logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Symulacja włącznika schodowego celem automatyzacji

l3g4to 12 Sty 2016 13:54 5526 29
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zbudować automatyczne sterowanie oświetleniem z Raspberry Pi tak, by działało jak włącznik schodowy i dawało informację zwrotną o stanie lampy?

Tak — da się to zrobić prosto na przekaźnikach: ręczne sterowanie zrób na przyciskach chwilowych („dzwonkowych”), a Raspberry Pi niech załącza osobny przekaźnik równolegle do włącznika, jak drugi łącznik schodowy [#15327614][#15328645] Do takiego układu polecono bistabilny BIS-411 2Z, ale on jest sterowany bezpośrednio z 230 V, więc nie nadaje się bezpośrednio do GPIO; jeśli chcesz sterować z 5 V, potrzebujesz zwykłego przekaźnika 5 V ze stykami C-NO-NC na 230 V 16 A i z odpowiednią separacją, albo użyć małego przekaźnika 5 V do wysterowania bistabilnego [#15328645][#15332202] Zamiast ACS717/ACS712 można wykrywać stan prostszym przekaźnikiem/stycznikiem 230 V podłączonym równolegle do żarówki — wtedy RPi dostaje tylko informację, czy napięcie jest obecne [#15528913][#15535485][#15586485]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 15326223
    l3g4to
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Chcę sterować automatycznie światłem w niektórych pomieszczeniach na zasadzie jakiej działają włączniki schodowe.

Zastrzegam, że nie jestem profesjonalnym elektrykiem więc z góry dziękuję za wyrozumiałość.

Poniżej rozrysowałem prosty schemat jak sobie to rozwiązanie wyobrażam:
    Symulacja włącznika schodowego celem automatyzacji

W skrócie:
    1. Zwykłe włączniki zastępuję włącznikami schodowymi
    2. Dołączam przekaźnik sterowany napięciem 5v
    3. Aby mieć feedback czy aktualnie jest załączone napięcie czy nie dołączam miernik ACS717

Chcę aby działało to tak:
    1. Mogę sterować światłem przy pomocy włącznika schodowego na ścianie
    2. Mogę także sterować światłem zdalnie (Raspberry Pi)
    3. Mam na Raspberry Pi informację zwrotną czy aktualnie światło jest włączone czy nie

Moje Pytania:
    1. Nie to rozwiązanie ma sens? Czy można je uprościć?
    2. Jakiego przekaźnika najlepiej użyć (najtańszy)?
    3. Zamiast miernika ACS717 myślałem o jakimś prostszym rozwiązaniu np. przekaźniku 5v załączanego napięciem 220v... a nic takiego nie znalazłem. Są takie przekaźniki?

Z góry dzięuję za pomoc.
  • #2 15326270
    stonefree
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    Proponuję zastosować gotowe rozwiązania automatyki budynkowej. Instalacja elektryczna powinna być nie tylko funkcjonalna ale też bezpieczna, a będzie to spełnione przy zastosowaniu przeznaczonych do tego urządzeń.
  • #3 15326291
    l3g4to
    Poziom 9  
    stonefree napisał:
    Proponuję zastosować gotowe rozwiązania automatyki budynkowej. Instalacja elektryczna powinna być nie tylko funkcjonalna ale też bezpieczna, a będzie to spełnione przy zastosowaniu przeznaczonych do tego urządzeń.

Dzięki za sugestię. Mam czas i chcę to jednak zrobić samemu. Poza tym przeznaczyłem na to budżet góra kilkuset złotych dla całego mieszkania.

Wiem, że mogę to zrobić np. modułami Z-wave ale koszt od włącznika to ~180 zł w porównaniu do powyższego za ok. 30 zł (za przekaźnik + ACS717 + kable).
    Gotowe centralki natomiast to już koszty rzędu kilkuset do kilkutysięcy złotych kontra Raspberry Pi Zero za 30 zł np. z darmowym systemem Home Assistant.
  • Pomocny post
    #4 15327614
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 365
    stonefree napisał:

Podpisuję się pod tym obiema łapkami :ok:

Projekt modernizacji (akurat oświetlenia) można oprzeć na podzespołach rynkowych, np. BIS-411 2Z http://www.fif.com.pl/produkt/26/1432
    proste łączniki typu "dzwonkowego" - chwilowe - dają ręczne sterowanie.
    jeden styk przekaźnika jest wykorzystywany do oświetlenia a drugim można detektować na malinę: czy światło jest włączone, czy wyłączone.
    Dodatkowy przekaźnik: cewka do wyjścia maliny, którego styk będzie podłączony równolegle z włącznikiem/włącznikami ściennymi - będzie możliwość gaszenia/zapalania światła zdalnie...
    Koszt jednego takiego zestawu: kilkadziesiąt PLN.
    A jak Ci się znudzi malina to jakieś inne PLC wsadzisz. ;)
  • #5 15328386
    l3g4to
    Poziom 9  
    pafciowaw napisał:

Podpisuję się pod tym obiema łapkami :ok:

Projekt modernizacji (akurat oświetlenia) można oprzeć na podzespołach rynkowych, np. BIS-411 2Z http://www.fif.com.pl/produkt/26/1432
    proste łączniki typu "dzwonkowego" - chwilowe - dają ręczne sterowanie.
    jeden styk przekaźnika jest wykorzystywany do oświetlenia a drugim można detektować na malinę: czy światło jest włączone, czy wyłączone.
    Dodatkowy przekaźnik: cewka do wyjścia maliny, którego styk będzie podłączony równolegle z włącznikiem/włącznikami ściennymi - będzie możliwość gaszenia/zapalania światła zdalnie...
    Koszt jednego takiego zestawu: kilkadziesiąt PLN.
    A jak Ci się znudzi malina to jakieś inne PLC wsadzisz. ;)

Dzięki za podpowiedź. Nie jestem pewnie czy dobrze rozumiem więc będę wdzięczny za wyjaśnienie.

Czyli rozwiązaniem byłoby zastąpienie przekaźnika - przekaźnikiem bistabilnym BIS-411 2Z 240v sterowanym impulsami? Pytania:
    1. Czy napięcie 5v z Raspberry Pi będzie w stanie załączyć napięcie na tym przekaźniku?
    2. Co mam zrobić z włącznikiem? Zastąpić go włącznikiem dzwonkowym? Co się stanie jak podłączę go równolegle do maliny - czy nie będzie przepięcia/nie spali się Pi? Jak się zabezpieczyć?
  • Pomocny post
    #6 15328645
    stonefree
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    l3g4to napisał:
    1. Czy napięcie 5v z Raspberry Pi będzie w stanie załączyć napięcie na tym przekaźniku?
    2. Co mam zrobić z włącznikiem? Zastąpić go włącznikiem dzwonkowym? Co się stanie jak podłączę go równolegle do maliny - czy nie będzie przepięcia/nie spali się Pi? Jak się zabezpieczyć?

Jeżeli już masz zamiar brać odpowiedzialność za bezpieczeństwo twojego domu (uświadamiam Cię, że żaden rozsądny elektryk nie podpisze protokołu pomiarów takiej instalacji, a firma ubezpieczeniowa w razie pożaru będzie żądała dowodu przeglądów i badań instalacji) to :
    1. przekaźnik BIS-411 wg instrukcji jest sterowany potencjałem "fazy" lub "zera" bezpośrednio z instalacji 230V.
    2. Jeżeli zrezygnujesz z przekaźników bistabilnych i znajdziesz przekaźnik 5V ze stykami C-NO-NC 230V 16A i odpowiednią separacją która zapewni bezpieczeństwo elektronice, to możesz ten przekaźnik podłączyć analogicznie jak łącznik schodowy, a istniejący łącznik instalacyjny wymienić na schodowy i teoretycznie powinno to działać tak jak chcesz.
  • #7 15329130
    l3g4to
    Poziom 9  
    stonefree napisał:
    Jeżeli już masz zamiar brać odpowiedzialność za bezpieczeństwo twojego domu (uświadamiam Cię, że żaden rozsądny elektryk nie podpisze protokołu pomiarów takiej instalacji, a firma ubezpieczeniowa w razie pożaru będzie żądała dowodu przeglądów i badań instalacji) to :
    1. przekaźnik BIS-411 wg instrukcji jest sterowany potencjałem "fazy" lub "zera" bezpośrednio z instalacji 230V.
    2. Jeżeli zrezygnujesz z przekaźników bistabilnych i znajdziesz przekaźnik 5V ze stykami C-NO-NC 230V 16A i odpowiednią separacją która zapewni bezpieczeństwo elektronice, to możesz ten przekaźnik podłączyć analogicznie jak łącznik schodowy, a istniejący łącznik instalacyjny wymienić na schodowy i teoretycznie powinno to działać tak jak chcesz.

Czyli BIS-411 nie mogę sterować z Raspberry Pi - więc jak rozumiem nie ma sensu tego przekaźnika używać. Są jakieś przekaźniki bistabilne impulsowe do polecenia dla Raspberry Pi (5v)?
  • #8 15332202
    Uzytkowniik
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Możesz zwykłym przekaźnikiem na 5V NO sterować tym przekaźnikiem bistabilnym.
  • #9 15452544
    k750i
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Witam!
    Pytanie w jakim kierunku się sprawy rozwinęły? Stanąłem przed dokładnie takim samym zagadnieniem co kolega.

Pozdrawiam
  • #10 15456345
    l3g4to
    Poziom 9  
    k750i napisał:
    Witam!
    Pytanie w jakim kierunku się sprawy rozwinęły? Stanąłem przed dokładnie takim samym zagadnieniem co kolega.

Pozdrawiam

Włącznik schodowy + przekaźnik podłączyłem i działa jak należy.

Do wykrywania napięcia użyję tego schematu:
    Link
  • #11 15457141
    k750i
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Dziękuję za odpowiedź. Też tak zobię. Pozdrawiam
  • #12 15528899
    andriej91
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Czy istnieje taki gotowiec gdzieś na rynku do kupienia?
    Mam na myśli czujnik prądu na 230V
  • #13 15528913
    l3g4to
    Poziom 9  
    Są, znalazłem w końcu budżetowe wersje. Można to wszystko zrobić na samych przekaźnikach:

1. Sterowanie napięciem 220v z RPi (przekaźnik 5v)
    Link

2. Wykrywanie napięcia 220v (stycznik/przekaźnik 220v)
    Link

(1) podłączam jako drugi włącznik schodowy
    (2) podłączam równolegle do żarówki
  • #14 15531972
    andriej91
    Poziom 9  
    l3g4to napisał:
    (1) podłączam jako drugi włącznik schodowy
    (2) podłączam równolegle do żarówki

Punkt 1 już mam za sobą, tam ten przekaźnik jest gotowym modułem z duża ilością materiałów poglądowych. Mam problem z punktem 2.

Mógłbyś podać schemat w jaki sposób podłączyłeś Findera? (pamiętając, że podłączamy to do RPi)
    Chodzi mi o rozkład nóżek, która jest za co odpowiedzialna...

Dodano po 1 [godziny] 49 [minuty]:

Czy takie podłączenie będzie ok?
    Bezpośrednio z przekaźnika do maliny?
    Jak spowodować, żeby finder w trakcie przepływu prądu tylko raz "zaskoczył" i został w jednym stanie? Aktualnie wariuje, raz się załącza, raz wyłącza z częstotliwością zmiany co ~0,5 s.
    Załączniki:
    • Symulacja włącznika schodowego celem automatyzacji 40.61_finder_schemat.jpg (73.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 15535485
    l3g4to
    Poziom 9  
    Podłączenie 230 v
    Twoje podłączenie jest szeregowe w stosunku do żarówki więc będzie spadek napięcia na Finderze i może być problem z zarówno załączeniem przekaźnika jak i żarówka może nie działać.
    Musisz podłączyć Findera równolegle do żarówki na wyjściu z przekaźnika sterowanego RPi bądz z włącznika schodowego - jednym słowem musisz przeciągnąć z puszki kolejny przewód.

Podłączenie GPIO
    Co do podłączenia Findera to nie potrzebujesz albo tego podłączenia 5v albo GND. W zależności Ci PIN ustawisz na PULL UP czy PUSH DOWN to albo wystarczy 5v (z rezystorem aby nie spalić PI) albo GND.
  • #16 15554209
    andriej91
    Poziom 9  
    Dzięki za wskazówki, wydaje się, że działa.
    Kolejny problem jaki się pojawia, jak to zminiaturyzować, aby zmieścić do puszki?

@l3g4to myślałeś może nad stworzeniem jednej płytki z przekaźnikiem 5v->230V i finderem?
  • #17 15554266
    l3g4to
    Poziom 9  
    W puszce się nie zmieści raczej. Pozatym będzie więcej problemów przy obsłudze tego. Osobiście planuję zrobić tak:
    1. Gdzieś w korytarzu (niedaleko puszki) zamontować skrzynkę podtynkową (Link)
    2. Przeciągnąć kabel trójżyłowy do każdego włącznika i do skrzynki podtynkowej
    3. Z skrzynki podtynkowej wyprowadzić odpowiednią ilość połączeń do puszki

W skrzynce zamontuje na plexi czy na czymś osobno przekaźniki 5v osobno przekaźniki 230 v.

W ten sposób będę miał łatwy dostęp do obsługi całości systemu oraz zminimalizuję ilość wyprowadzeń z i do puszki.

Cytat:
    @l3g4to myślałeś może nad stworzeniem jednej płytki z przekaźnikiem 5v->230V i finderem?

Myślałem ale nie chce mi się bawić w konsolidowanie tego bo jakby coś się popsuło to łatwiej komponenty będzie wymieniać niż całą płytkę. Komponenty z przekaźnikami 5v są do kupienia wszędzie. Jedynie findery zamontuję na płytce uniwersalnej z 2x terminalami (jeden do RPi a jeden do 230v).
  • #18 15554334
    andriej91
    Poziom 9  
    Myślę, że w takiej puszce powinno się zmieścić. Dlatego się zastanawiam.

Twój plan wymaga położenia dodatkowych przewodów wysokonapięciowych. Ja zakładałem że do istniejącej instalacji dodam jedynie przewody sterujące (skrętkę). Dlatego kombinuje z konsolidacją obu rozwiązań. Dziwi mnie fakt, że nikt w internetach nie wymyślił czegoś podobnego, nie ma dostępnego takiego rozwiązania na rynku nigdzie do kupienia, a ta dyskusja tutaj jest jedyną jaką znalazłem na ten temat. Może to o czym mówię jest niezgodne z jakimiś przepisami bezpieczeństwa?
  • #19 15555526
    andriej91
    Poziom 9  
    Dla zmniejszenia rozmiarów zamiast fibera może to się nada : http://www.gotronik.pl/sensor-do-pomiaru-pradu-acs712t-30a-p-1720.html?

Gdyby to podpiąć pod jedną płytkę z przekaźnikiem to byłoby chyba ok?
    W załączniku dodaje aktualny roboczy schemat al'a laurka. Czy znajdzie się ktoś kto pomógłby mi zaprojektować płytkę pod to?
    Załączniki:
    • Symulacja włącznika schodowego celem automatyzacji przekaznik5v230v finder.jpg (1.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 15580119
    andriej91
    Poziom 9  
    l3g4to napisał:

3. Z skrzynki podtynkowej wyprowadzić odpowiednią ilość połączeń do puszki

W skrzynce zamontuje na plexi czy na czymś osobno przekaźniki 5v osobno przekaźniki 230 v.

W ten sposób będę miał łatwy dostęp do obsługi całości systemu oraz zminimalizuję ilość wyprowadzeń z i do puszki.

Jak z zasilaniem tego? Malinę też wkładasz do skrzynki i to będzie twoja jedyna skrzynka?
  • #21 15581703
    l3g4to
    Poziom 9  
    andriej91 napisał:

Jak z zasilaniem tego? Malinę też wkładasz do skrzynki i to będzie twoja jedyna skrzynka?

Nie. RPi będzie jedna na całe mieszkanie przy routerze. Planuję dwie skrzynki podtynkowe w nich tylko przekaźniki. Od nich przeprowadzę kable telefoniczne do centralki. W każdej planuję do 8 przekaźników we 5v oraz 8 przekaźników 230 5v (na płytce uniwersalnej).

Zasilanie będzie oddzielne aby nie przeciążać RPi. Kupiłem 2 5V zasilacze do każdej skrzynki za grosze na Aliexpress.
  • #22 15581728
    andriej91
    Poziom 9  
    Też myślałem nad czymś takim, nie boisz się o chińską jakość takiego zasilania?
    Co z PPOŻ? Orientowałeś się jak wygląda kwestia ubezpieczenia mieszkania od pożaru w przypadku takich instalacji?
  • #23 15581778
    l3g4to
    Poziom 9  
    andriej91 napisał:
    Też myślałem nad czymś takim, nie boisz się o chińską jakość takiego zasilania?
    Co z PPOŻ? Orientowałeś się jak wygląda kwestia ubezpieczenia mieszkania od pożaru w przypadku takich instalacji?

Dzisiaj wszystko jest chińskie (no może oprócz Finderów).

PPOŻ - nie mam pojęcią ale będę wdzięczny jak się podzielisz researchem. Dla bezpieczeństwa - mój plan to umieścić kluczowe komponenty w dedykowanych rozdzielnicach podtynkowych (na kluczyk - znalazłem za 50 zł dobrej jakości) i pomalować płytki lakierem elektroizolującym aby nie było przypadkowych przepięć. Biorę pod uwagę bezpieczniki na Finderach.
  • #24 15581809
    andriej91
    Poziom 9  
    Ja myślałem, żeby do każdej ze skrzynek dać termometr i badać co jakiś czas temperaturę. W przypadku przekroczenia jakiejś wartości jakiś alert czy coś.
    Choć zakładam, że przy podwyższeniu temperatury już pewnie będzie dość późno na reakcje, to zawsze jakiś sygnał może będzie..
  • #25 15581831
    l3g4to
    Poziom 9  
    andriej91 napisał:
    Ja myślałem, żeby do każdej ze skrzynek dać termometr i badać co jakiś czas temperaturę. W przypadku przekroczenia jakiejś wartości jakiś alert czy coś.
    Choć zakładam, że przy podwyższeniu temperatury już pewnie będzie dość późno na reakcje, to zawsze jakiś sygnał może będzie..

Moim zdaniem to będzie overkill. IMHO wystarczy dobrać odp. bezpieczniki i trzymać to w izolowanym miejscu (skrzynka itp.).

Jak już zabezpieczać się przed pożarem to może lepiej zainwestować w czujnik dymu itp.
  • #26 15584899
    andriej91
    Poziom 9  
    A co powiesz o ......zamiast findera?

I gdzie znalazłeś skrzynkę w takiej cenie? Ja znajduje jedynie po 100zł lub więcej...

Moderowany przez Krzysztof Reszka:

3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

• #28 15586485
    l3g4to
    Poziom 9  
    andriej91 napisał:

:) jak spojrzysz na mój oryginalny schemat w pierwszym poście to zauważysz, że też myślałem o tym sensorze. Problem w tym, że to sensor do pomiaru analogowego natężenia prądu. Musisz to podłączyć do IO analog. Moim zdaniem niepotrzebny wysiłek. Pozatym ile maksymalnie możesz mieć tych czujników podłączonych do RPi?

Mi osobiście wystarczy wiedza czy jest napięcie czy go nie ma - to mi załatwia przekaźnik z cewką na 230 v. Dzięki temu mogę sterować z feedbackiem nieograniczoną ilością obwodów za pomocą jednego RPi.

Co do skrzynek... są i dużo tańsze niż 100 zł :)
    1. Podtynkowa
    2. Natykowa
    Ja kupiłem tą pierwszą.

Moim zdaniem warto w skrzynkę zainwestować oraz plastik/lakier elektroizolujący aby przypadkiem kogoś albo RPi nie spalić.
  • #29 15586524
    andriej91
    Poziom 9  
    Masz może zdjęcie tej pierwszej? W linku który podałeś nie widać zdjęcia.

No tak, przy analogowym sygnale ekspandery GPIO się nie sprawdzą...
    Przydałby się taki moduł na Finderze, żeby nie trzeba było tego montować na płytce..
  • #30 15593824
    andriej91
    Poziom 9  
    Czy dobrze rozumiem, że różnica pomiędzy
    Finder 40.61.8.230.0000
    a
    Finder 40.31.8.230.0000

to jedynie ilość zestyków? W 61 są dwa, a w 31 jeden?

Planuje zaprojektować płytkę PCB dla 8 takich i łatwiej by było z pojedynczym zestykiem..

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje automatyzację oświetlenia w pomieszczeniach przy użyciu włączników schodowych, przekaźników 5V oraz miernika ACS717 do monitorowania stanu napięcia. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące bezpieczeństwa instalacji elektrycznej, wyboru odpowiednich przekaźników oraz sposobów ich podłączenia do Raspberry Pi. Uczestnicy sugerują użycie przekaźników bistabilnych, takich jak BIS-411, oraz prostszych rozwiązań do detekcji napięcia. Wskazano również na potrzebę odpowiednich zabezpieczeń, takich jak bezpieczniki i izolacja komponentów. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z budową systemu oraz poszukiwaniem gotowych rozwiązań na rynku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA