logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM ThinkPad 600 - błąd 192 po naprawie wentylatora, co dalej?

mellon 29 Gru 2005 23:12 4721 3
REKLAMA
  • #1 2128666
    mellon
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam. Trafił do mnie w/w IBM z błędami biosu. Okazało się, że ktoś już w nim grzebał (lutował 3v baterie i co bardzo dziwne odciał czerwony kabel od wentylatora i podłączył go do 5v z USB). Standardowo wymieniłem bateryjkę na nową lecz nadal pojawiał się błąd 192 (nota bene związyny z wentylatorem). Czerwony kabel przylutowałem w jego prawidłowe miejsce. To również nie pomogło. Wentylator się kręci ale błąd nadal się wyświetla. Może ktoś wie co może być przyczyną. Po uruchomieniu testu biosa a konkretnie płyty głównej wyświetla się coś takiego : DEV 001 ERR 91 FRU 3610. Podejrzewam, że coś jest uszkodzone na płycie. Tylko co??

Z góry dziękuję za informacje! Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2128739
    krzysztof Przebinda
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam zrób update biosu i zobacz czy pomogło pozdrawiam aktualizacje poszukaj na stronir IBM
  • REKLAMA
  • #3 2129022
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    krzysztof Przebinda napisał:
    Witam zrób update biosu i zobacz czy pomogło pozdrawiam aktualizacje poszukaj na stronir IBM

Czy kolega uważa, że wypowiedział się w temacie, czy napisał ogólną dyrdymałę? Czy można prosić o podstawy takiej porady? Czy kolega wie, co oznacza ten błąd sygnalizowany przez system? Jak się nie ma co powiedzieć, to mądrze jest milczeć, aby się nie wygłupić przed szeroką publicznością.

Kolego Mellon, błąd podany przez kolegę, czyli dev001 err 91 fru3610 oznacza, że wyczerpała się bateria podtrzymująca pamięć CMOS. Proszę przeczytać ten wątke - może koledze będzie przydatny.
    http://www.howtomendit.com/answers.php?id=12813
  • #4 2261759
    mellon
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    witam. Przepraszam, że tak długo nie odpowiadałem. Nie było mnie w kraju. Dziękuję jankolo za odpowiedź. Podany przez Ciebie opis jest wyczerpujący i sprowadza się do tego samego co ja uczyniłem. Tak jak napisałem w pierwszym poście bateria podtrzymująca z seri CR została przeze mnie wymieniona. Nadal jest ten sam błąd. Nawet przekładałem w/w bateryjkę ze sprawnego modelu. Jeszcze z nim powalczę. O rezultatach poinformuję. Pozdrawiam.
REKLAMA