logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja sterowników audio na HP DC7800 - błąd nieobsługiwanego sprzętu

picasso212 06 Sty 2014 12:34 2859 6
REKLAMA
  • #1 13143858
    picasso212
    Poziom 9  
    Otóż mam taki problem, że nie mogę zainstalować sterowników dźwięku na tym pc.

Dźwięk odpala poprzez hdmi, ale karta dźwiękowa nie działa. Próbowałem już wielu opcji, przy instalacji sterowników od producenta wyskakuje komunikat

"Pliki sterownika audio nie obsługują osprzętu tego komputera"

co poradzicie?
  • REKLAMA
  • #2 13144038
    Redhero
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    A system operacyjny ??
  • REKLAMA
  • #3 13145053
    picasso212
    Poziom 9  
    Windows 7, przepraszam zapomniałem dodać
    Nazwa płyty głównej Hewlett-Packard 0AA8h

Mogę podać inne dane z everesta jeśli trzeba
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 13149418
    picasso212
    Poziom 9  
    Redhero niestety nie pomogły wyskoczyło okno z komunikatem "This operating system is not supported by this softwere" Czyli jak dobrze rozumuje nie na windows 7

Sprawdzam ten drugi sposób

btw. Chciałem jeszcze powiedzieć, że 7-ka nie jest wgrywana przeze mnie a koleś powiedział, że to nowsza wersja od proffesional jakaś "Ultimate"

ed:

Otóż drugi sposób sprawdziłem i już myślałem że działa zrobiłem jak w tamtym temacie pierwszy link google odniósł mnie to tego tematu na hp.com

http://h30434.www3.hp.com/t5/Notebook-Operati...Communications-Controller/td-p/294068/page/19

Tam było rozwiązanie gdzie najpierw trzeba wgrać sterowniki atm potem te drugie, gdy je wgrałem w menedżerze urządzeń znikły dwa urządzenia z znakami zapytania, sprawdziłem "skanuj w poszukiwaniach zmian sprzętu" i nic nie wyszukiwało, ale niestety w kontrolerach dźwięku dalej wyświetla tylko "AMD high definition Audio device" Czyli karte graficzną (bo odbieram dźwięk przez hdmi)

Szukałem w sieci rozwiązań prawie cały dzień i nic nie pomaga. Na dobrą sprawę nawet nie wiem czy komputer wykrywa mi tą kartę muzyczną zintegrowaną. Próbowałem instalować bezpośrednio soundmaxa, ale dalej był błąd "This operating system is not supported by this softwere"

Być może powinienem w biosie popatrzeć czy przypadkiem karta nie jest wyłączona, jeśli zna ktoś ten rodzaj biosu może opisze gdzie znajdę w nim ową kartę?

Z góry dziękuję za pomoc, chłopaki lecą piwka za to, że przynajmniej próbowaliście.
  • #7 13155419
    picasso212
    Poziom 9  
    No i moje podejrzenia okazały się słuszne wszedłem w bios i okazało się, że zintegrowana karta dźwiękowa jest wyłączona. Nie wiem czemu tak jest, ale cieszę się, że już wszystko gra. Tylko trochę wstyd, że nie ogarnąłem tego wcześniej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją sterowników audio na komputerze HP DC7800 z systemem Windows 7. Mimo że dźwięk działa przez HDMI, zintegrowana karta dźwiękowa nie jest rozpoznawana, a podczas instalacji sterowników pojawia się komunikat o nieobsługiwanym sprzęcie. Po kilku próbach i wskazówkach z forum, użytkownik odkrył, że zintegrowana karta dźwiękowa była wyłączona w BIOSie, co było przyczyną problemu. Po włączeniu karty dźwiękowej, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA