Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wiwa HD158 - dekoder nie włącza się z anteną.

winiu1995 23 Jan 2016 11:50 4542 20
    winiu1995
    Level 9  
    Witam, posiadam nowy dekoder dvb-t Wiwa HD158 który kupiłem kilka dni temu. Mój problem polega na tym, iż dekoder nie do końca jakby się włącza gdy podłączona jest do niego antena (siatka), posiadam w domu dwa telewizory.. jeden stary kineskopowy samsung do którego właśnie podłączony jest dekoder dvb-t, drugi to LCD Manta z wbudowanym dekoderem. Antena siatkowa umieszczona jest na balkonie, pierwszy TV (kineskopowy) znajduje sie około 13metrów od anteny a dekoder podłączony do niego zasilany jest zasilaczem 5V, drugi odbiornik znajduje się około 22metrow od anteny. sygnał z anteny wchodzi do trójnika - ZLA0636 - z trójnika do dekodera Wiwa HD158 - przewód około 1metra, oraz do drugiego TV manta przewodem około 9m przy którym jest klasyczny zasilacz do anteny siatkowej 12V. problem w tym, że jeżeli najpierw włącze do prądu dekoder Wiwa a następnie podłącze Antene to wszystko gra ok, a jezeli dekoder ma podłączoną antene i chcę go włączyć to na wyświetlaczu pojawia sie tylko napis 'ON' oraz świeci się zielona kontrolka, i TV pokazuje brak sygnału. w Drugim TV jest wszystko ok.
    kokapetyl
    Level 43  
    Jak odłączysz zasilacz do wzmacniacza antenowego, to jak będzie zachowywał się dekoder ?
    Pomijam tu sprawę sygnału, chodzi czy dekoder załączy sie prawidłowo.
    winiu1995
    Level 9  
    kokapetyl wrote:
    Jak odłączysz zasilacz do wzmacniacza antenowego, to jak będzie zachowywał się dekoder ?
    Pomijam tu sprawę sygnału, chodzi czy dekoder załączy sie prawidłowo.

Dekoder zachowuje sie prawidłowo po odłączeniu zasilacza, włącza sie i wyłącza jak powinien.
    kokapetyl
    Level 43  
    Ten zasilacz musi być podłączony pomiędzy anteną a trójnikiem antenowym i wszystko powinno grać.
    Powodem jest składowa stała z zasilacza dochodząca do wejścia antenowego dekodera.
    LeDy
    Level 43  
    kokapetyl wrote:
    Ten zasilacz musi być podłączony pomiędzy anteną a trójnikiem antenowym i wszystko powinno grać.
    Powodem jest składowa stała z zasilacza dochodząca do wejścia antenowego dekodera.
    Nie przy takim rozgałęźniku. Nie ma to najmniejszego znaczenia pod które wyjście jest podłączony a z opisu wynika, że gdzieś zrobiono zwarcie.
    winiu1995
    Level 9  
    Gdzieś zrobiono zwarcie? zasilacz według opisu rozgałęźnika powinien być podłączony miedzy jednym z TV a rozgałęźnikiem. zrobiłem tak jak powiedział kokapetyl, podłączyłem zasilacz miedzy antene a rozgałęźnik, przez chwile było wszystko ok, po rozlączeniu wszystkiego i ponownym podłączeniu do rozgałęźnika mam brak sygnału w dekoderze (gdy drugi telewizor jest odłączony) a gdy podłączam drugi TV to zasilacz się wyłącza ( gaśnie dioda).
    LeDy
    Level 43  
    winiu1995 wrote:
    Gdzieś zrobiono zwarcie? zasilacz według opisu rozgałęźnika powinien być podłączony miedzy jednym z TV a rozgałęźnikiem. zrobiłem tak jak powiedział kokapetyl, podłączyłem zasilacz miedzy antene a rozgałęźnik, przez chwile było wszystko ok, po rozlączeniu wszystkiego i ponownym podłączeniu do rozgałęźnika mam brak sygnału w dekoderze (gdy drugi telewizor jest odłączony) a gdy podłączam drugi TV to zasilacz się wyłącza ( gaśnie dioda).

Wezwij kogoś co ma choć trochę pojęcia o tym co i jak robić.
    winiu1995
    Level 9  
    Dowiedziałem sie, że sygnał z anteny można rozdzielić w sposób właściwy tylko poza wtyczką od zasilacza (separatorem) Wtedy nie będzie tego zjawiska. ja rozdzieliłem sygnał poza tą wtyczką, Dekoder normalnie działa a gdy podłącze TV LCD to dioda gaśnie, czy to oznacza, że zamiast normalnej wtyczki typu F mam zastosować wtyczkę z separatorem prz TV LCD?
    pozdrawiam
    kokapetyl
    Level 43  
    winiu1995 wrote:
    podłączyłem zasilacz miedzy antene a rozgałęźnik, przez chwile było wszystko ok, po rozlączeniu wszystkiego i ponownym podłączeniu do rozgałęźnika mam brak sygnału w dekoderze

Coś mi się wydaje, że robisz jakiś błąd w podłączeniu.
    winiu1995 wrote:
    Dekoder normalnie działa a gdy podłącze TV LCD to dioda gaśnie

Jak odłączysz dekoder to jest tak samo ? To znaczy dioda gaśnie ?
    winiu1995
    Level 9  
    Wiwa HD158 - dekoder nie włącza się z anteną. Wiwa HD158 - dekoder nie włącza się z anteną.

Dodano po 1 [minuty]:

Pierwszy schemat to ten, który mi poleciliście i przy którym dioda po podłączeniu TV LED gaśnie, drugi schemat to ustawienie w jaki sposób obydwa TV działały, lecz dekoder przy TV kineskopowym po wyłączeniu nie chce sie już włączyć.

Dodano po 2 [minuty]:

kokapetyl wrote:
    winiu1995 wrote:
    podłączyłem zasilacz miedzy antene a rozgałęźnik, przez chwile było wszystko ok, po rozlączeniu wszystkiego i ponownym podłączeniu do rozgałęźnika mam brak sygnału w dekoderze

Coś mi się wydaje, że robisz jakiś błąd w podłączeniu.
    winiu1995 wrote:
    Dekoder normalnie działa a gdy podłącze TV LCD to dioda gaśnie

Jak odłączysz dekoder to jest tak samo ? To znaczy dioda gaśnie ?

tak, gdy dekoder był odłączony a podłączony był TV LCD , a zasilacz podłączony miedzy anteną a rozgałęźnikiem to dioda gasła.

Dodano po 5 [minuty]:

Posiadam taki rozgałęźnik, z tego co widzę zasilacz powinien być podłączony na jednym z wyjść, więć jeżeli podłącze zasilacz przy wyjściu w którym jest TV LCD, prąd cofa sie do anteny. zauwazyłem tez, że gdy odłączę zasilacz od dekodera a podłączona jest antena to dekoder sie nie wyłącza.
    Wiwa HD158 - dekoder nie włącza się z anteną.
    kokapetyl
    Level 43  
    Nie odpowiedziałeś na moje ostatnie pytania.
    Dołożę jeszcze jedno.
    Na zdjęciach jest widoczny ten zasilacz z symetryzatorem, powiedz jak go podłączyłeś, czy wtyczka jego jest do trójnika czy do anteny (wzmacniacza).
    Dodałeś odpowiedz i uzupełniłeś dane.
    To co jest widoczne na trójniku to faktycznie wynika że zasilanie może być na dowolnym wyjściu.
    Chyba, że ten rozdzielacz jest uszkodzony.
    Jednak moja propozycja powinna działać poprawnie, czekam na odpowiedź jak to podłączasz.
    winiu1995
    Level 9  
    Podawany jest wtedy prąd 12V do dekodera z anteny zamiast 5V z zasilacza, jest to zapewne powód dlaczego dekoder nie chce sie normalnie włączyć, lecz dlatego sie tak dzieje ? na poprzednim dekoderze nie było takiego zjawiska.

Dodano po 7 [minuty]:

odpowiedziałem w cytacie o 18:16.
    Wtyczka jest w kierunku rozgałęźnika.
    jak pisałem wcześniej, sygnał można bezkarnie rozdzielić za symetryzatorem. Wiwa HD158 - dekoder nie włącza się z anteną.

Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

kokapetyl wrote:
    Nie odpowiedziałeś na moje ostatnie pytania.
    Dołożę jeszcze jedno.
    Na zdjęciach jest widoczny ten zasilacz z symetryzatorem, powiedz jak go podłączyłeś, czy wtyczka jego jest do trójnika czy do anteny (wzmacniacza).
    Dodałeś odpowiedz i uzupełniłeś dane.
    To co jest widoczne na trójniku to faktycznie wynika że zasilanie może być na dowolnym wyjściu.
    Chyba, że ten rozdzielacz jest uszkodzony.
    Jednak moja propozycja powinna działać poprawnie, czekam na odpowiedź jak to podłączasz.

jak pisałem wcześniej, sygnał można bezkarnie rozdzielić za symetryzatorem.
    LeDy
    Level 43  
    winiu1995 wrote:
    Podawany jest wtedy prąd 12V do dekodera z anteny zamiast 5V z zasilacza, jest to zapewne powód dlaczego dekoder nie chce sie normalnie włączyć, lecz dlatego sie tak dzieje ? na poprzednim dekoderze nie było takiego zjawiska.
    Ty wiesz o czym piszesz? Wezwij kogoś co ma pojęcie.
    winiu1995
    Level 9  
    LeDy wrote:
    winiu1995 wrote:
    Ty wiesz o czym piszesz? Wezwij kogoś co ma pojęcie.

hm, a dlaczego nie mam wiedzieć? wyraźnie napisałem, że nawet jeśli odłącze zasilacz, który zasila dekoder 5V, a antena jest podłączona wraz z zasilaczem, to dekoder sie do końca nie wyłącza tylko znika obraz. Tak samo jest jak wyłącze normalnie pilotem dekoder, to spowrotem już nie mogę go wlączyć tak, żeby działał normalnie, tylko włącza sie i nie widać obrazu.
    LeDy
    Level 43  
    Quote:
    Antena siatkowa umieszczona jest na balkonie, pierwszy TV (kineskopowy) znajduje sie około 13metrów od anteny a dekoder podłączony do niego zasilany jest zasilaczem 5V
    przy którym jest klasyczny zasilacz do anteny siatkowej 12V

Dekoder zasilany jest zasilaczem 5V antena klasycznym 12V to co gdzie i komu ma wchodzić?
    Quote:
    zrobiłem tak jak powiedział kokapetyl, podłączyłem zasilacz miedzy antene a rozgałęźnik, przez chwile było wszystko ok, po rozlączeniu wszystkiego i ponownym podłączeniu do rozgałęźnika mam brak sygnału w dekoderze (gdy drugi telewizor jest odłączony) a gdy podłączam drugi TV to zasilacz się wyłącza ( gaśnie dioda

I to ma świadczyć o wiedzy? Toć zrobiłeś jeszcze gorzej niż było!
    winiu1995
    Level 9  
    LeDy wrote:
    Quote:
    Antena siatkowa umieszczona jest na balkonie, pierwszy TV (kineskopowy) znajduje sie około 13metrów od anteny a dekoder podłączony do niego zasilany jest zasilaczem 5V
    przy którym jest klasyczny zasilacz do anteny siatkowej 12V

Dekoder zasilany jest zasilaczem 5V antena klasycznym 12V to co gdzie i komu ma wchodzić?
    zrobiłem tak jak powiedział kokapetyl, podłączyłem zasilacz miedzy antene a rozgałęźnik, przez chwile było wszystko ok, po rozlączeniu wszystkiego i ponownym podłączeniu do rozgałęźnika mam brak sygnału w dekoderze (gdy drugi telewizor jest odłączony) a gdy podłączam drugi TV to zasilacz się wyłącza ( gaśnie dioda
    I to ma świadczyć o wiedzy? Toć zrobiłeś jeszcze gorzej niż było!

Nie wiem czy to pytanie jest na miejscu. Skoro Technik-Elektronik bierze się za odpowiedźi na pytania konkretnego tematu, to niech wytłumaczy mi dlaczego dekoder nie wyłącza się gdy odłączam go od zasilania?
    kokapetyl
    Level 43  
    Ten dekoder posiada funkcję zasilania anteny (wzmacniacza antenowego) przeznaczone jest to do wybranych typów anten.
    Wyłącz tą funkcję bo to może coś mieszać.
    winiu1995
    Level 9  
    kokapetyl wrote:
    Ten dekoder posiada funkcję zasilania anteny (wzmacniacza antenowego) przeznaczone jest to do wybranych typów anten.
    Wyłącz tą funkcję bo to może coś mieszać.
    jest aktualnie wyłączona.
  • Helpful post
    kokapetyl
    Level 43  
    Możesz jeszcze ominąć trójnik antenowy i TV Manta podłączyć bezpośrednio do dekodera (wyjście antenowe)
    Sprawdź jeszcze symetryzator (zasilacz antenowy) czy przypadkiem nie ma napięcia na wtyku antenowym (ta część która jest podłączana do dekodera, TV).
    winiu1995
    Level 9  
    kokapetyl wrote:
    Możesz jeszcze ominąć trójnik antenowy i TV Manta podłączyć bezpośrednio do dekodera (wyjście antenowe)
    Sprawdź jeszcze symetryzator (zasilacz antenowy) czy przypadkiem nie ma napięcia na wtyku antenowym (ta część która jest podłączana do dekodera, TV).

chyba jednak wina leży po stronie zasilacza, napięcie jest na wtyku, dlatego też dekoder świrował. odpusze sobie ten zasilacz, kupie nowy i sprawdze.
    LeDy
    Level 43  
    winiu1995 wrote:

chyba jednak wina leży po stronie zasilacza, napięcie jest na wtyku, dlatego też dekoder świrował. odpusze sobie ten zasilacz, kupie nowy i sprawdze.

I trzeba było to zmierzyć a nie tyle czasu pisać. Ten wtyk wychodzi z separatora a jego nazwa mówi, że on separuje aby napięcie nie szło na wtyk. Skoro jest tzn., że zrobiłeś zwarcie o czym już pisałem, bo samoczynną awarię wykluczam( nie miełem w moim dłuuuuugim życi zawodowym takiego uszkodzenia).

kokapetyl wrote:

I on zrozumiał o co ci chodziło, że o separator chyba?