logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eltrony - lepsza jakość dźwięku Alphard HW1200 4 Ohm niż Tonsil?

mlody_elektronik 16 Cze 2005 21:06 1452 10
REKLAMA
  • #1 1583522
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Witam!!

Mam 2 kolumny eltron na oryginalych tonsilach i 2 na alphardach hw1200 4 ohm, i doszlem do wniosku ze alphardy graja lepiej, zwlaszcza w niskim zakresie czestotliwosciowym. Czemu tak jest?? Czyżby alphard potepiany na tym forum bylby lepszy od tonsila ??

pzdr. mlody_elektronik
  • REKLAMA
  • #2 1583892
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Pewnie dlatego ze tonsile sa zajechane.. A nie porownywales glosnosci obudwu zestawow na takim samym wzmacniaczu?:>
  • #3 1583979
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Witaj młody elektronik zdajesz chyba sobie sprawe ze w eltronach siedzą GDS 30/30 lub GDS 30/50 , może i lepiej gra alpierd ale GDSy są głośniejsze od tego wynalazku , ale weż pod uwage ze w eltronach są głośniki szerokpasmowe !

pozdrawiam marniu
  • REKLAMA
  • #4 1584015
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    PRawda o Alfredach jest taka: NAJTANSZE egzempale z serii HW albo LW to g.... jakich mało. Rónie dobzre bedzie grac papiaer toaletowy na cewce:/
    Ale nie wolno krytykowac wszytskich moedli, te z wyższej półkie cenowej (od 250 w zwyż) sa na prawde niezłej jakości i bija na głowę tonisle, stx i inne wynalazki techniki-sa po prostu lepsze.

Ale wrócmy do tematu :)

Dlaczego Alfred gra lepiej? Ja kjuz kolega zauwazył tonsile moga być zajechane totalnie, a alfredy sa nowe.....to już jedna sprawa. A druga to to, że musisz popatrzec na moce tych głosników (RMS) sprawa jest oczywista że głosnik o mocy 120W tak jak alfred twój bedzie grał lepiej niż tonsil 30W - ma po porstu wiekszą efektywność przy tej samej mocy dostarczonej.
    Zobacz jeszcze na kwestię ustazwineia kolumn. Postaw je w tym samym miejscu i wtedy porównuj.

Ostatnia sprawa to rodzaj głosnika. Jak masz kluny 2way to gośnik tonsial przenosi większe pasmo, około 60-9000Hz a HW przenosi od około 40-4500Hz - tu też amsz powód lepszego basu.
  • #5 1584093
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    a ja w swoje eltrony wsadziłem głośniki Alphard LW 1200 i efekt jest straszny!!! może i grają głośno, ale za ch... (chiny) nie mogę uzyskać dobrego dźwięku powyżej 900 Hz. tylko pierdzi i pierdzi, za nisko zresztą to on też nie zejdzie. muszę to opchać i złożyć sobie coś lepszego. może wsadzę tam te Alphardy gitarowe, wyglądają podobnie jak eltrony, to może uda się wydobyć podobny dźwięk, a do niskich to sobie jakiegoś suba zmontuję może na STX.
  • REKLAMA
  • #6 1584345
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Boże widzisz i nie grzmisz....
    "te z wyższej półkie cenowej (od 250 w zwyż) sa na prawde niezłej jakości i bija na głowę tonisle, stx i inne wynalazki techniki-sa po prostu lepsze. " No pewnie że są lepsze od stx'a za 100 zł... o 200 w wymalowane na magnesie. Nie pisz nawet takich rzeczy bo wstyd.
    HW1200 ma około 50-60w góra, "lepsze brzmienie" - pewnie dlatego że gdsy mają po 30 lat. Jeżeli grają z tą samą głośnością to na pewno coś jest skopane w gdsach, różnica 4krotna w głośności to minimum pomiędzy tymi zestawami. Oczywiście że lw 1200 będzie tak grał w takim pudle - dla niego 40 litrów to góra. Gitarowe alphardy miał tremolo, zapytaj się jego do czego się nadają :) Mój kolega też robiąc piece JUŻ z nich nie korzysta.... Za 250 zł można dostać eminenca. Porównaj go do tego swojego szczyt-techniki alpharda - jeżeli alf będzie miał dosyć honoru to harakiri popełni :)
  • #7 1585109
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    syriuszblack napisał:
    sprawa jest oczywista że głosnik o mocy 120W tak jak alfred twój bedzie grał lepiej niż tonsil 30W - ma po prostu wiekszą efektywność przy tej samej mocy dostarczonej
    Co ma piernik do wiatraka?
  • #8 1585537
    J. S.
    Poziom 27  
    Ocena: 18
    syriuszblack napisał:
    sprawa jest oczywista że głosnik o mocy 120W tak jak alfred twój bedzie grał lepiej niż tonsil 30W - ma po prostu wiekszą efektywność przy tej samej mocy dostarczonej

Efektywność nie ma nic wspólnego z mocą!!!
    Te Tonsile mają wyższą efektywność, tyle, że przy 4x większej mocy dostarczonej do alfreda, jeśli różnica w efektywności wynosiłaby 6 dB, to zagrałyby równo głośno. Tyle, że alfred się przy tej mocy spali. A Tonsil wytrzyma trochę więcej od swojej znamionowe mocy elektrycznej.
  • #9 1585808
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Syriusz Black mówisz, że powyzej 250 złotych Alphardy są lepsze od tonsili, moim zdaniem tez nie od wszystkich, bo tonsil-ue bije juz wszystkie Alphardy, jako seria estradowa, może nie do końca udana, ale już porządna...

Po za tym Alphard nie zrobi tak dobrych głośników tubowych, do nagłosnienia wielkich placów przy mocach 10-20Wat!!... Tylko same zestawy dla burczymuchów z czarnych BMW.

Po za tym jeśli chodzi o głosniki na twardym zawieszeniu Alpharda, to które mają pasmo do 10 kHz? i średnice więcej jak 20 cm?

No i wrescie, które bedą tam pasowały, nawet jak GDWK zetniesz do około 6kHz? Żeby nie było dziury w paśmie.

Te Eltrony, które ja robiłem jedna paka był skopana przez dzieci , w środku tylko jedna konda, w drugim zostały 20-letnie tonsile, prawie nówki, wcześniej sie urwały kable i ludzie myśleli że wszystkie głośniki się spaliły, to zamroziło je na 10 lat (ktoś ostro musiał je wykorzystywać)! Wystarczyło wymienić jedną kopułke i przylutować kable i jedną kolumne miałem z głowy.

Z pierwszej kolumny wyciągłem zmasakrowane GDS'y , szkoła kupiła Eminence Alpha-12 wsadziłem, zasymulowałem... okazało się żę in real grają lepiej niż na symulacji. Zmniejszyłem Cięcie do około 6 kHz... Głośnik zagrał tylko ciut niżej niż GDS30/30 tyle, że na jedną kolumne przypada suma 400 złotych, a za 20-30 złoty powinieneś kupić GDS'a

Z kosza GDS zrobiłem GDN 30/60 - podobny kosz, zawieszenie, i powiem, że gra lepiej niż wszystkie alphardy LW, EW itp..

Mimo 20-lat GDS'ów i widocznych delikatnych kopnięć z buciora; w średnim paśmie Eminence przegrywały !!

Inna sprawa szkoła nie dysponowała kasą na wzmacniacz, nie mogłem im tez sprzedać moich konstrukcji (zawsze dużo taniej niż coś oryginalnego nawet małej mocy) bo nie moge wystawiać paragonów.
    Mogli tylko podpiąć wieżę SONY 2x30 Wat... Ci amatorzy co organizowali impreze dla dzieci przerazili się larma jaki ten zestaw zrobił na sali długości 30metrów szerokości 10m, wysokości 3,5 metra. grało to głosniej niż zestaw Altusów na Alphardach własnie HW (przepłaconych 3 razy) na wzmacniaczu Technicsa 2x140Wat... W dodatku wszystko musiało grać na pół gwizdka, bo nie podobało sie to opiekunom - nauczycielom..
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 1586926
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Przepraszam bardzo mam czarne bmw z przyciemnionymi szybami, opony o większym profilu (coś a'la off-road) ,wywaliłem spojlery,dałem kangurzycę przed zderzakiem i mam oryginalne głośniki blaupunkta. I słucham rocka, także proszę mnie od burczymuchów nie wyzywać
  • REKLAMA
  • #11 1586932
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Z tym Burczymuchowaniem przesadziłem, przyznaję , ale przy alphardach blaupunkty zawsze wyjdą dobrze, wiec to chyba nie Ciebie się tyczy. Bo to jest firma. Dużo ludzi patrzy pod pryzmatem ceny i wyglądu. TO czysty przypadek, żę tak wyszło.

Pożyczyłem młodemu elektronikowi jednego Alpharda, wsadził go do skrzyni zamkniętej podług parametrów, i kolega stwierdził, że już nigdy nie kupi alfardów ze względu na to bu(r)czenie.

niektórym to odpowiada. Ale to była mała dygresja wewnątrz postu: żeby nam się czasem post nie zamienił w debate o czarnych BMW.

----

Co do tego HW1000 te "lepsze" odczucia na dole są zwiazane i uwikłane w parametrach. Tam gdzie zwykły GDS w tunelu widzi ratunek od niezbyt niskiego zejścia, tam HW ma podbicie, nie jestem wstanie powiedizec jak wielkie, bo nikt nie zna parametrów Alphardów.
    W kazdym bądź razie w wielu opracowaniach audiofilsko-konstrukcyjnych czytałem że podbicie 3-6dB w zakresie krańca pasma akustycznego mozę dawać wrażenie tego że zestaw schodzi 10 Hz niżej a w rzeczywistości jest powiedzmy 2..5Hz

podobnie jest u góry pasma; jesli pojawi się jakiś rezonans powiedzmy około 12kHz to wydaje się. że to najprawdziwsze 20kHz... a tak nie jest.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania jakości dźwięku głośników Alphard HW1200 4 Ohm z oryginalnymi Tonsilami stosowanymi w kolumnach Eltron. Użytkownicy zauważają, że Alphardy, zwłaszcza modele z wyższej półki cenowej (powyżej 250 zł), mogą oferować lepsze brzmienie, szczególnie w niskim zakresie częstotliwości, co wynika m.in. z ich wyższej mocy RMS i charakterystyki pasma przenoszenia (około 40-4500 Hz) w porównaniu do Tonsili (60-9000 Hz). Jednakże efektywność Tonsili jest wyższa, co oznacza, że przy tej samej mocy mogą grać równie głośno lub głośniej. Wiele zależy od stanu technicznego głośników (np. Tonsile mogą być zużyte), ustawienia kolumn oraz rodzaju obudowy (np. skrzynia zamknięta). Alphardy z niższej półki (np. LW 1200) mogą mieć problemy z reprodukcją pasma powyżej 900 Hz i niskich tonów, co wpływa negatywnie na jakość dźwięku. W dyskusji pojawiły się także uwagi o różnicach konstrukcyjnych i zastosowaniach głośników Alphard, które nie zawsze nadają się do nagłośnienia estradowego czy dużych przestrzeni. Podsumowując, lepsza jakość dźwięku Alphard HW1200 w porównaniu do Tonsili może wynikać z wyższej mocy, różnic w charakterystyce pasma oraz stanu technicznego głośników, ale wybór zależy od konkretnego modelu i warunków użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA