Masz na deklu albo gdzieś opis? To wrzuć.
Opisz też co jest podłączone z zewnątrz, kondensator albo dwa?
W takich silnikach obracało się jedną z blaszek o 90 stopni w celu zmiany kierunku, ale to powinno być gdzieś na silniku napisane.
Ma jakiś typ ten silnik? Schemat wyłącznika i model też by się przydał.
Tu masz pomoc, jak wygląda zmiana kierunku bez przełącznika https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic823562.html (dolna wersja)
bo ja nie do końca ze schematu "producenta" rozumiem co do czego. Ewentualnie schemat się tyczy silnika typu "górnego" a Ty masz dolny.
ps. zobacz czy nie masz takiego rysunku pod deklem puszki elektrycznej? No chyba że już sobie poradziłeś, to wtedy nie ważne.
Ok, to mi nic nie daje. Silnik mam do łuparki. Chodzi mi o to, żeby był podłączony wyłącznik lewo-prawo. Nie będę ciągle blaszek zamieniał, to nie ma sensu, ale dzięki. Będę kombinować z kimś innym.
Użytkownik poszukuje schematu podłączenia silnika jednofazowego do włącznika lewo-prawo. W odpowiedziach zasugerowano, aby sprawdzić oznaczenia na silniku oraz ewentualne schematy pod deklem. Wskazano również na możliwość zmiany kierunku obrotów silnika poprzez obrót blaszek, jednak użytkownik preferuje rozwiązanie z włącznikiem. Użytkownik potwierdził, że silnik nie ma schematu, a jego zastosowanie to łuparka. W dalszej dyskusji podano linki do schematów oraz dodatkowe informacje, ale problem nie został ostatecznie rozwiązany. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.