logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak zainstalowanego urządzenia wyjściowego audio. HP dc7700 SFF

lajonpl 20 Sty 2016 22:44 2811 16
REKLAMA
  • #1 15354670
    lajonpl
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Siemka. Kupiłem komputer HP dc7700, zainstalowałem Windows 7 i przy głośniczku jest krzyżyk z napisem "Brak zainstalowanego urządzenia wyjściowego audio". Nie wiem co zrobić. Wszystkie sterowniki zainstalowane. W Menadżerze Urządzeń nie wyszukuje karty dźwiękowej. Jaki może być problem. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 15354786
    Andrzej 77
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Można również użyć programu do identyfikacji sprzętowej np. Speccy, HWiNFO (jest ich wiele) i po określeniu typu karty dźwiękowej ściągnąć stery ze strony producenta.
  • #4 15354829
    lajonpl
    Poziom 9  
    To informacje z Speccy z zakładki Audio. Brak zainstalowanego urządzenia wyjściowego audio. HP dc7700 SFF
  • REKLAMA
  • #5 15354874
    Andrzej 77
    Poziom 13  
    Wygląda na to, że masz zintegrowaną kartę dźwiękową z graficzną. Takie rozwiązania są stosowane, zwłaszcza gdy komp ma wyjście HDMI. Wtedy składnikiem sterownika graficznego jest także dźwięk. Zainstaluj właściwy sterownik grafiki, bo teraz może pracujesz tylko na systemowym.
  • #6 15354885
    lajonpl
    Poziom 9  
    Komputer nie ma wyjścia HDMI. Mam kartę graficzną z wyjściem HDMI. Jest to GeForce 210 LowProfile.
  • REKLAMA
  • #7 15354921
    Macino7
    Poziom 5  
    Wejdź na stronę HP i znajdziesz tak wszystkie potrzebne sterysterowniki do kompa komputera.
  • #8 15354923
    lajonpl
    Poziom 9  
    No właśnie że na stronie HP nie ma sterów sterowników do dźwięku.
  • #9 15354966
    lajonpl
    Poziom 9  
    Ten program nie pokazuje sterowników do karty dźwiękowej. Brak zainstalowanego urządzenia wyjściowego audio. HP dc7700 SFF
  • #10 15354977
    Macino7
    Poziom 5  
    Daj zdj z Menedzer urządzeń
  • #11 15355206
    Andrzej 77
    Poziom 13  
    Rozmawiałem ze wsparciem technicznym hp (Ty też to mogłeś zrobić) i dowiedziałem się, że ten desktop ma kartę dźwiękową Realtek ALC262. Ściągnij najnowszą wersję sterownika ze strony: http://www.realtek.cz/realtek-download.php?realtek=ALC262&system=5 i zainstaluj. Jak nie pomoże, to znaczy, że jest uszkodzenie na płycie głównej.
  • #12 15355444
    lajonpl
    Poziom 9  
    Zainstalowałem te sterowniki i nadal nic. Jeszcze jakieś rozwiązania?
  • REKLAMA
  • #13 15355701
    ernestor
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Wpisz cmd w "uruchom" w wpisz

net localgroup Administrators /add networkservice
    naciśnij enter i wpisz:
    net localgroup Administrators /add localservice
    naciśnij enter i wpisz:
    exit
    uruchom ponownie komputer
  • #14 15355749
    Andrzej 77
    Poziom 13  
    Spróbuj jeszcze tak: otwórz menadżera urządzeń, zaznacz komputer (na samej górze) i kliknij zakładkę "akcja", wybierz: "skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu". Musisz mieć oczywiście aktywny dostęp do internetu. Windows powinien wyszukać aktualizację w sieci i ją zainstalować.
  • #15 15355861
    lajonpl
    Poziom 9  
    Menadżer Urządzeń nic nie znalazł, a w cmd pokazuje "Określona grupa lokalna nie istnieje".

Dodano po 1 [minuty]:

Ok zrobiłem w cmd. Zamiast Administrators musiałem wpisać Administratorzy

Dodano po 3 [minuty]:

Po restarcie nic się nie zmieniło.
  • #16 15356103
    Andrzej 77
    Poziom 13  
    To ja już nie mam pomysłów, być może uszkodzona jest płyta główna.
  • #17 15356179
    lajonpl
    Poziom 9  
    A jest możliwość wyłączenia karty dźwiękowej w BIOS-ie?

Dodano po 19 [minuty]:

Karta dźwiękowa działa. Wyciągnąłem kartę graficzną i sterowniki się zainstalowały. Gdy włożę kartę graficzną dźwięk nie działa. Sprawdziłem w BIOS-ie i jeżeli karta graficzna jest wyciągnięta w PCI devices jest HD Audio, a gdy karta jest włożona jest nVidia cośtam cośtam.

Dodano po 10 [minuty]:

UDAŁO SIĘ!!!!! W biosie wyłączona była zintegrowana karta dźwiękowa. Włączyłem ją i działa. Dzięki za pomoc i za czas. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił komputer HP dc7700 i zainstalował system Windows 7, jednak napotkał problem z brakiem zainstalowanego urządzenia wyjściowego audio. Po zainstalowaniu wszystkich sterowników, karta dźwiękowa nie była widoczna w Menedżerze Urządzeń. Użytkownicy sugerowali instalację sterowników z systemu Vista oraz użycie programów do identyfikacji sprzętu, takich jak Speccy. Okazało się, że komputer ma zintegrowaną kartę dźwiękową Realtek ALC262, a także zewnętrzną kartę graficzną GeForce 210. Po wyjęciu karty graficznej i włączeniu zintegrowanej karty dźwiękowej w BIOS-ie, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA