logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Filtr przeciwzakłóceniowy w częstościomierzu KZ2133

arglo 16 Cze 2005 10:52 2828 8
REKLAMA
  • #1 1582016
    arglo
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam. Padł filtr przeciwzakłóceniowy w częstościomierzu KZ2133. Oznaczenie to FPpz-B28 0,1uF - 2x2500pF - 2x2,5mH - 250V - 2A.
    Może ktoś coś wie na ten temat. Jaka jest konstrukcja tego filtru (czym to ewentualnie można zastąpić), czy można to gdzieś kupić. Za każdą informację z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 1582635
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 312
    Bez niego częstościomierz też będzie działał, jak go pominiesz. Jednakże należy liczyć się ze zwiększonym przedostawaniem się zakłóceń z wnętrza częstościomierza na zewnątrz.
    W Warszawie na Wolumenie to mnóstwo tego się przewraca. Popytaj też w serwisach AGD - praktycznie każde takie utrządzenie ma filtr takiej lub zbliżonej budowy.

Aby samemu zbudować taki filtr potrzebujesz: 2 kondensatorów po 2500 pF, 1 kondensatora 0,1µF oraz 2 dławików po 2,5 mH. Kondensatory na napięcie minimum 400V, wskazane aby te 2500 pF były ceramiczne. Dławiki to nawiniesz na jakimś rdzeniu ferrytowym - polecam pierścieniowe. Przewód nawojowy daj co najmniej fi 0,5mm. Kondensatory 2500 pF połącz w szereg, a punkt ich połączenia połącz z obudową urządzenia. Dławiki w szereg w jeden i drugi przewód idący do sieci. Kondensatory 2 x 2500 pF daj z jednej strony dławików, a trzeci kondensator z drugiej strony.
  • REKLAMA
  • #4 1582701
    arglo
    Poziom 12  
    Byłem przekonany, że ten filtr został zastosowany, żeby zabezpieczyć częstościomierz a nie odwrotnie. Częstościomierz bez filtru oczywiście działa. Testuję go już jakiś czas i jest oki. Jeżeli został tam zastosowany filtr to pewnie był potrzebny. Zastanawiałem się tylko jakiego typu jest to filtr, czy nie jest to przypadkiem jakieś specjalizowane ustrojstwo (aparatura pomiarowa). Niestety opisu na obudowie brak. Info o filtrze wyczytałem w instrukcji, ale to mi nic nie mówi. Sprawdzić to będzie bardzo trudno. Chyba spróbuję zastosować filtr komputerowy i potraktować to generatorem zakłóceń. Mam prośbę o info w jakiego rodzaju sklepach można tego szukać (elektryczny, ze sprzętem komputerowym, AGD)? W rodzimych sklepikach elektronicznych nie mają pojęcia o co chodzi. Dzięki za info. Pozdrawiam.
  • #5 1582718
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Filtry te robił kiedyś Miflex w Kutnie. Obecnie jego oferta jest skromniutka:
    http://www.miflex.com.pl/pol/filtry.htm

Filtr oczywiście działa też w drugą stronę - zapobiega także przenikaniu do urządzenia zakłóceń z zewnątrz.
  • REKLAMA
  • #6 1582726
    arglo
    Poziom 12  
    Do sp5wcx:

Widziałem, rzeczywiście cieńko, może masz jakieś namiary gdzie można by kupić taki filtr do AGD. W serwisie to mnie skroją jak się patrzy. Kolo mi proponował jakiś filtr za 80 zł. Masz może orientację ile coś takiego może kosztować. Wracając do filtru to też tak myślałem, więc oki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1582746
    sp5wcx
    Poziom 33  
    arglo napisał:
    Do sp5wcx:

Widziałem, rzeczywiście cieńko, może masz jakieś namiary gdzie można by kupić taki filtr do AGD. W serwisie to mnie skroją jak się patrzy. Kolo mi proponował jakiś filtr za 80 zł. Masz może orientację ile coś takiego może kosztować. Wracając do filtru to też tak myślałem, więc oki.

Filtr dokładnie taki jakiego szukasz kosztuje 10 zł 24 gr + VAT. Kupisz go między innymi w:
    http://www.unizet.com.pl/nowa/modules.php?name=Sklep&file=lista&grupa=0207
  • #9 1582753
    arglo
    Poziom 12  
    No dzięki wielkie. Pozdrawiam.

Dodano po 2 [minuty]:

Do rubens:

Chyba już mam namiar od sp5wcx, ale dzięki wielkie za pomoc. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W częstościomierzu KZ2133 uszkodził się filtr przeciwzakłóceniowy oznaczony jako FPpz-B28 o parametrach: 0,1 µF, 2x2500 pF, 2x2,5 mH, 250 V, 2 A. Filtr ten można pominąć, jednak zwiększa to ryzyko przenikania zakłóceń z i do urządzenia. Konstrukcja filtru to układ składający się z dwóch kondensatorów 2500 pF połączonych szeregowo i uziemionych, kondensatora 0,1 µF oraz dwóch dławików 2,5 mH na rdzeniu ferrytowym. Kondensatory powinny mieć napięcie znamionowe minimum 400 V, a dławiki nawinięte przewodem o średnicy co najmniej 0,5 mm. Alternatywnie można zastosować gotowe filtry przeciwzakłóceniowe stosowane w komputerach, np. o parametrach 2x2 mH i 2x2000 pF. Filtry tego typu produkował kiedyś Miflex w Kutnie, obecnie oferta jest ograniczona. Filtr można kupić w sklepach z elektroniką, AGD lub specjalistycznych hurtowniach, np. w sklepie internetowym unizet.com.pl za około 10 zł netto. Istnieje także możliwość zakupu używanych filtrów w Warszawie na Wolumenie lub od osób prywatnych. Filtr zabezpiecza zarówno przed zakłóceniami wychodzącymi z częstościomierza, jak i przed zakłóceniami zewnętrznymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA