logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aduino UNO - encj28j60 brak połączenia z serwerem XAMPP

Jurkins 16 Sty 2016 15:30 1131 2
REKLAMA
  • #1 15340129
    Jurkins
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Może już gdzieś jest rozwiązanie mojego problemu, ale naprawdę przekopałem już taką ilość stron i spędziłem nad tym kilkanaście dni - mam dość.

Problem wygląda następująco:

Mam ja sobie program który ma pobierać dane z czujnika temperatury (oraz RFID i kilka innych, ale to nie istotne w tym momencie - tak myślę) i ma te dane wysyłać do bazy danych postawionej lokalnie na XAMPP, czyli nawet nie wychodzimy poza router, przynajmniej teraz. Do tego jest obsługa diody i przekaźnika osobno przez UDP

Cały sęk w tym, że na routerze Livebox wszystko działa, łącznie z dostępem z internetu.
    Na livebox ustawione mam statyczne IP dla Arduino i laptopa z XAMPP, DMZ dla laptopa no i DNS - wszystko gra i huczy.

Wszystko zaczęło się gdy przyszło mi przenieść program na inny router - TP-LINK TD-W8901G który nie jest podłączony do internetu (chyba to istotne).
    Ustawiłem statyczne adresy oraz DMZ i.. nic.

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

W trakcie wykonywania kodu w tym momencie pobiera swój adres IP z routera, IP bramy i DNS (192.168.1.1) po czym myśli chwilę i wypluwa

DNS failed
    SRV: 0.0.0.0

Część kodu odpowiedzialna za temperaturę

Obsługa przed UDP:

Koniec. No może prawie.
    Arduino można spokojnie pingować z odpowiedzią o czasach ok 30ms oraz działa obsługa LED i przekaźnika.

Jakimś cudem raz tylko zadziałało na tym TP-Linku, tak dane jak i LED, ale po resecie arduino już nie zagrało.

Moje pytanie, jak skonfigurować taki router który nie jest podłączony do internetu. Bo uważam, ze to po jego stronie leży wina.

Ustawienia przy których na chwilę zagrało Arduino wyglądały tak:

Mam świadomość, że kod może być skopany, bo tak jest (nadmiarowość? problem z callback) ale tym zajmę się gdy to zagra. Skoro gra na Livebox to i na TP-Linku musi. Sprawdzałem również na innym TP-Linku oraz jakimś ZTE i również to samo.
    PS. Jeżeli taki problem już gdzieś był, to przepraszam, proszę o link, ostrzeżenie i temat do kosza.
  • REKLAMA
  • #2 15348275
    romky
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Interface setup -> LAN -> DNS Relay ustaw na "Use User discovered DNS" i wprowadz jakies adresy ;)
  • #3 15348413
    Jurkins
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Niestety, nie do końca wiem o jakich adresach kolega mówi, próbowałem różnych. M.in tych:

Niestety bez rezultatu. Zamieniłem też sposób połączenia całości, teraz zarówno Arduino i laptop połączone są do routera poprzez RJ45, nadal nie działa.
REKLAMA