logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt KIEL RD 104 - odtwarzacz mocno przerywa na mrozie

mcjezioro 18 Lis 2007 13:41 1836 12
REKLAMA
  • #1 4494289
    mcjezioro
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Witam. Kupiłem to radio niedawno, okazało się że mocno przerywało podczas odtwarzania CD. Rozkręciłem je, pousuwałem luzy na mechanice i zaczęło ładnie grać. Niestety czasem jednak zdarza się (zwykle rano), że coś się popierdzieli i przerywa prawie cały czas, nawet przy minimalnych nierównościach na drodze. A do tego dziś rano w ogóle nie chciało się włączyć. Zastanawiam się czy może to mieć związek z mrozem (dziś jest u mnie -5°C).
    Mam więc pytanie. Czy takie zachowanie może mieć taką przyczynę. Jeśli tak, to czy jest to normalne w tym radiu??? Przecież to tylko -5°.
  • REKLAMA
  • #2 4499141
    mcjezioro
    Poziom 14  
    Witam. Teraz jestem już pewien że to mróz jest przyczyną tego dziwnego zachowywania się odtwarzacza (chodzi o przerywanie).
    Ktoś może wie czy można coś z tym zrobić?
    Proszę o pomoc!!!
    Jeszcze jedno pytanko. Właśnie znalazłem temat w którym ktoś opisał problem z włączaniem radia podczas mrozu. Winny był kwarc procesora. Został wymieniony na inny (inna cz.), gdyż oryginał był jakiś nietypowy.
    Może ktoś wie czy niema przeciwskazań co do innej częstotliwości kwarcu.
  • REKLAMA
  • #3 4500678
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Porównaj to do siebie, jak będziesz wybiegał prosto z łóżka na mróz to też szybko zaczniesz kaszleć i przerywać. Optyka lasera jest bardzo delikatna, wilgoć, rosa i nic dziewnego że zimny nie chodzi idealnie. Elektronice, kondesatorom też to nie służy a radio swoje lata już ma. Chwilami zastanawiam się jakim cudem wiele sprzętów wogóle gra w tak ekstremalnych dla elektroniki warunkach.

SławeK
  • REKLAMA
  • #4 4502572
    mcjezioro
    Poziom 14  
    Dzięki za odpowiedź, ale chyba źle mnie zrozumiałeś. Gdyby odtwarzacz trochę przerywał, to by mnie nie dziwiło. Tu sprawa jest poważniejsza. Radio prawie w ogóle nie gra (poniżej 0stC). Dokładnie wygląda to tak: łączny czas "przerw" jest dłuższy od łącznego czasu odtwarzania.
    A co do pracy w ekstremalnych warunkach, to nie zapominajmy że mówimy o radiu samochodowym. Przecież taki sprzęt jest konstrukcyjnie przystosowany do pracy trudnych warunkach. A -5st, to jeszcze nie jakaś ekstrema.
  • REKLAMA
  • #5 4505252
    mcjezioro
    Poziom 14  
    Halo....., czy zna się tu ktoś na radiach samochodowych?
  • #6 4507264
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    Taaaak!!! Jest tu takich wielu. Ale niewielu wróżów. Nikt nie pokaże Ci palcem ani nie powie czego musisz dotknąć żeby usunąć usterkę.Skoro sugestie kol.SlaweK uważasz za niewystarczające,to oddaj radio do serwisu.
  • #7 4507321
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Przeciwwskazania do wymiany kwarca na inny są bardzo duże, ten procesor steruje syntezą częstotliwości i komunikuje się z innymi układami po szynie danych w ściśle określonym protokole komunikacji. Jak Tobie będzie się biegało w zbyt ciasnych lub zbyt lużnych gaciach ;)

Po prostu, sprzet ma swoje lata, styki się utleniają, kondesatory tracą swoją pojemność, wilgość i temperatura wpływa na wartości oporów, smar w mechanice robi się twardszy... Po prostu, umiejętny remont się kłania.

SławeK
  • #8 4509422
    mcjezioro
    Poziom 14  
    Dzięki. W takim więc razie, jeśli faktycznie zaszłaby potrzeba wymiany kwarcu, to postaram się założyć taki sam.
    A jeśli chodzi o przerywanie, to - jak napisałem na początku - zajmowałem się tym. Pousuwałem luzy, przesmarowałem, wyczyściłem laser i wszystko ładnie chodzi (od 0st w górę).
    Zapytam więc może konkretniej. Czy przyczyną przerywania takiego przerywania może być zużyty laser (na postoju chodzi czysto)? Czy może bardziej skłaniać się w stronę wyeksploatowania antywstrząsu (wyłącznie mechanicznego - zdaje sie)?
    PS. Te porównania są niesamowicie obrazowe :wink: .
  • #9 4509790
    xirtt
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Spotkałem się z takim przypadkiem w tym modelu. Po wymianie lasera wszystko wróciło do normy(koszt nowego lasera około 50 zł).Kiedyś miałem z nim problem polegającym na tym, że gdy kompakt grał i radio było wsunięte w pół-kieszeń to płyta przeskakiwała.Kiedy było wysunięte grało normalnie.To się działo kiedy pracował silnik auta.Kiedy silnik nie pracował było OK . Miałem trzy takie przypadki , w różnych autach. Po wymianie laserów usterka już nie występowała.
  • #10 4510217
    mcjezioro
    Poziom 14  
    Wielkie dzięki! Możesz mi jeszcze powiedzieć gdzie taki laser można ewentualnie kupić? I jak wygłąda taka wymiana? Czy laser kupuje się razem z tym precyzyjnym mechanizmem który jest z nim połączony, czy może tylko dosłownie sam laser?
  • #11 4542531
    xirtt
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Ja lasery kupuje na giełdzie elektronicznej w łodzi. Spróbuj poszukać w internecie, w TME, Poltronic lub w innych sklepach. Najtańsza opcja to sam laser , z mechanikom jest drożej. Przy wymianie należy pamiętać o usunięciu zworki , która jest na laserze. Należałoby sprawdzić parametry i ustawienia płytą serwisową. Ale i bez tego też powinno działać. Liczy się precyzja wykonania. Powodzenia.
  • #12 4543178
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    Widzę,że chcesz sam wymieniać ten laser a jeszcze czegoś takiego nie robiłeś. Podpowiem Ci więc,że należy się do niego dobierać od spodu mechanizmu.
  • #13 4544627
    mcjezioro
    Poziom 14  
    Witam. Dzięki za pomoc. Laser znalazłem. Nawet nie jeden, ale jeszcze nie kupiłem, bo stary chodzi jeszcze nienajgorzej przy tych temp. (≥0°).
    Jak dobrać się do lasera, to też już wiem. Przerabiałem to podzas usuwania luzów na mechaniźmie.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Blaupunkt KIEL RD 104 wykazuje poważne problemy z odtwarzaniem CD w niskich temperaturach, szczególnie przy około -5°C. Objawy to częste przerywanie dźwięku, które jest dłuższe niż czas odtwarzania, oraz problemy z włączaniem radia. Przyczyną jest najprawdopodobniej wpływ mrozu na mechanikę i elektronikę urządzenia, w tym na laser odtwarzacza oraz mechaniczny antywstrząs. Wymiana lasera na nowy, oryginalny lub kompatybilny, jest rekomendowanym rozwiązaniem, co potwierdzono w kilku przypadkach. Laser można kupić osobno lub z mechanizmem, przy czym samodzielna wymiana wymaga precyzji i usunięcia zworki na laserze. Wymiana kwarcu procesora jest ryzykowna ze względu na specyficzną częstotliwość i protokół komunikacji. Kondensatory, styki i smary również ulegają degradacji pod wpływem wilgoci i temperatury, co pogarsza działanie radia. Zaleca się serwisowanie i ewentualny remont mechaniczny i elektroniczny urządzenia.
REKLAMA