Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamolszakk napisał:Potrzebuje schematu jak podłączyć silnik 3 fazowy, tak aby po osiągnięciu pozycji granicznej zmieniał się jego kierunek pracy.
DJ ANNUS napisał:
Pytam teraz czy tym silnikiem ma sterować człowiek przełącznikiem Lewo -0- Prawo?
Czy jak w ogóle?
Cytat:aby po osiągnięciu pozycji granicznej zmieniał się jego kierunek pracy
mod22 napisał:Problemem nie jest sama zmiana obrotów a wyhamowanie obrotów przed zmianą kierunku.
dedito napisał:
W zasadzie autor udzielił tych informacji ale ze względu na uchybienia regulaminu, poleciało do kosza.
olszakk napisał:
Tzn. Silnik porusza się po szynie, gdy dojdzie do ustalonego momentu musi zmienić się kierunek pracy silnika i tak w kółko. Wszystko ma działać automatycznie. Ja mam tylko włączyć maszynę.
olszakk napisał:Potrzebujesz kompleksowego podejścia kompetentnego konstruktora a w zasadzie minimum zespołu inżyniera mechanika i automatyka... Na początek trzeba zaimplementować podstawowe rozwiązania mechaniczne zgodne ze sztuką. Na podstawie zdjęć które podałeś w poprzednim wątku, widać było głównie 'sztywny' układ napędowy, (bez żadnych elementów podatnych), zdolny wygenerować kilkaset niutonometrów i ponad jedną tonę nacisku w razie zblokowania (szacując parametry na podstawie zdjęć, z braku podstawowych danych). Jedynym elementem podatnym jest konstrukcja sama w sobie która się powygina/połamie, aż się poluzują łańcuchy...Potrzebuje schemat instalacji
retrofood napisał:Masz rację, błędem było pytanie o zabezpieczenia autora, który chce otrzymać schemat...Wszystkie posty z odpowiedziami usunąłem, gdyż wszystkie były błędne.
prosbot napisał:Masz rację, błędem było pytanie o zabezpieczenia autora, który chce otrzymać schemat...
prosbot napisał:olszakk napisał:Ile razy na godzinę ? Co w sytuacji gdy krańcówka nie zadziała z przyczyn losowo/awaryjnych ? Przewidziałeś jakieś mechaniczne ograniczenia ruchu, samoczynne wyłączenie napędu, ograniczenie siły napędowej itp. ? Nie będzie problemu z wybiegiem ? Napęd ma jakiś hamulec ? Jaki rodzaj przeniesienia napędu ? O jakich bezwładnościach i prędkościach mowa ?Potrzebuje schematu jak podłączyć silnik 3 fazowy, tak aby po osiągnięciu pozycji granicznej zmieniał się jego kierunek pracy.
prosbot napisał:olszakk napisał:Potrzebujesz kompleksowego podejścia kompetentnego konstruktora a w zasadzie minimum zespołu inżyniera mechanika i automatyka... Na początek trzeba zaimplementować podstawowe rozwiązania mechaniczne zgodne ze sztuką. Na podstawie zdjęć które podałeś w poprzednim wątku, widać było głównie 'sztywny' układ napędowy, (bez żadnych elementów podatnych), zdolny wygenerować kilkaset niutonometrów i ponad jedną tonę nacisku w razie zblokowania (szacując parametry na podstawie zdjęć, z braku podstawowych danych). Jedynym elementem podatnym jest konstrukcja sama w sobie która się powygina/połamie, aż się poluzują łańcuchy...Potrzebuje schemat instalacji
Jeżeli ktokolwiek jest w stanie podjąć się podsuwania schematów to będę zszokowany poziomem ignorancji.