logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić poszczególne komponenty w zasilaczu do laptopa

chlo 16 Cze 2005 17:36 2096 3
REKLAMA
  • #1 1582986
    chlo
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Otóż mam taki problem. Niedawno spalił mi się zasilacz do laptopa. Otworzyłem go, ale nie wiem co dalej zrobić. Nie ma żadnego sczarnienia części, wizualnie nie widać co mogło pójść. Natomiast czuć jakby coś się zesmażyło. I teraz mam pytanie, jak sprawdzić która z poszczególnych części się spaliła. Prosze o jakieś jasne instrukcje, jak ustawić miernik, jak sprawdzać, czy trzeba wylutowywać daną część.
  • REKLAMA
  • #2 1583149
    doktorek
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    witam..
    przede wszystkim jaki jest zbudowany zasilacz czy przetwornica napiecia
    cz tez wersja z transformatorem..
    przydala by sie fotka ..
    jesli to przetwornica to na wejsciu napiecia sieciowego 230V jest dlawik (dwie cewki nawiniete na rdzeniu ferrytowym)nalezy sprawdzic czy jest przejscie przez te cewki .za cewkami bedzie mostek prostowniczy za mostkiem kondensator elektrolityczny na nim trzeba sprawdzic czy jest napiecie do tego celu trzeba wziasc miernik ustawic na zakres pomiarowy np 750V dla napiecia stalego(-) i zmierzyc powinno byc minimum 230V
    jak to sprawdzisz daj znac
    (tak apropo jesli chcesz przeprowadzic naprawe profesjonalnie to powinienes zaczac od wymiany wszystkich elektrolitow (kondensatorow)

p.s nalezy miec baczenie iz jest tam niebezpieczne dla czlowieka napiecie .
    pozdrawiam..
  • REKLAMA
  • #3 1583172
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 69
    tak jak poprzednik pisze przydało by sie zdjęcie - zasilacz napewno jest impulsowy wobec tego sprawdzić bezpiecznik na wejściu jest gdzieś napewno czasem montowany w koszulce termokurczliwej pionowo jeśli jest dobry duże prawdopodobieństwo że pierwotna strona jest ok potem przydało by sie sprawdzić jakie są w nim układy scalone na tej podstawie można będzie powiedzieć coś o stronie wtórnej i kluczowaniu, jednak zdjęcie będzie tu chyba niezbędne...

pozdrawiam Łukasz
  • #4 1585786
    chlo
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Na całe szczęście falszywy alarm. Dzięki Panowie za pomoc, sprawdziłem zasilacz jeszcze raz i okazało się, że nie było styku między gniazdem, w które wchodzi wtyczka zasilająca, a ścieżkami na płytce. Poprawione to zostało i działa.
REKLAMA