Witam, podepnę się, bo tylko ten temat zawiera mój problem. Auto Renault Laguna 2 V6 24V 2001 rok, Initiale Paris.
Chcę uruchomić w mojej Renacie HF, w tym celu kupiłem komplet karta 3p z czytnikiem z łapką. Renata posiada wszystkie, tutaj wymienione, elementy potrzebne do uruchomienia HF. Trzeba tylko wymienić PCF7947AT i wprogramować do auta.
Z tego, co wytłumaczył mi pan sprzedający pcf'y, wnioskuję, że tylko przełożenie obu scalaków, PCF i EM7120 zapewni działanie HF w aucie.
EM7120 zawiera w sobie obsługę HF i początek kodu imobilizera, a PCF łączy się z UCH i wymusza na imobilizerze wysłanie do EM koniec kodu. Ten z kolei wysyła dopuszczenie wyłączenia zabezpieczenia i auto można odpalić.
Czyli w mojej karcie będzie można uruchomić tylko to co można zrobić z kartą 2p, otwieranie, zamykanie i odpalanie auta. Ale EM nie będzie przeszkadzał w działaniu auta.
Nie do końca to rozumiem, ponieważ po włożeniu czytnika HF z kompletu od karty, włączeniu w DDT2000 obsługi HF, program pokazuje, że wszystko jest OK. Karta oczywiście nie działa, bo brakuje jej prawidłowego PCF'a, ale mi osobiście się ZDAJE, że po wymianie PCF'a będzie można obsługiwać HF.
Jeszcze jedno, z oryginalnym czytnikiem bez obsługi HF, po włączeniu w DDT obsługi HF pokazuje się błąd urządzenia, brak modułu.
Jeszcze dodatkowo cytat z folderu reklamowego: Nowością w tym modelu był system „keyless”. Samochód otwierało się, zamykało, a także uruchamiało nie kluczykiem, a specjalną kartą. Rozwinięciem systemu „keyless” był system „handsfree”, dzięki któremu otwarcie lub zamknięcie samochodu czy uruchomienie silnika wymagało jedynie obecności karty w pobliżu auta.