracają uwagę, że płyta główna ASUS P5N-EM HDMI obsługuje tylko PCIe 1.0, co może powodować problemy z nową kartą. Użytkownik zastanawia się nad możliwością utraty danych podczas resetowania BIOS-u oraz nad koniecznością odłączenia zasilania podczas tego procesu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA