logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio samochodowe podświetlone przyciski, a wyświetlacz nie

TronoX 14 Sty 2016 17:33 3222 4
REKLAMA
  • #1 15334129
    TronoX
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Cześć,
    Wziąłem sprawne radio LG LAC6710R od kuzyna, w samochodzie nie miałem od dłuższego czasu żadnego radia, choć miałem tam w kablach chaos, że brak słów.
    Ciężko było mi się odnaleźć, po 6ciu godzinach grzebania i kombinowania udało mi się w tym odnaleźć i podłączyć sprawnie zasilanie do radia.

Mój problem jest taki, że po podłączeniu wszystkie przyciski się świecą idealnie, lecz przyciski nie reagują (nawet nie mogę radia wyłączyć), przy kombinowaniu gdy masę zepnę z kablem zasilającym to słyszę w radio jakby stacja CD działała.

Gdy podpiąłem stare radio Alpine BETA (tylko na czytnik kart i USB) to radio bez problemu działa, głośniki również, gdy podłączę kostkę od nich.

Czy możecie mi wytłumaczyć co może powodować takie działanie?
    (Reset chyba robiłem dobrze, włożyłem igłę kilkukrotnie z użyciem sporej siły)
    (Niestety nie posiadam miernika by mierzyć...)
    (Z kostki nowego radia wystaje niepodłączony przeze mnie kabel zielony [phone mute] i niebieski [Power Antena])
    (Gdy podłączyłem w nowym radiu pomarańczowy kabel (Dimmer) to przyciski mi nie migają, a świecą płynnie)

@Edit - zrobiłem sobie zasilacz z komputera, po podłączeniu do radia i odpowiedniego przytrzymania jego by wyświetlacz się palił wszystkie przyciski jak i wyświetlacz działa, ale w samochodzie dalej to samo, jakby prądu za mało dostawało...
    Zauważyłem jeszcze próbówką, że gdy na masę przykładam to próbówka się świeci, jak i również pod prąd. (w intrukcji bylo bym styk zielony podlaczyl do masy zeby zasilacz dzialal bez komputera).
    Czy probowka powinna sie swiecic skoro jest to masa? ;o
    Ale radio działa w takim przypadku :/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15335637
    piotreksamba
    Poziom 24  
    Ocena: 155
    TronoX napisał:
    Albo kupisz albo za wiele nie zrobisz, musisz sprawdzić zasilanie na żółtym i czerwonym kablu do radia.
  • REKLAMA
  • #3 15335697
    TronoX
    Poziom 9  
    piotreksamba napisał:
    TronoX napisał:
    Albo kupisz albo za wiele nie zrobisz, musisz sprawdzić zasilanie na żółtym i czerwonym kablu do radia.

Też właśnie tak myślę, ile zwyczajny ten mniejszy miernik kosztuje?
    Jeszcze jutro ze szwagrem sprawdzę czy te kable idą na pewno dobrze, bo po kolorach nie da się odnaleźć, wszystkie są białe. :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15335991
    piotreksamba
    Poziom 24  
    Ocena: 155
    Ok 15zl, brakuje zapewne jednego zasilania.
  • #5 15338441
    TronoX
    Poziom 9  
    Radio zrobione, szwagier podłączył pod kable, które były pod zapalniczką, te pod które ja podłączałem możliwe, że były od zapalania się kontrolek, dlatego było takie małe napięcie.
REKLAMA