logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP nie bootuje z pendrive - jak poprawnie zainstalować system?

Kamyk95221 02 Sty 2016 00:56 1344 11
REKLAMA
  • #1 15289990
    Kamyk95221
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam/cześć. Mam pewien problem, może dla was wyda sie to błachostką lecz ja już nie mam pomysłów bo nie jest dobry w te klocki. Otóż, pożyczyłem od znajomego Windows XP i chciałem go sobie zgrać na pendrive. Zrobiłem według kilku poradników. Utworzyłem obraz z płyty w postaci ISO nagrałem ten obraz na pendrive za pomocą tego programu Novicorp WinToFlash bo on tam jakieś pliki zastępuje żeby nie było problemu z błędem txtsetup.sif no i było jak pisało ale pojawiło sie więcej problemów. Ale nie chce sie w nie bawić. Zależy mi tylko na tym żeby Windows XP sie instalował z pendrive.
  • REKLAMA
  • #2 15289997
    Bogdan Bejs
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Skoro instalacja sama nie chcę ruszyć z pendriva, to zmień w biosie bootowanie na USB i powinno śmignąć.
  • #3 15290007
    Kamyk95221
    Poziom 11  
    Uruchamiam komputer. Naciskam F12, wybieram opcje USB Hard Disk i mam cos takiego. Windows XP nie bootuje z pendrive - jak poprawnie zainstalować system?

Windows XP nie bootuje z pendrive - jak poprawnie zainstalować system?

Próbowałem każdą opcje i żadna nie odpala instalatora.
  • REKLAMA
  • #4 15290009
    Bogdan Bejs
    Poziom 19  
    System jest nieprawidłowo wrzucony na pendriva. Użyj Ultra ISO - świetny program do tego typu rzeczy. Nie jest skomplikowany, sam zobaczysz.
  • #5 15290011
    Kamyk95221
    Poziom 11  
    Przez Ultra ISO jak wypalam to pokazuje ten błąd txtsetup.sif jest uszkodzony lub nie ma go
  • REKLAMA
  • #6 15290017
    Bogdan Bejs
    Poziom 19  
    Rozumiem, że windowsa wrzucasz na pendriva bezpośrednio z płytki włożonej do napędu?
  • #7 15290020
    Kamyk95221
    Poziom 11  
    Tak, dokładnie. Wrzucam pliki z płytki na komputer później przerzucam je do Ultra ISO i wypalam
  • #8 15290025
    Bogdan Bejs
    Poziom 19  
    I to jest błąd! Nie kopiuj windowsa na dysk twardy komputera. Pliki muszą być przeniesione bezpośrednio z napędu na pendrive chyba, że masz utworzony obraz iso. Zrób to tak jak w tym poradniku. Tu jest akurat wrzucany Win7, ale to nie gra roli, bo każdego można wrzucić - od xp'ka po win10.

http://www.windows7.pl/forum/index.php/topic,1415.0.html
  • #9 15290034
    Kamyk95221
    Poziom 11  
    Rozumie ten poradnik, bo robiłem tak Win 7,8,10 ale ciągle mam problem z tym XP-kiem. Jak stworzyć poprawnie taki obraz ISO ? Bo jak wypalić to wiem

Dodano po 3 [minuty]:

Ten program WinToFast robi to samo. Bez pośrednio przerzuca Wina na pendrive
  • #10 15290037
    Bogdan Bejs
    Poziom 19  
    Odpalasz Ultra ISO i wkładasz do napędu płytę z windowsem. Następnie 'Narzędzia' i 'Utwórz obraz CD'. Wybierasz ścieżkę zapisu pliku, klikasz 'Utwórz' i tyle w temacie. Masz gotowy obraz ISO z windowsem na dysku.

Dodano po 2 [minuty]:

A swoją drogą jak chcesz to zrobić po swojemu, to proszę bardzo. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #11 15290041
    Kamyk95221
    Poziom 11  
    Momencik. Bo jak na razie to jestem bez systemu. Dokończę instalacje Win 7 i bede robił jak piszesz.
  • #12 15292489
    Kamyk95221
    Poziom 11  
    No i powtórka z rozrywki. Windows XP nie bootuje z pendrive - jak poprawnie zainstalować system?

Ktoś jeszcze ma jakiś pomysł ?
    ---------------------------------------------------

Dodano po 16 [minuty]:

Nie wiem czy to jest istotne, ale z tego co przeczytał to ten Windows XP jest OEM nie wiem czy to jest jakaś różnica przy wypalaniu. Chodź z płyty idzie jak trzeba, a z pendrive nie chce.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows XP z pendrive'a. Po utworzeniu obrazu ISO i nagraniu go na pendrive za pomocą programu Novicorp WinToFlash, instalacja nie uruchamia się. Użytkownicy sugerują, aby zmienić ustawienia BIOS na bootowanie z USB oraz użyć programu Ultra ISO do poprawnego utworzenia obrazu. Wskazano, że pliki muszą być przeniesione bezpośrednio z napędu na pendrive, a nie kopiowane na dysk twardy. Użytkownik zauważa, że Windows XP jest wersją OEM, co może wpływać na proces instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA