logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grub Rescue - Jak pozbyć się okna "GRUBa'' na stałe?

PioterWater 15 Sty 2016 17:45 6090 7
REKLAMA
  • #1 15337439
    PioterWater
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witajcie!
    Jeszcze przez wakacje zainstalowałem linux'a Mint, mając zainstalowanego już Ubuntu. Postanowiłem wyinstalować Ubuntu, żeby nie mieć dwóch linuxów. Po prostu wywaliłem przez Windowsa (7 (jeśli to istotne)) partycję z Ubuntu. Pojawia mi się następujący komunikat:
    error: no such partition.
    Entering rescue mode...
    grub rescue>
    W internecie znalazłem sposób na załączenie komputera mimo tego komunikatu. Wygląda on następująco:
    wpisuję komunikaty:
    grub rescue> set prefix=(hd0,msdos5)/boot/grub
    (enter)
    grub rescue> insmod normal
    (enter)
    grub rescue> normal
    (oczywiście ,,grub rescue>'' jest z automatu)

W ten sposób załączam komputer, jednak nie wiem, jak się pozbyć tego czegoś na stałe. Może Wy wiecie? Proszę o pomoc i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. :-)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15337718
    PioterWater
    Poziom 2  
    Przepraszam, jeśli niezbyt precyzyjnie się wyraziłem w temacie.
    Dla sprecyzowania:
    -Chodzi mi po prostu o pozbycie się następującego ekranu, który pojawia mi się przy starcie. W filmie poniżej jest pokazany sposób, według którego załączam komputer, wychodząc z tego ekranu. Chodzi mi o pozbycie się tego ekranu przy starcie komputera.:
    https://www.youtube.com/watch?v=i1QpN9IWSoc

Jeśli chodzi o link, który przedstawił tronic1, to uświadomił mi, że miałem mylne pojęcie co do ,,gruba''. Chodzi mi o pozbycie się NA STAŁE ekranu, który pojawia się również w tym filmie.
    Obecnie na komputerze mam linux Mint i Windows 7. Chodzi mi o to, żeby ekran gruba pokazywał mi tylko te dwa systemy, a przede wszystkim o pozbycie się konieczności wpisywania komend, które podałem wyżej.

PS: Przepraszam za moją niewiedzę odnośnie definicji ,,gruba'' x/
  • REKLAMA
  • #5 15340867
    PioterWater
    Poziom 2  
    Mam taką jedną prośbę. Nie do końca orientuję się, z której części artykułu mam skorzystać (w tym sensie, żeby nakierować mnie na polecenie, od którego mam zacząć).

Proszę również o wytłumaczenie mi, co dokładnie mam zrobić.

Jeszcze jedna sprawa. Wszystko mam wpisywać w terminalu Linux'a?
  • REKLAMA
  • #6 15341400
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    No tak, edytujesz pod Linuxem. Usuwasz wpis dotyczący Minta i zapisujesz konfigurację.
  • Pomocny post
    #7 15342012
    namok
    Poziom 25  
    Ocena: 73
    Uruchom minta za pomocą komend które podałeś i zainstaluj gruba w MBR:
    Kod: Bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    a następnie zaktualizuj wpisy w menu gruba:
    Kod: Bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    Po restarcie powinno być OK.
  • #8 15360369
    PioterWater
    Poziom 2  
    Zadziałało :-)
    Wprawdzie namęczyłem się z wpisywaniem hasła w terminalu, zresztą musiałem je zmienić na krótsze, bo pierwotne miałem bardzo długie, a mało mało czasu jest na wpisanie hasła. Dzięki, namok :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował Linux Mint obok Ubuntu, a po usunięciu Ubuntu przez Windows 7 napotkał problem z GRUB-em, który wyświetlał komunikat o błędzie i wchodził w tryb ratunkowy. Aby rozwiązać problem, użytkownik znalazł sposób na uruchomienie systemu, ale chciał na stałe pozbyć się ekranu GRUB-a. W odpowiedziach zasugerowano, aby zainstalować GRUB w MBR za pomocą polecenia `sudo grub-install /dev/sda` oraz zaktualizować wpisy w menu GRUB-a poleceniem `sudo update-grub`. Po wykonaniu tych kroków problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA