logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym roznia sie stare (szersze) PLC Siemensa s7 300 od nowszych (węzszych) ?

11 Sty 2016 19:54 1587 6
  • #1 15324140
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 15324570
    namok
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    Nie kupuj żadnego CPU! Siemens ma bardzo dobry symulator.
  • #3 15325452
    rollinstone
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 30
    namok napisał:

W rzeczy samej.

Dwa, co chyba już gdzies tu pisałem - kupienie sobie jakiegos sterownika typu 1200 ma sens wtedy kiedy mamy co do niego podłączyć (czujniki, siłowniki, napędy itp)
  • #4 15325588
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 15325612
    rollinstone
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 30
    nor222 napisał:
    rollinstone napisał:
    namok napisał:

W rzeczy samej.

Dwa, co chyba już gdzies tu pisałem - kupienie sobie jakiegos sterownika typu 1200 ma sens wtedy kiedy mamy co do niego podłączyć (czujniki, siłowniki, napędy itp)

Właśnie chce do niego popodlaczac jakieś czujniki, falownik, jakąś lampke, po to chce kupic ;)
    A co nie zdolam podłączyć to będę w scadzie symulował.
    Także czy warto kupić ten starszy czy może lepej już ten nowszy ? Czym się one tak różnią ? Ten starszej wersji będzie kompatybilny z Windowsem 7 (64) ?

Wydaje mi się, że na pewno tańsza opcją będzie kupno nowszego (1200) - chociaż ja osobiście do TIA Portal się jeszcze nie przekonałem.

Co do samego środowiska programowania - zarówno Step7 jak i Tia Portal działają na 64bitowych systemach operacyjnych
  • #6 15336756
    gugigugi
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jeśli ma być do nauki to taniej kupić nowszy z serii 1200, najlepiej zestaw startowy z TIA Portal , CPU od razu ma kilka wej/wyj. Są to najsłabsze CPU ale do nauki w sam raz, jeśli portfel pozwala dobrze pokusić się na zestaw z HMI. Jak kolega wyżej pisze TIA Portal również nie przypadł mi do gustu, wolę Step7, jednak TIA ma sporo ułatwień dla zaczynających pracę z PLC. Siemens powoli będzie rezygnował z serii S7-300 na rzecz serii 1200 i 1500 więc chyba lepiej zaczynać od tych sterowników. W każdej serii jest wiele PLC do wyboru ale generalnie 1200 to coś pomiędzy starymi wycofanymi S7-200 a S7-300. Na pewno na 1200 nie zrobisz tego wszystkiego co umożliwia 300.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji porównano starsze sterowniki PLC Siemens S7-300 z nowszymi modelami S7-1200. Użytkownicy sugerują, że dla celów edukacyjnych lepszym wyborem jest nowszy model S7-1200, który jest tańszy i oferuje zestawy startowe z TIA Portal, co ułatwia naukę. Zauważono, że S7-1200 ma ograniczone możliwości w porównaniu do S7-300, ale jest wystarczający do podstawowych zastosowań edukacyjnych. Wspomniano również, że zarówno Step7, jak i TIA Portal działają na 64-bitowych systemach operacyjnych, co jest istotne dla użytkowników planujących zakup.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA