logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Romet Pony Monster 50, olej, filtr, instrukcja obsługi potrzebna

rubens 27 Sty 2024 20:37 4305 5
REKLAMA
  • #1 20932255
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    Kupiłem córce używany Romet Pony Monster 50 z 2017 roku.
    Jak to w używanym sprzęcie, przydało by się wymienić olej, filtr powietrza, nasmarować to i owo.
    Wraz ze sprzętem nie dostałem instrukcji obsługi w której część rzeczy która mnie interesuje mogła by być zawarta.
    Szukam zatem instrukcji obsługi ( a może i serwisowej do tego sprzętu ( choć raczej na takową nie liczę)) lub odpowiedzi na pytania:
    -jaki olej zaleca producent i ile go wchodzi
    -jakie luzy zaworowe
    -punkty smarowania

Jeśli są dostępne jakieś serwisówki do silnika to może ktoś ma namiary gdzie takowych szukać, na deklu silnika jest napisane G17-094 ale google nic nie znajdują.

Pisałem do Romet Motors na kilka adresów mailowych, CISZA.... po 20 minutach wiszenia na infolinii się poddałem......
    Pisałem do chińczyków na info(_at_)ygmotor.com ( wygląda że mają taki sam produkt), też cisza.

Jak ktoś coś wie, to poproszę.

Posiadam obecnie trzy motory + ten Romet Pony, sam je ogarniam, więc proszę o konkrety i powstrzymanie się od komentarzy typu nie znasz się, oddaj do serwisu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20932838
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3839
    Daj zdjęcie tego motorka. Luzy na zaworach w tych Chińcach ustawiam na takie luźne 0,1😁 byle by 0,15 nie wlazło. Olej uniwersalny 10W40. Filtry najlepiej wyciągnąć i wtedy szukać. Mogą być na nich jakieś numery. Możesz podejść też z filtrami do Intercars o ile masz w pobliżu. Raczej na pewno coś dobiorą. Zakładam że potrafisz zlokalizować gdzie siedzą w motorku. Na instrukcję tego konkretnego modelu raczej bym nie liczył. Ale poszukaj Jawy 50 z lat 2000-2004. Ten sam silnik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20932892
    pusty20
    Poziom 26  
    Ocena: 212
    Silnik pewnie 139fmb.
    Porównaj ze swoim i jeśli się zgadza to pełno tego w sieci.
  • REKLAMA
  • #4 20933311
    rubens
    >>20932838

Wrzucam zdjęcie.
    Romet Pony Monster 50, olej, filtr, instrukcja obsługi potrzebna

Generalnie ten sprzęt to nie jest technologia kosmiczna, części są choćby w Romecie czy na alledrogo, tyle, że filtr powietrza można kupić za 22 zł jak i za 55 zł. Przydałby się sensowny kod silnika do poszukiwań.

Te sprzęty są na rynku co najmniej od 2016 roku, a nikt nie pokusił się o zeskanowanie i wrzucenie do sieci głupiej instrukcji.

Do wszystkich moich motorów czy to zabytkowych, czy współczesnych" mam potrzebne instrukcje a tu do głupiego chińczyka posucha.
    Nawet na forum typu chłopcy rometowcy brak.

W sumie to ciekaw jestem, czy w instrukcji jest cokolwiek poza stwierdzeniem:
    -w celu wymiany oleju należy udać się do najbliższego serwisu Romet

Jak coś się uda ustalić, będę wrzucał do sieci znalezione info, wygląda na to, że ludzie mają ale się nie podzielą.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #5 20979882
    rubens
    Dzięki pomocy widzów udało się zdobyć instrukcję serwisową do tego sprzętu.
    Instrukcja serwisowa do YG48Q-5A.

Jeśli moderator uzna, że należy przenieść ten plik, to proszę go przenieść do odpowiedniego działu.
    Załączniki:
    • service manual_Pony_monster_YG48Q-5A.pdf (14.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21027186
    olojus
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Dzięki Rubens, prawie rok szukałem instrukcji, przypadkiem wpadłem na filmik.
    W rewanżu do - jak mówisz - "dobra ludzi" - też się podzielę czymś, co wydłubałem, a zdawało się nie do zdobycia - lub też nie umiałem znaleźć.
    Też kupiłem synowi w lipcu'23 monstera 50 - rok 2017. Ma dość zjechaną tarczę przedniego hamulca. Wytarta jest po śladzie klocka, a ranty zostały z nawisem.
    Po miesiącach poszukiwań i w sumie pogodzeniu się z sytuacją, że kupiliśmy ładnie wyglądający i ładnie jeżdżący moturek, ale bez możliwości zakupu prostych części eksploatacyjnych, wpadłem na to. Zaryzykowałem wg zdjęcia, że to prawda, bo piszą tarcza "TYLNA", a wygląda foto jak przednia. Zamówiłem, przyszła i jest przednia!!! :)
    Nie wiem czy mogę umieszczać link, ale wrzucam, a jeśli nie mogę, to służę na priv:
    https://erli.pl/produkt/tarcza-hamulcowa-tyl-romet-crs-50,145758293
REKLAMA