logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa miernika polskiej produkcji - napięcia zasilania MAA502

zdzisiek1979 19 Sty 2016 19:06 1644 7
REKLAMA
  • #1 15350361
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1252
    Witam.
    Borykam się z naprawą miernika polskiej produkcji, naprawa i troszkę z edukacją :D

Problem mam taki że wszelka dokumentacja jest nie dostępna.
    Nie wiem jak ugryźć problem.
    Czy blok cyfrowy, czy przetwornik A/C czy wzmacniacze w obwodach wejściowych.
    Postanowiłem przyjrzeć się napięciom zasilającym ( nie wiem jakie maja być ) na wzmacniaczach operacyjnych.
    Królują uA 747, MAA502 i uA741
    Problem mam w tym że nie wiem jakie napięcia mają być. Z pomiarów wynika tak: Napięcie ujemne wynosi -8.17V zaś dodatnie +1.13V.
    Nie mogę dopatrzyć się jakie napięcie minimalne ma mieć MAA502. Podejrzewam że wszystkie w całym mierniku maja "wspólny zasilacz" i teraz jakie ma dopuszczalne napięcia minimalne MAA ? Tylko widzę napięcia max.
    Wydaje się że 1.18V to za mało i to bardzo za mało.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15350498
    janszy3643
    Poziom 29  
    Ocena: 311
    MAA napięcie symetryczne, sprawdź zasilacz, układ wytwarząjący sztuczne "0", a najlepiej wklej schemat, albo przynajmniej podaj z czym "walczysz" symbol tego miernika
  • REKLAMA
  • #3 15350597
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Nie mam schematu, Unipan 245.
    Patrzę właśnie w zasilaczu, ale tu jeszcze upchnięta płytka dwustronna i ...

Czyli mogę założyć że skoro -8V to + powinien tez być na poziomie +8V

Muszę popatrzeć na tranzystory chyba szybciej będzie sprawdzić je, elektrolity też wiekowe bo 36lat ale na razie nie zamierzam inwestować a nie mam z odzysku.

To by wychodziło że wszystkie WO mają te same napięcia. Tak mi wychodzi z przedzwaniania przewodów. Nie chcę na razie pruć ładnie powiązanych wiązek.

Pisałem w dwa miejsca za dokumentacją to wszelką UNIPAN zniszczył w 2006.
  • #4 15350696
    janszy3643
    Poziom 29  
    Czasem taki zabytek można trafić na allegro, aktualnie jest jedna szt. można zapytać klienta czy nie posiada w komplecie dokumentacji (poprosić o ksero). W czasach gdy taki sprzęt był sprzedawany zawsze w komplecie była dokumentacja łącznie z schematami.
  • REKLAMA
  • #5 15351241
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Na razie wygrzebałem przebitego BC313 ( 95% komponentów to polskie elementy ) ale nie mam czym go zastąpić.
    Mam tylko w zapasie BD912 BD140 2N5195 chciał bym na "krótko" odpalić i zobaczyć czy napięcia będą OK

Widziałem tego na A. w ładnym stanie wyższy model chyba ale ... tego kupiłem z ciekawości i dla " nauki " hobbistycznie, ale tak by nie popsuć a spróbować naprawić. Zawsze jakieś to doświadczenie dodatkowe.

Wstawiłem na szybko 2N5195 ale szybko zrobił się gorący zaś napięcie bez zmian.
    przyjrzałem się i w gałęzi bazy jest sterujący HF642 A ( A lub R ) ale chyba A nie mogę namierzyć co to za tranzystor. Podejrzewam ze też się przebił razem z BC a nie to ze ja go uszkodziłem :D sprawdziłem testem diody to ma przebicie ale czym go zastąpić. Obudowa TO-92 z pomiarów testem Diody wychodzi że NPN
  • REKLAMA
  • #7 15353165
    janszy3643
    Poziom 29  
    Jeżeli ten BC313 jest w zasilaczu i się przegrzewa to może jakiś kondensator elektrolityczy blokujący zasilanie, jednak kluczowe jest zdobycie schematu. Rozpuściłem wici po znajomych może ktoś odpowie.
  • #8 15353228
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Już nie wiem co i jak.
    BC był przebity. Wylutowałem a na miejsce podstawiłem 2N5195 ale się grzeje.
    Sprawdziłem że steruje nim tranzystor HF642 ( zachowuje się jak NPN z przebiciem )
    i podstawiłem BC 547 ale efekt taki sam grzeje się momentalnie. Napięcie bez zmian na wyjściu.

Podejrzałem jaki siedzi tranzystor na miejscu tego HF na stronie zasilacza napięcia ujemnego i tam jest BF320A to wychodzi że FET P.
    W zasilaczu siedzi podwójny wzmacniacz operacyjny 747 i każdy tranzystor poprzez diodę jest podłączony z wyjściem ( 10 i 12 ).

Kwestia teraz co to za naprawdę ten tranzystor HF642 wydaje się że wszystko rozbija się o niego teraz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmaga się z naprawą miernika MAA502 produkcji polskiej, nie mając dostępu do dokumentacji. Zidentyfikował problemy z napięciami zasilającymi wzmacniaczy operacyjnych, które wynoszą -8.17V i +1.13V, co wydaje się niewystarczające. W trakcie diagnozy odkrył uszkodzony tranzystor BC313 oraz problemy z innymi komponentami, takimi jak HF642, które również mogą być uszkodzone. Użytkownik poszukuje schematu oraz zamienników dla uszkodzonych elementów, a także rozważa wymianę elektrolitów. Wskazówki dotyczące sprawdzenia zasilacza oraz poszukiwania dokumentacji na platformach sprzedażowych zostały podane przez innych uczestników dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA