Syriusz Black mówisz, że powyzej 250 złotych Alphardy są lepsze od tonsili, moim zdaniem tez nie od wszystkich, bo tonsil-ue bije juz wszystkie Alphardy, jako seria estradowa, może nie do końca udana, ale już porządna...
Po za tym Alphard nie zrobi tak dobrych głośników tubowych, do nagłosnienia wielkich placów przy mocach 10-20Wat!!... Tylko same zestawy dla burczymuchów z czarnych BMW.
Po za tym jeśli chodzi o głosniki na twardym zawieszeniu Alpharda, to które mają pasmo do 10 kHz? i średnice więcej jak 20 cm?
No i wrescie, które bedą tam pasowały, nawet jak GDWK zetniesz do około 6kHz? Żeby nie było dziury w paśmie.
Te Eltrony, które ja robiłem jedna paka był skopana przez dzieci , w środku tylko jedna konda, w drugim zostały 20-letnie tonsile, prawie nówki, wcześniej sie urwały kable i ludzie myśleli że wszystkie głośniki się spaliły, to zamroziło je na 10 lat (ktoś ostro musiał je wykorzystywać)! Wystarczyło wymienić jedną kopułke i przylutować kable i jedną kolumne miałem z głowy.
Z pierwszej kolumny wyciągłem zmasakrowane GDS'y , szkoła kupiła Eminence Alpha-12 wsadziłem, zasymulowałem... okazało się żę in real grają lepiej niż na symulacji. Zmniejszyłem Cięcie do około 6 kHz... Głośnik zagrał tylko ciut niżej niż GDS30/30 tyle, że na jedną kolumne przypada suma 400 złotych, a za 20-30 złoty powinieneś kupić GDS'a
Z kosza GDS zrobiłem GDN 30/60 - podobny kosz, zawieszenie, i powiem, że gra lepiej niż wszystkie alphardy LW, EW itp..
Mimo 20-lat GDS'ów i widocznych delikatnych kopnięć z buciora; w średnim paśmie Eminence przegrywały !!
Inna sprawa szkoła nie dysponowała kasą na wzmacniacz, nie mogłem im tez sprzedać moich konstrukcji (zawsze dużo taniej niż coś oryginalnego nawet małej mocy) bo nie moge wystawiać paragonów.
Mogli tylko podpiąć wieżę SONY 2x30 Wat... Ci amatorzy co organizowali impreze dla dzieci przerazili się larma jaki ten zestaw zrobił na sali długości 30metrów szerokości 10m, wysokości 3,5 metra. grało to głosniej niż zestaw Altusów na Alphardach własnie HW (przepłaconych 3 razy) na wzmacniaczu Technicsa 2x140Wat... W dodatku wszystko musiało grać na pół gwizdka, bo nie podobało sie to opiekunom - nauczycielom..
Pomogłem? Kup mi kawę.