logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM ThinkPad 600 - Cudowne uzdrowienie i wyzbycie się dolegliwości

dostojny.kocur 20 Sty 2016 21:04 1521 8
  • #1 15354234
    dostojny.kocur
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Jestem świeżo po cudownym uzdrowieniu mojego laptopa IBM ThinkPad 600.
    Leżał dwa lata gdy po rozebraniu go przestał się uruchamiać (tj. nic nie było na ekranie i nie wchodził do bios ale komputer chodził)
    Dzisiaj wyjąłem baterię BIOS, dysk, napęd i włączył się.
    Teraz wszystko się włącza kiedy mam włożony dysk i napęd, wyświetlają się błędy 161, 163 lub 173 i uruchamia się Windows XP.
    Wszystkie testy w BIOS komputer przechodzi pomyślnie a bateria według miernika ma 2.87 V.
    Potrafi się czasem bez powodu zacinać, kiedy wyjmę dysk problem powraca, a dokładnie teraz problem znowu wystepuje nawet jak jest dysk.
    Obecnie jest z nim jak z loterią wyświetla się błąd 173, raz działa normalnie, raz się zacina a raz jest jak było wcześniej. Przy próbie wejścia do BIOS freeze.
    Co może być problemem? Może coś pochrzaniło się z BIOS i trzeba go jakoś zainstalować od nowa? Może wystarczy tylko zmienić baterię?
    Co ciekawe w przypadku kiedy komputer nie chce się uruchomić wystarczy przytrzymać przycisk włączania przez jakiś czas na wyłączonym komputerze i się uruchamia.
  • #2 15356765
    dostojny.kocur
    Poziom 15  
    Dochodziło chyba do zwarcia styków baterii zasilającej przez wystającą z napędu CD śrubę, okleiłem ją oraz włożyłem baterię CMOS i wszystko działa jak należy.
    Dziwi mnie to, ale widocznie to było problemem.
  • #3 15358298
    Setel
    Poziom 25  
    Ocena: 141
    Włóż świeżą baterię BIOS. Wyczyść dokładnie kanały wentylacyjne z kurzu. Powinno pomóc. Jeżeli nie, to trzeba sprawdzić, czy nie grzeją się za mocno procesor i scalak karty graficznej. Mogą też być zimne luty w przetwornicy zasilacza.
  • #4 15359599
    dostojny.kocur
    Poziom 15  
    Procesor i grafika naturalnie się grzeją w takim samym stopniu jak przed usterką, jednak myślę że temperatura 54C przy obciążeniu w trybie pasywnym (laptop widocznie uznaje to za akceptowalną temperaturę i nie włącza wentylatora) nie jest złym wynikiem.
    Laptopa dokładnie przeglądałem jakieś 2 godziny i żadnych zimnych lutów czy zwarć nie znalazłem.
    Bateria BIOS wymieniona a kanały wentylacyjne czyste.
    Póki co laptop sprawuje się bardzo dobrze.
  • Pomocny post
    #5 15361408
    Setel
    Poziom 25  
    Ocena: 141
    Czy laptop w ogóle włącza wentylator w trybie aktywnym? Trzeba go trochę "pogonić" i obciążyć procesor i grafikę, dać mu popracować intensywnie. Jeżeli się nie wyłączy przy pracującym wentylatorze, to znaczy, że jest OK.
  • #6 15361413
    dostojny.kocur
    Poziom 15  
    Wentylator chodzi na maksymalnych obrotach podczas uruchamiania oraz na średnich w BIOS.
    Spróbuję go obciążyć i zobaczę co się stanie.
  • #7 15364771
    wloadek
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam, miałem takiego leciwego ibm-a, czy udaje się koledze wejść w bios?
  • #8 15364903
    dostojny.kocur
    Poziom 15  
    Nie ma problemu z wejściem do BIOS.
    Póki co martwi mnie już tylko układ chłodzenia.
    Komputer zwiększa obroty wraz ze wzrostem temperatury, jednak jest on dość gorący (58C pod obciążeniem)
    Grając np. w Heroes III komputer nie wykraczał powyżej 45C a grając w Pasjansa dochodził do tych 58C gdzie włączały się maksymalne obroty.
    Ten komputer po prostu tak ma (brak otworów wentylacyjnych) czy coś jest nie tak? Może zbyt duże obciążenie systemem Windows XP?

Jeżeli kolega miał tego laptopa to zapytam:
    Czy kolegi laptop również po prostu śmierdział starym tanim plastikiem?
    Jak uruchamiam laptopa to domownicy wychodzą z pokoju :D
  • #9 15385172
    wloadek
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam, faktycznie po tylu latach ten plastik jest cuchnący i klejący, ale ja na tej 600 - tce miałem xp. ale po przeinstalowaniu na win2000 to zupełnie inny komputerek. Szybszy i bardziej wydajny. Niestety pod xp działał wolniej , co do sprawy wentylatorka - podobnie tak miałem ale wyczystka całego układu chłodzenia z pastą na procek dała cichą i poprawną pracę układu wentyl. Niestale obroty i dmuchanie jest oznaką prawidłowego działania. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisał proces naprawy laptopa IBM ThinkPad 600, który po dwuletnim przestoju nie uruchamiał się poprawnie. Po rozebraniu i usunięciu baterii BIOS oraz dysku, laptop zaczął działać, jednak pojawiały się błędy 161, 163 i 173. Po wymianie baterii BIOS i oczyszczeniu kanałów wentylacyjnych, laptop działał lepiej, ale nadal występowały problemy z zacinaniem się. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie układu chłodzenia oraz temperatury procesora i karty graficznej. W końcu laptop działał stabilnie, a użytkownik zauważył, że wentylator działał prawidłowo, jednak obawy dotyczące wysokiej temperatury pozostały.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA