logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie wylutować rezystor SMD przy użyciu stacji WEP 937D?

mlewan 31 Gru 2015 19:31 1017 5
REKLAMA
  • #1 15286582
    mlewan
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    Tak więc wszyscy mają Sylwestra, a moje dzieciaki jeszcze dodatkowo anginę, więc siedzę w domu przymusowo i by nie zniżyć się do włączenia telewizora z nudów postanowiłem naprawić latarkę :) W tym miejscu miał powstać opis tego jak próbowałem odlutować rezystor SMD i że się nie dało, ale latarka zaczęła działać, z tymże rezystancja naprawionych połączeń jest dwa razy wyższa niż tych działających i że nie wiem dlaczego :D Na odpowiedź wpadłem podczas pisana postu :) Po prostu zlikwidowałem zimne luty tylko dla jednego z dwóch rezystorów.

Pytanie które pozostało jako jedyne, to to że pomimo ustawienia stacji lutowniczej (WEP 937D, grot) na maksymalną temperaturę 480 stopni Celsjusza spoiwo które próbowałem usunąć w celu wylutowania rezystora nijak nie chciało przejść w stan płynny. W takim razie jak sobie z takim problemem poradzić w przyszłości. Kupić lepszą stację?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15286609
    Setel
    Poziom 25  
    Ocena: 141
    Do prawidłowego wylutowania elementu SMD zwykłą lutownicą potrzebna jest pewna praktyka i trochę zręczności. Istotny jest dobry styk grota z lutem na SMD. Lut ten często jest pokryty lakierem zabezpieczającym lub tlenkami, co izoluje go termicznie od grota. Należy najpierw usunąć tę przeszkodę delikatnie ją zeskrobując.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15286621
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    Pewnie cyna bezołowiowa - rób odwrotnie :-) nałóż zwykłej cyny z ołowiem i dalej już z górki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15286624
    Pain
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Zapewne jest to spoiwo bezołowiowe. Konieczne jest aby po umieszczeniu na nowo elementu pokryć łączenia topnikiem i ponownie przygrzać, dopiero wówczas uzyskuje się prawidłowe połączenie.
    W przypadku poprawiania zimnych punktów lutowniczych powinno wystarczyć dołożenie zwykłego lutowia zawierającego ołów.
    Do oczyszczenia punktów lutowniczych po zdjęciu elementu wystarczy odsysacz lub plecionka.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15286641
    rekordgsm
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    Są specjalne stopy cyny obniżające temperaturę przejścia w stan płynny dzięki czemu po odjęciu grota lutownicy jeszcze przez chwilę można spokojnie usunąć złącza, kilkupinowe elementy SMD itp. bez użycia hotaira.
  • #6 15286674
    mlewan
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    Jestem pod wrażeniem, dziękuję za pomoc.
REKLAMA