logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Schemat podłączenia silnika 1 fazowego z włącznikiem lewo/prawo

ulenberg11 13 Mar 2024 20:59 1905 6
REKLAMA
  • #1 21003166
    ulenberg11
    Poziom 3  
    Proszę o schemat podłączenia silnika 1 fazowego do włącznika 1 fazowego lewo prawo
    Zbliżenie na podłączenie przewodów wewnątrz skrzynki elektrycznej z zaciskami i kolorowymi kablami.
    Jednofazowy włącznik z czerwonym i zielonym przyciskiem oraz pokrętłem lewo-prawo.
  • REKLAMA
  • #2 21003295
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1149
    Masz na deklu albo gdzieś opis? To wrzuć.
    Opisz też co jest podłączone z zewnątrz, kondensator albo dwa?
    W takich silnikach obracało się jedną z blaszek o 90 stopni w celu zmiany kierunku, ale to powinno być gdzieś na silniku napisane.
    Ma jakiś typ ten silnik? Schemat wyłącznika i model też by się przydał.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21003560
    ulenberg11
    Poziom 3  
    Naklejka na obudowie silnika z opisem technicznym.
    [img-1] [img-2] silnik nie ma schematu 2 kondensatory i opis silnika

Dodano po 35 [minuty]:

Silnik nie ma schematu żadnego ale jest opis silnika
    Tabliczka znamionowa silnika jednofazowego Eurocraft z opisem technicznym.
    Brudny jednofazowy silnik elektryczny Eurocraft z widoczną etykietą opisującą parametry techniczne.
  • REKLAMA
  • #5 21003607
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1149
    Tu masz pomoc, jak wygląda zmiana kierunku bez przełącznika https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic823562.html (dolna wersja)
    bo ja nie do końca ze schematu "producenta" rozumiem co do czego. Ewentualnie schemat się tyczy silnika typu "górnego" a Ty masz dolny.
    ps. zobacz czy nie masz takiego rysunku pod deklem puszki elektrycznej? No chyba że już sobie poradziłeś, to wtedy nie ważne.
  • #6 21003629
    ulenberg11
    Poziom 3  

Ok, to mi nic nie daje. Silnik mam do łuparki. Chodzi mi o to, żeby był podłączony wyłącznik lewo-prawo. Nie będę ciągle blaszek zamieniał, to nie ma sensu, ale dzięki. Będę kombinować z kimś innym.
  • #7 21003738
    ulenberg11
    Poziom 3  
    Nie rozwiazano problemu

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje schematu podłączenia silnika jednofazowego do włącznika lewo-prawo. W odpowiedziach zasugerowano, aby sprawdzić oznaczenia na silniku oraz ewentualne schematy pod deklem. Wskazano również na możliwość zmiany kierunku obrotów silnika poprzez obrót blaszek, jednak użytkownik preferuje rozwiązanie z włącznikiem. Użytkownik potwierdził, że silnik nie ma schematu, a jego zastosowanie to łuparka. W dalszej dyskusji podano linki do schematów oraz dodatkowe informacje, ale problem nie został ostatecznie rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA