logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate ST1000LM024 HN-M101MBB - tykanie nowego dysku, ocena SMART

MateuszCHUDY 10 Sty 2016 20:07 2916 19
  • #1 15321211
    MateuszCHUDY
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Cześć.

Czy mógłby ktoś ocenić stan dysku w nowym laptopie na podstawie SMART?

Proszę o to, ponieważ kupiłem nowego laptopa ASUS R556LJ i słychać w nim tykającą głowicę dysku HDD co mnie strasznie irytuje. Laptop raz lekko uderzył w stół bo chcąc otworzyć klapę pociągnąłem całego do góry, ale było to bardzo nieznaczne i w dodatku laptop był wyłączony i nie miał jeszcze zainstalowanego systemu więc nie powiem czy tak było wcześniej, laptopa użytkuje dosłownie kilka godzin.

Zamieszczam screeny i proszę o opinię czy jest się czym przejmować czy olać to i się przyzwyczaić? Na jednym z portali o cenach produktów widziałem opinię, że dysk ten tak właśnie tyka.

Dodam, że jak robiłem benchmark HDDTune i error scan to tykania nie słychać.

Mnie osobiście martwi parametr C8. Czy to jednak nic strasznego?
    Załączniki:
    • Seagate ST1000LM024 HN-M101MBB - tykanie nowego dysku, ocena SMART HDTune_Health.png (50.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Seagate ST1000LM024 HN-M101MBB - tykanie nowego dysku, ocena SMART Error scan.png (30.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Seagate ST1000LM024 HN-M101MBB - tykanie nowego dysku, ocena SMART CrystalDisk.jpg (233.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Seagate ST1000LM024 HN-M101MBB - tykanie nowego dysku, ocena SMART Benchmark.jpg (90.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 15321230
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    W/g SMART dysk jest sprawny.

Jedyne co rzuca się w oczy to BF / C8.

Na obecną chwilę nie ma co się martwić... ale na bieżąco monitoruj SMART.
  • #3 15321265
    MateuszCHUDY
    Poziom 9  
    No właśnie martwi mnie ten BF i C8 Wg SMART dysk pracuje ledwie 40 godzin, ale tak jak mówisz będę obserwował. Powiedz jeszcze czy parametr E1 jest wporządku przy tak krótkiej pracy? Zignorować te tykanie? Bo przez nie zacząłem grzebać.
  • #5 15321317
    MateuszCHUDY
    Poziom 9  
    Widziałem już to. Moje pytanie dotyczy tykania i wartości liczbowych, a nie znaczenia poszczególnych parametrów.
  • #6 15321320
    997ToKlopoty
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Po pierwsze - ten dysk to straszna kupa, mnie już jeden taki padł, ale co najdziwniejsze - chyba ma problemy z elektroniką (na poziomie głowica-dysk) bo co zapisze na nim jakiekolwiek dane to sypie bad sektorami, a MHDD na skanie nigdy nie pokazuje żadnych bad sektorów.

Masz to szczęście, że masz wersję z nowym firmwarem.

Powiem tak - mam ten dysk tylko od Seagate w obudowie przenośnej, sypie błędami zapisu tak samo od nowości - dysk sobie od nowości leży obok lapka na biurku i nie ma żadnych wstrząsów także to jest norma w smarcie Samsunga dla tej serii.

W moim poprzednim dysku ze starszym oprogramowaniem ta wartość błędów zapisu (C8) doszła do 80 000+ i wtedy status dysku zmienił się na zły - nie mówię że z Twoim dyskiem tak będzie, ale ja kupując ten sam dysk kolejny raz się na to nastawiłem.

Wkrótce prócz błędów zapisu pojawią Ci się błędy odczytu - mam ten sam dysk z tym samym firmwarem i przerabia dużo danych - przerobisz podobną ilość i te same dane Ci zaczną wyskakiwać.

Jedyne co zauważyłem to że nie ma błędów kalibracji (Calibration retry)

Jeden błąd (BF) dotyczy wstrząsów - najprawdopodobniej raz wstrząsy przekroczyły wartość dopuszczalną dla tego dysku, ale wiem że trudno żeby w laptopie nie było wstrząsów.

Mówię Ci szczerze i z doświadczenia wysnułem część z wniosków.

A jeszcze co do tykania które słyszysz - to parkowanie głowicy - określa je parametr load/unload cycle czyli cykl parkowania (zaparkowanie i odparkowanie).

Jeśli parkowanie Cię wkurza to można je wyłączyć i dysk też będzie zdrowszy - ale pamiętaj że z wyłączonym parkowaniem to tylko jak laptop jest naprawdę nieruchomo, np. na biurku.

Parkowanie możesz wyłączyć poprzez ustawienie parametru APM na 255 (max - performance) w Crystal Disk Info.

Nie martw się niczym autorze, ciesz się sprzętem tylko zawsze pamiętaj o kopii zapasowej - bez względu na to czy dysk ma długą czy krótką żywotność.
  • #7 15321416
    MateuszCHUDY
    Poziom 9  
    @997ToKlopoty Dziękuje za Twoją szczegółową odpowiedź. Już gdzieś doczytałem, że to parkowanie głowicy tylko słychać je dość często, a nie wiem czy powinno być wogóle słyszalne i stąd moje zmartwienie - jak już napisałem laptop chodzi zaledwie od wczoraj. No nic narazie to zignoruje, widziałem już w internecie dość niepochlebne opinie o tym dysku.
  • #8 15321435
    997ToKlopoty
    Poziom 9  
    Za parkowanie odpowiada parametr E1 - za każdym zaparkowaniem i odparkowaniem (cyklem parkowania) jak odświeży Ci się okno to wartość parametru się zwiększy.
  • #9 15321522
    MateuszCHUDY
    Poziom 9  
    To w takim razie ten parametr nie zwiększa się proporcjonalnie do ilości tyknięć. W tym momencie jest 645, jak założyłem temat było 629, a tyka dosłownie co kilka sekund więc raczej powinno być więcej. Jak włącze HDDTune, w międzyczasie tyknie kilka razy, i uruchamiam program drugi raz to liczba nie zmieniła się.
  • #10 15321547
    997ToKlopoty
    Poziom 9  
    HD Tune sam odświeża SMARTa, miej go otwartego i wtedy rozróżnisz które tykania to zwykły odczyt danych przez głowicę - co jest naturalne jeśli jest to dysk systemowy, a które to parkowanie głowicy.

Dysk który zaczął mi padać z tej serii wydawał dźwięk ale to nie było samo tykanie.

To było tyknięcie połączone z takim delikatnym "wystrzałem".

Jeśli nie słyszysz takiego bardziej metalicznego tykania to nie ma się co martwić, tylko żeby dysku nie zajechać szybciej jeśli pracuje w miejscu bez żadnych drgań - np. biurko to wyłącz mu parkowanie na jakiś czas - oszczędzisz dysk.

Miej na względzie że wyłączenie parkowania zwiększa nieznacznie temperaturę dysku.

Jeśli ustawisz APM na 255 (czyli pasek do końca w prawo) i usłyszysz tykanie to jest: głowica wykonuje operację odczytu/zapisu.

Jeśli słyszysz bardzo metaliczne tykanie to może się zdarzyć że dysk jest od nowa uwalony i nie wiadomo kiedy padnie - na temat dysków twardych można by pisać epopeje.
  • #11 15321578
    MateuszCHUDY
    Poziom 9  
    Jednak to będzie tykanie związane z odczytem danych. Nie wpadłem na to, żeby spojrzeć na głupią diodę pracy dysku na obudowie. Teraz to zrobiłem i widać, że mruga ona synchronicznie wraz z tym tykaniem. Czyli nie ma czym się przejmować i dysk jest poprostu głośny?
  • #13 15321705
    MateuszCHUDY
    Poziom 9  
    @pidar Jak włączyć takie monitorowanie w tym programie?
  • #14 15321825
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3579
    MateuszCHUDY napisał:
    @pidar Jak włączyć takie monitorowanie w tym programie?

Nic nie włączasz, samo zainstalowanie programu wystarczy.
    http://www.cdrinfo.pl/download/340093100
    http://admin.cdrinfo.pl/screenshots/smartvision3.png
  • #15 15323406
    MateuszCHUDY
    Poziom 9  
    Obecnie SMART wygląda tak:
    Załączniki:
    • Seagate ST1000LM024 HN-M101MBB - tykanie nowego dysku, ocena SMART SMART Vision.jpg (170.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 15350643
    MateuszCHUDY
    Poziom 9  
    Zgodnie z radą @pidara wstawiam screen Smart Vision po 8 dniach. Ostatnimi dniami mocno wzrósł parametr Write error rate. Nie rósł on równomiernie do takiej wartości jaka jest obecnie. Laptop również nie upadł, ani nie doznawał żadnych wstrząsów, praktycznie stoi cały czas na stole, a parametr G-Sense error wzrósł. Czy jest źle, czy to norma? Wartości w nawiasach nie odnoszą się idealnie do poprzedniego screena, ponieważ w międzyczasie zmieniałem system.

• #17 15350923
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3579
    To "tykanie" mamy jak widać odnotowane:

Co do reszty parametrów SMART-u, to nie zamierzam Cię straszyć, ale lekki niepokój wg. mnie powinien pozostać {dalszy bieżący monitoring). :idea:
  • #18 15353256
    MateuszCHUDY
    Poziom 9  
    Write error wynosi już 139. Czy wzrost parametru load/unload cycle count jest szkodliwy?
  • #19 15436906
    997ToKlopoty
    Poziom 9  
    Olej to i się przyzwyczaj - ten typ tak ma, właśnie siedzę na laptopie, który też ma ten dysk - miałem w rękach wiele lapków z tym dyskiem i w każdym był zasyfiony SMART.

Ciesz się dyskiem póki możesz.

Jeśli używasz laptopa na biurku i jest całkowicie nieruchomy to używaj CrystalDisk Info z ustawionym APM na 254.

Nie wiem czy one są wręcz zaprogramowane tak żeby później powstawały bad sektory, ale u mnie np. w późniejszym okresie kiedy już było sporo badów logicznych, smart naliczył błędy odczytu przez co dysk jest na czerwono zaznaczany przez Windows.

Dodam, że to na pewno są bady logiczne, które znikają po zerowaniu, ale dyski po pewnym czasie mają problemy z korekcja błędów w zapisywanych danych i po prostu tworzą bady - w tym celu jeśli chce się dalej korzystać z dysku należy regularnie korzystać z chkdsk, który tymczasowo "naprawia" logiczne bady, maskując je.
  • #20 15438542
    MateuszCHUDY
    Poziom 9  
    No już to olałem bo dysk wciąż tyka, write error wynosi już 748. Laptop w ciągu tygodnia stoi praktycznie nieruchomo, ale w weekend lubi się ruszać, szczególnie jak majstruje przy samochodzie (interfejs).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nowym laptopem ASUS R556LJ, w którym słychać tykanie dysku Seagate ST1000LM024 HN-M101MBB. Po analizie parametrów SMART, większość uczestników dyskusji stwierdziła, że dysk jest sprawny, mimo że parametr C8 (Write Error Rate) budził pewne obawy. Użytkownik zauważył, że tykanie może być związane z parkowaniem głowicy, co jest normalne w przypadku tego modelu. Wskazano na konieczność monitorowania stanu dysku oraz na możliwość wyłączenia parkowania głowicy, aby zredukować hałas. W miarę użytkowania, parametry SMART zaczęły się pogarszać, co wywołało dalsze zaniepokojenie, jednak wielu uczestników sugerowało, aby użytkownik przyzwyczaił się do dźwięków, ponieważ są one typowe dla tego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA