logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wodne ogrzewanie podłogowe nie dziłająca pętla w łazience.

kaszynek 13 Sty 2016 21:46 1281 7
REKLAMA
  • #1 15331259
    kaszynek
    Poziom 10  
    Mamy ogrzewanie podłogowe w mieszkaniu i nagle przestała nam działać pętla przechodząca przez łazienkę, inne działają poprawie. Jest to jedyna pętla która nie jest podłączona do termostatu tylko ma przykręcone wieczko (patrz obrazek, ostatnie pokrętło po prawej). Pętla jako jedyna działała cały czas, nawet latem a teraz nie ma przez nią, żadnego przepływu. Wieczko jest obecnie odkręcone na tyle, żeby na zawór nie wywierać nacisku. W pewnym momencie wydawało nam się, że ogrzewanie w jednym z pokojów nie działa przez co przekręciliśmy główny zawór kilka razy. Jak się póżniej okazało, ogrzewanie zaczeło działać w pokoju a jak się później zorientowaliśmy przestało w łazience (nie wiadomo czy jest jakiś związek).

Zastanawiamy się jaka może być przyczyna braku przepływu w pętli ogrzewania. Czy może to być wina wadliwego zaworu czy raczej na przykład zapowietrzenia?
    Załączniki:
    • Wodne ogrzewanie podłogowe nie dziłająca pętla w łazience. IMG_20160113_213016600.jpg (486.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15332171
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    A na tym szklanym rotametrze też nie pokazuje przepływu? Może ściągnij to pokrętło i spróbuj lekko nacisnąć trzpień zaworu czy się porusza.
  • REKLAMA
  • #3 15333152
    paltolicho
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    Co jest żródłem ciepła, co wymusza obieg w podłogówce
    ?
  • #4 15333870
    kaszynek
    Poziom 10  
    Naciskałem trzpień zaworu i się porusza, miałem podejrzenie, że mógłby się nie wysuwać do końca i być przez to dalej zamkniętym ale to się raczej nie dzieje. Rozumiem, że wcisnięty oznacza zamknięty, bo jak ściągnąłem regulator z jednego z pozostałych to zawór otworzył się maksymalnie.

Jest to mieszkanie w małym bloku więc pewnie jest jakiś system centralny, bojler. Nie jestem przekonany, żeby doprowadzali to z zewnątrz.

Szklany rotametr nie wskazuje żadnego przepływu właśnie, a na sąsiednich jest przepływ jak włącze - w związku z tym wnioskuje że powinien być przepływ i w tej pętli chyba, że zawór jest zamknięty.
  • REKLAMA
  • #5 15335303
    Lukas2502
    Poziom 10  
    Możliwe że nie działająca pętla jest zapowietrzona.
  • #6 15335382
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2102
    Zamknij wszystkie pozostałe ( zdejmując siłowniki lub na rotamertach) i poruszając zaworkiem i rotametrem od tego obwodu obserwuj czy jest przepływ.
  • #7 15336247
    kaszynek
    Poziom 10  
    Próbowałem zakręcić wszystkie i odkręcać/zarkęcać zawór i rotametr ale nic nie pomogło. A wyłączenie głównego dopływu, odpływu w odpowiedniej kolejności nie pomogłoby? Czy to trzeba już robić z odkręcaniem zaworu i spuszczaniem wody (czego się nie podejmę)?
  • REKLAMA
  • #8 15336321
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4595
    kaszynek napisał:
    A wyłączenie głównego dopływu, odpływu w odpowiedniej kolejności nie pomogłoby?
    Jak zakręcisz cały dopływ to oczywiście, że żadna z gałązek podłogówki nie będzie grzać.
    kaszynek napisał:
    Próbowałem zakręcić wszystkie i odkręcać/zarkęcać zawór i rotametr ale nic nie pomogło
    Ale to trzeba trochę poczekać na efekt, zakręcając poszczególne gałązki.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z nie działającą pętlą ogrzewania podłogowego w łazience, podczas gdy inne pętle funkcjonują prawidłowo. Użytkownik zauważył brak przepływu w pętli, która nie jest podłączona do termostatu. Po sprawdzeniu zaworu, który poruszał się, oraz rotametru, który nie wskazywał przepływu, pojawiły się sugestie dotyczące możliwych przyczyn, takich jak zapowietrzenie pętli lub wadliwy zawór. Użytkownik próbował różnych metod, w tym zakręcania innych pętli, ale nie przyniosło to rezultatu. Zasugerowano również, że zamknięcie głównego dopływu może być konieczne, ale wymaga to spuszczenia wody, co użytkownik uznaje za zbyt skomplikowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA