logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet GE 19-02 - Piszczenie przy niskim ustawieniu gazu, jak rozwiązać?

szewco13043 15 Sty 2016 12:09 7404 13
REKLAMA
  • #1 15336479
    szewco13043
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,
    mam problem bo od pierwszego zamocowania ogrzewacza termet po zapaleniu się gazu bardzo mocno piszczy wysokim tonem. Był już u mnie ze 3 razy serwisant.
    Najpierw narzekał, że połączenia nie są sztywne - został wymienione - teraz mówi, że to sprawa związana z filtrem gazu, co uważam jest głupotą ...
    Proszę o pomoc.
    Zawór gazu odkręcony jest na połowie, ciśnienie wody na najmniejszym. Gdy daję gaz na maxa wtedy problem znika.
    Może ktoś miał podobny problem i jest mi w stanie odpowiedzieć jak temu zaradzić, bo fachowiec jak widać nie ma zielonego pojęcia...

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 15337561
    diodak_13
    Poziom 20  
    Ocena: 106
    zaczeło sie to z dnia na dzień, czy taki zastałeś? coś było robione? od kiedy piszczy?

trudno powiedzieć, może dysza w zespole gazowym zamieniona, może podszedł jakiś paproch i sam piszczy. Tam zespół gazowy jest prosty, rozbierz, sprawdz, nic nie bierze sie bez przyczyny.
  • REKLAMA
  • #3 15340517
    szewco13043
    Poziom 2  
    było tak od początku, postąpię wg instrukcji w gwarancji tj. wymiana filtra gazu + filtra wody i jak będzie piszczało to zgłoszę do serwisu głównego, bo mój serwisant ewidentnie ma to gdzieś.

Nie było w nim nic robione od zamontowania własnie dlatego fabrycznie musi coś być nie tak ..

Poczekam na rozwój sytuacji i ewentualnie bede pisał.
    A czy moze ktoś ma jużdoświadczenia z reklamacjami junkersów ? BO jesli moje działania nie pomogą będę go napewno reklamował wyżej.

Pozdrawiam
  • #4 15341693
    diodak_13
    Poziom 20  
    Ocena: 106
    szewco13043 napisał:
    A czy moze ktoś ma już doświadczenia z reklamacjami junkersów

to w końcu masz junkersa czy termeta? bo to zupełnie inne firmy....
    Jak na gwarancji to nie grzeb w środku, warto abyś miał założony na wejściu filtr gazowy jak i wodny, oraz żeby uruchomienie było zrobione przez uprawnioną osobę bo serwis może nie uznać gwarancji.
    Jak Ci serwisant robi pod górkę i każe płacić za dojazd nie usuwając usterki, dzwoń bezpośrednio do serwisu i domagaj sie usunięcia usterki i nie płać jeśli CI ktoś nie naprawi.
    Jakby było po gwarancji moglibyśmy się bawić w porady i szukać usterki, niestety jest to robota serwisanta.
  • REKLAMA
  • #5 15348321
    szewco13043
    Poziom 2  
    Termet Termet.

Okej w takim bądź razie uderzam z przekonaniem w serwis.
    Może jednak się wysilą i zdiagnozują problem.
    Szukałem już jakichś opisanych usterek związanych z piszczeniem, lecz brak.
    Jedynie to komentarz pod filmem na youtube, że ktoś ma podobny problem do mnie lecz brak odpowiedzi.

Jak już będzie coś zdiagnozowane to napewno to opisze, żeby inne osoby z tym problemem miały z górki :)
  • #6 15865411
    golf3tdi
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, dziś zamontowano u nas Termet-a Termaq GE 19-02 i piecyk tak piszczy i wydaje z siebie jakieś ultradźwięki, że wytrzymać nie idzie. Chciałem zapytać czy udało się usunąć tę usterkę a jeśli tak to w jaki sposób? Czy trzeba wzywać serwis? Czy radio zamontować w łazience? ;-)
  • REKLAMA
  • #7 16376123
    exoper
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam
    Odgrzebuje temat bo dzisiaj zamontowalem ten oto piecyk i pisk jaki wydaje jest nie do zniesienia, zastanawiam sie nad reklamacja produktu jako uszkodzony i wymiany na nowy.
    Udalo sie jakos rozwiazac ten problem?
  • #8 16432523
    golf3tdi
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, niestety nie udało się. Daliśmy sobie spokój jak sąsiadka powiedziała że niebawem będzie ciepła woda z sieci. W związku z tym ten piecyk wyleci na złom...Dodam jeszcze że to najgorszy zakup w moim.życiu. Oprócz tego że, piecyk piszczy to jeszcze aby się włączył to poziom wkur..wu musi wskoczyć na poziom 400%. Dopiero jak wyleci 200 litrów wody i 10 razy siee go.włączy i wyłączy to jaśnie Pan raczy sier uruchomić. Najgorsze badziewie jakie mieliśmy. Pieniądze wyrzucone w błoto. Dziwi mnie tylko fakt.skąd to gówno ma tyle pozytywnych komentarzy.. chyba pracowniczy sami.te wpisy dodają..
    Pzdr
    Krystian
  • #9 16432532
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    golf3tdi napisał:
    Witam, niestety nie udało się. Daliśmy sobie spokój jak sąsiadka powiedziała że niebawem będzie ciepła woda z sieci. W związku z tym ten piecyk wyleci na złom...Dodam jeszcze że to najgorszy zakup w moim.życiu. Oprócz tego że, piecyk piszczy to jeszcze aby się włączył to poziom wkur..wu musi wskoczyć na poziom 400%. Dopiero jak wyleci 200 litrów wody i 10 razy siee go.włączy i wyłączy to jaśnie Pan raczy sier uruchomić. Najgorsze badziewie jakie mieliśmy. Pieniądze wyrzucone w błoto. Dziwi mnie tylko fakt.skąd to gówno ma tyle pozytywnych komentarzy.. chyba pracowniczy sami.te wpisy dodają..
    Pzdr
    Krystian

Czy kiedykolwiek zaprosiłeś serwisanta z listy producenta do regulacji ?
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #10 16598781
    maciejkao
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Jeśli piecyk na prawdę chcesz wywalić,to ja chętnie go odkupię. To są dobre piecyki, trwałe i niezawodne, ale nie wiadomo, kto go montował. Może ktoś, kto chce mieć z tego stałe źródło dochodu?
  • #11 17264474
    szyman001
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Udało się komuś znaleźć przyczynę piszczacego piecyka GE 19-02? Mam dokładnie ten sam objaw co szewco13043. Piecyk jest nowy i dopiero zamontowany jak dam pokrętło z regulacja gazu na maxa to przestaje wydawać niszczący dźwięk.
  • #12 17265610
    maciejkao
    Poziom 13  
    Najczęściej piszczy gaz w dyszach palnika głównego. Miałem tak w starym PG-6 przy pewnej wielkości płomienia gwizdał sobie wszystkimi dwunastoma dyszami. Gdy się nieco zwiększyło albo zmniejszyło wydatek gazu, przestawał.
  • #13 17266061
    szyman001
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Czyli już tak musi zostać? W tym jest ten problem ze na najmniejszym płomieniu też piszczy :( a na największym znowu słychać jak huczy od dużego płomienia..
  • #14 17266298
    maciejkao
    Poziom 13  
    Wiele nie zrobisz, tak myślę. Może dysze są poprzytykane kurzem, syfem? A rozkręć toto, popatrz, może wystarczy przedmuchać, wyczyścić dysze i przestanie świstać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum zgłaszają problem z piecykiem Termet GE 19-02, który wydaje głośne piszczenie przy niskim ustawieniu gazu. Problemy te występują od momentu montażu urządzenia. Serwisanci sugerowali różne przyczyny, w tym luźne połączenia i filtr gazu, jednak użytkownicy nie są przekonani co do tych diagnoz. Wiele osób zauważa, że zwiększenie gazu do maksimum eliminuje dźwięk, co sugeruje, że problem może być związany z dyszami palnika. Użytkownicy rozważają reklamację urządzenia oraz poszukują skutecznych rozwiązań, takich jak czyszczenie dysz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA