logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego odtwarzacze CD nie chca działać w niskich temperaturach?

wilkk 21 Sty 2016 02:21 1377 3
REKLAMA
  • #1 15355071
    wilkk
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Cześć

Pytanie jak w temacie. Przyszły mrozy i CD w samochodzie odmawia pracy, od razu wypluwa płytę, nawet na postoju.
    Aktualnie mam Blaupunkt RD4 ale problem jest mi dobrze znany z innych modeli.
    Widzę że z roku na rok jest coraz gorzej. Kiedyś padał przy większych mrozach a ostatnio wystarczy mu -6st :(
    Jedyne co mi przychodzi do głowy to zmarźnięty mechanizm przesuwania głowicy lasera, a dokładniej zgęstniały smar?

Znacie może jakieś sprawdzone sposoby przywrócenia dawnej świetności? :)
  • REKLAMA
  • #2 15355108
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Równie dobrze powodem takiego działania może być "mgła"/szron/wilgoć na płycie lub na soczewce.
  • REKLAMA
  • #3 15358166
    wilkk
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    marek216 napisał:
    Równie dobrze powodem takiego działania może być "mgła"/szron/wilgoć na płycie lub na soczewce.

W samochodzie nie mam problemu z parowaniem. Poza tym, jesli bylaby wilgoc to powinna osiadac w pierwszej kolejnosci na szybach (najzimniejsze).
    I czemu z roku na rok jest coraz gorzej...?
  • #4 15359827
    ranger
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Może to być problem zbyt gęstych smarów mechanizmu --zwyczajnie zmarznięty smar unieruchamia gdzieś mechanizm na samym początku procedury startowej i skutkuje wypluciem płyty. Wilgoć i szron jak napisano wyżej również może mieć znaczenie zwłaszcza w starszym urządzeniu gdzie optyka już może być zanieczyszczona.Pomijam kwestie zimnych lutów i suchych elektrolitów.
REKLAMA