logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić miernik sygnału DVB-T Digitsat TM-600? Opinie użytkowników

kamilvs 12 Sty 2016 08:17 5415 7
REKLAMA
  • #1 15325489
    kamilvs
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam. Ostatnio zauważyłem ze na rynek wszedł nowy miernik ( raczej wskaźnik) sygnału dvb-t, digitsat tm-600. Miał już ktoś z nim do czynienia? Cena jest przystępna. Ale czy urządzenie jest tyle warte? Czekam na wypowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 15435240
    kamilvs
    Poziom 10  
    Witam. Nieznalazlem nikogo kto by mógł korzystać z tego urządzenia. Więc postanowiłem kupić i przetestować. W razie nie spełnienia moich oczekiwań mogłem zwrócić miernik. Wiec ogólne wrażenia są ok. Plastiki i wykonanie nie są najwyższej jakości ale za ta cene nie ma czego oczekiwać. Po podłączeniu do anteny i wyborze kanału od razu wykrył sygnał. Co do pomiarów to wskazuje wartości S/N, cber, vber i moc sygnału. Nie miałem profesjonalnego miernika do porównania. Ale mieszkając 35 km od nadajnika i mając antenę o mocy 10dB wskazywało mi moc na poziomie 42 dB, S/N 24dB oraz vber <1.E-8 . Także takie wartości były wystarczające do odbioru kanałów bez problemu. Po prostu dla instalatora amatora na poczatek taki miernik jest wystarczający. Pokazuje to co ma pokazywać. Jedyny minus to brak wskazań MER i wskazań siły i jakości w postaci pasków. Jeśli ktoś ma pytania to śmiało pisać.
  • REKLAMA
  • #3 15435332
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Ocena: 335
    Dodaj proszę zdjęcia ekranu miernika przy pomiarach.
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
    WP 11, Wołów, 56-100 | Strona WWW: www.omnisat.pl
  • REKLAMA
  • #5 15444435
    kamilvs
    Poziom 10  
    Mam zdjęcia. Pomiary robiłem z anteną Opticum AX Galaxy o wzmocnieniu 12dB, ustawioną miernikiem na maxa. Na kanałach 40,41,42. Wyniki niżej.

Czy warto kupić miernik sygnału DVB-T Digitsat TM-600? Opinie użytkowników Czy warto kupić miernik sygnału DVB-T Digitsat TM-600? Opinie użytkowników Czy warto kupić miernik sygnału DVB-T Digitsat TM-600? Opinie użytkowników

Dla porównania podłączyłem antenę do telewizora z wbudowanym tunerem DVB-T. Oto wyniki na takich samych ustawieniach anteny:

Czy warto kupić miernik sygnału DVB-T Digitsat TM-600? Opinie użytkowników Czy warto kupić miernik sygnału DVB-T Digitsat TM-600? Opinie użytkowników Czy warto kupić miernik sygnału DVB-T Digitsat TM-600? Opinie użytkowników

Dodatkowo zrobiłem zdjęcia funkcji i menu:

Czy warto kupić miernik sygnału DVB-T Digitsat TM-600? Opinie użytkowników Czy warto kupić miernik sygnału DVB-T Digitsat TM-600? Opinie użytkowników Czy warto kupić miernik sygnału DVB-T Digitsat TM-600? Opinie użytkowników Czy warto kupić miernik sygnału DVB-T Digitsat TM-600? Opinie użytkowników Czy warto kupić miernik sygnału DVB-T Digitsat TM-600? Opinie użytkowników Czy warto kupić miernik sygnału DVB-T Digitsat TM-600? Opinie użytkowników Czy warto kupić miernik sygnału DVB-T Digitsat TM-600? Opinie użytkowników

Przepraszam za zdjęcia do góry nogami ale nie wiem dlaczego tak się załadowały. Próbowałem edytować ale nic to nie dało.
    Różnice pomiarów z pierwszego posta wynikały ze słabszej anteny i pomiary w środku pomieszczenia przez okno:-).
  • #6 15445259
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Ocena: 335
    kamilvs napisał:
    Dodatkowo zrobiłem zdjęcia funkcji i menu:

Powiedz jak ten wskaźnik-pasek sygnału pokazuje bo masz 100% a nie jest on wypełniony do końca skali.
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
    WP 11, Wołów, 56-100 | Strona WWW: www.omnisat.pl
  • REKLAMA
  • #7 15445340
    kamilvs
    Poziom 10  
    To poprostu zdjęcie zrobione w złym świetle i kolory się zlały. Na końcu skali powinien być kolor zielony a jest biały. Pasek jakości na zdjęciu można porównać z paskiem siły. Biały pasek w rzeczywistości jest zielony. I stąd złe zdjęcie. Postaram się wrzucić zdjęcie które będzie to dobrze pokazywać.
  • #8 15568864
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 175
    Podpinam się pod ten temat. Po prostu planuję kupić właśnie ten miernik. Wiem, że jest dosyć prymitywny, ale do moich potrzeb czyli okazjonalnego ustawienia anten chyba będzie OK. Teren mojego działania to Łódź i okolice. Odbiór DVB-T jest bezproblemowy - MUX-y 1-2-3 z 1 nadajnika i z tą samą mocą 100 kW. MUX 8 niedługo będzie w VHF z nadajnika w Zygrach z mocą 25 kW. Miernik TM-600 nie ma pomiaru MER, Czy to jest jego istotny mankament ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy miernika sygnału DVB-T Digitsat TM-600, który został oceniony przez użytkowników. Użytkownik, który zakupił urządzenie, zauważył, że mimo niskiej jakości wykonania, miernik spełnia swoje podstawowe funkcje, takie jak pomiar S/N, cber, vber i mocy sygnału. Wskazania były wystarczające do odbioru kanałów, a urządzenie jest odpowiednie dla amatorów. Wskazano jednak na brak pomiaru MER oraz wizualizacji siły i jakości sygnału w postaci pasków. Inni użytkownicy podzielili się swoimi doświadczeniami, potwierdzając, że miernik jest prosty, ale wystarczający do okazjonalnego ustawienia anteny. Pojawiły się również prośby o zdjęcia z pomiarów, które zostały dostarczone, ukazując wyniki pomiarów z anteną Opticum AX Galaxy.
REKLAMA