logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stabilny router Dual-Wan dla 100 użytkowników z administracją zdalną - co polecacie?

Kaleb1984 27 Sty 2016 08:59 4332 34
  • #1 15375033
    Kaleb1984
    Poziom 10  
    Jak w temacie. Obecnie korzystam z Cisco RV016, ale skończył się support, pewnie o nowym firmware mogę zapomnieć. Poza tym zaczyna mnie drażnić jego stabilność, muszę zrobić konkretną przesiadkę na coś innego bardzo stabilnego.

Potrzebuję żeby miał:
    * Dual Wan - w razie awarii jednego łącza przełącza na drugie
    * Pociągnie sieć do 100 użytkowników
    * Możliwość administracji z zewnątrz przez www

Reszta standardowych opcji jak na tego typu router przystało.

Będę wdzięczny za sugestie.
  • #3 15375092
    Kaleb1984
    Poziom 10  
    Jakiś konkretny model jeśli chodzi o firmę MikroTik?
  • #4 15375108
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 862
    Kaleb1984 napisał:
    Jakiś konkretny model jeśli chodzi o firmę MikroTik?

routerboard.com

Zalezy co potrzebujesz, jakie masz łącze, czy chcesz miec na nim też WiFi, jaki masz budzet, czy ma miec port na wkladke SFP, SFP+ itd, itp

Najlepiej i na lata, najmnijszy CCR - 9 rdzeniowy.
    Jak taniej, to 3011
    Albo RB850Gx2

Kazdy ma to samo oprogramowanie, wiec na kazdym to samo uruchomisz.
  • #5 15375211
    Kaleb1984
    Poziom 10  
    WiFi jest zbędne. Budżet około 2000zł. To ma być urządzenie do średniej wielkości firmy jako brama na świat. Łącze mam symetryczne 20/20. Nie potrzebuję wynalazków, jedynie zależy mi na bezpieczeństwie i stabilności.
  • #6 15375236
    m.jastrzebski
    Kaleb1984 napisał:
    WiFi jest zbędne. Budżet około 2000zł. To ma być urządzenie do średniej wielkości firmy jako brama na świat. Łącze mam symetryczne 20/20. Nie potrzebuję wynalazków, jedynie zależy mi na bezpieczeństwie i stabilności.

Sredniej wielkosc dostawcy internetowi intensywnie korzystaja z tych routerów, wiec raczej braku stabilnosci nie mozna specjalnie im zarzucic. A sa tanie w porownaniu to pierwszoligowych graczy.

Jedyny problem, że producent jest ciut wyrywny jesli chodzi o publikowanie nowych updateów. Robia to bardzo czesto i mozna odniesc wrazenie nie do konca przetestowawszy. Ale mozna sie zawsze wstrzymac z updatem o 1-2 wersje dla pewnosci. Plus tego ze cały czas coś poprawiaja, wydajnosc, dodaja nowe funkcjonalnosci itd.

Ten 9-rdzeniowy router (np CCR1009-8G-1S-PC) kosztuje okolo 1500PLN brutto, wiec w budzecie. Aczkolwiek on by udzwigna łącze pewnie 500/500 i sporo userów!!

CCR1009-8G-1S-PC ) - tu nie podali na stronie ale wersja 16 rdzeniowa ma podane kolo miliona pakietów na sekunde i pond 10Gbit/s przepustowosci
    RB3011 - 200k pakietów i kolo 2gbit/s przy prsotym firewallu
    RB850 - 100k pakietów i ponad 1gbit/s przepustowosci przy "prostym firewallu".

To sa ich testy, ale nawet jak o polowe to obetniesz to nadal wiecej niz potrzebujesz.

RB850 jest sprzedawane jako goła płytka, trzeba se obudowe dokupic osobno.
  • #7 15375271
    Kaleb1984
    Poziom 10  
    Wszystko OK, ale nie mają Dual-Wan :(
  • #8 15375285
    m.jastrzebski
    Kaleb1984 napisał:
    Wszystko OK, ale nie mają Dual-Wan :(

Tam zaden port nie jest dedykowany do konkretnych zadan.
    Mozesz sobie zrobic 4 WANy i 1 LAN jesli masz taka ochote. Ale wymaga to konfiguracji recznej, nie jest to podane na tacy. mozesz sobie zrobic 10 roznych sieci i poustawiac miedzy nimi dowolnie routing.
  • #10 15375310
    m.jastrzebski
    przeqpiciel napisał:
    Kaleb1984 napisał:
    Wszystko OK, ale nie mają Dual-Wan

Przy takim CCR1009-8G-1S-PC osiągniesz nawet 7xWan, 1xLan (nie licząc wkładek)

3 WAN, 3 DMZ, 3 LAN .... Co dusza zapragnie.
  • #11 15376076
    Kaleb1984
    Poziom 10  
    Pytanie jaką wiedzę muszę posiadać żeby takiego MikroTika skonfigurować? Nie jestem w stanie pisać teraz skryptów czy tworzyć jakieś konfiguracje z palca. Niestety nie mam na to czasu :(
  • #12 15376089
    m.jastrzebski
    Kaleb1984 napisał:
    Pytanie jaką wiedzę muszę posiadać żeby takiego MikroTika skonfigurować? Nie jestem w stanie pisać teraz skryptów czy tworzyć jakieś konfiguracje z palca. Niestety nie mam na to czasu :(

To zalezy co potrzebujesz po za tym dual WANem zrobic?

Pisałes o łączu 20/20, a jakie jest to drugie? czy ma działac na zasadzie backupu czy rowniemiernie rozkladac ruch?

Do tego NAT pewnie, DHCP. Proste klikane rzeczy. Jesli wiesz co to jest NAT i DHCP to zrobisz to bez problemu. Jesli podstawy adresacji sieci masz, tez ogarnisz.
    Co jeszcze potrzebujesz na tym routerze? VPN? DMZ? vlany, priorytety na jakis ruch itp itd.
  • #13 15376117
    Kaleb1984
    Poziom 10  
    Drugie łącze mam DSL10/1, takie awaryjne gdyby światłowód padł. Czyli ma działać jako backup. DHCP mam na innym serwerze. VPN się przyda, bo często pracuje zdalnie, a tak poza tym to więcej nie potrzebuję.

No to jak to jest? Jest tam jakiś panel w którym to poustawiam, czy muszę w plikach dłubać?
  • #15 15376139
    m.jastrzebski
    Kaleb1984 napisał:
    Drugie łącze mam DSL10/1, takie awaryjne gdyby światłowód padł. Czyli ma działać jako backup. DHCP mam na innym serwerze. VPN się przyda, bo często pracuje zdalnie, a tak poza tym to więcej nie potrzebuję.

No to jak to jest? Jest tam jakiś panel w którym to poustawiam, czy muszę w plikach dłubać?

Ustawianie drugiego łacza jako awaryjne powinno byc prostsze niz balansowanie dwóch. Znajdziesz na to liczne przyklady.

Tu masz demo poprzez www http://demo.mt.lv

Daja tez dedykowany program winbox, jest wygodniejszy niz przez www bo mozesz miec kilka okienek z roznymi rzeczami otwarte jednoczesnie, oraz co najwazniejsze mozesz sie tym programem podlaczyc do routera po adresie MAC, przydatne jak cos tak spitolisz w konfiguracji ze sie po IP nie mozna dostac ;-)
  • #16 15376493
    rastafara
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Jeżeli przesiadziesz się na MiktoTika, to trochę Ci zejdzie aby wszystko ogarnąć. Ja kilka nocek zerwałem :). Sprzęt rewelacyjny, po konfiguracji działa bezawaryjnie. Przed zakupem bałem się właśnie tego, że nie dam rady z konfiguracją.
  • #17 15381734
    Kaleb1984
    Poziom 10  
    Jednak nie zdecyduję się na tego MikroTika. Naprawdę próbowałem się przekonać, ale ja niestety nie mam czasu na ręczne konfigurowanie routera.

Ktoś tu wspomniał coś o DrayTek'u. Z tego co widziałem mają fajne urządzenia, ale kompletnie nie znam marki. Jakieś opinie?
  • #18 15382356
    m.jastrzebski
    Kaleb1984 napisał:
    Jednak nie zdecyduję się na tego MikroTika. Naprawdę próbowałem się przekonać, ale ja niestety nie mam czasu na ręczne konfigurowanie routera.

Ktoś tu wspomniał coś o DrayTek'u. Z tego co widziałem mają fajne urządzenia, ale kompletnie nie znam marki. Jakieś opinie?

Z mikrotikiem bym pomogl bo uzywam. O drayteku sie nie wypowiem bo recach nie mialem. Powodzenia w wyborze i konfiguracji.
  • #19 15382505
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Kaleb1984 napisał:
    Łącze mam symetryczne 20/20.

Mam RB450G - 3 wany, 30/10, 20/2 20/2 mbs radzi sobie, max 50% użycie cpu
  • #20 15383122
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Ilosc laczy mozesz ustawic sobie dowolna. Chocby i 1000 wanow.
    Vlanami wszystko zrobisz.
    W biurze uzywam RB3011 i w trybie NAT przewala 300/300mbit. Czasem jak steama odpalalem po 45MB/s lecialo. Zaleznie pewnie od ruchu. Jego bym Ci polecil.

CCR16 mam jednego i jest zapiety laczem 10gbit i sluzy jako NAT, routing dla GPON.
    Ostatnio poszedl DDoS 3Gbit i moglem sie spokojnie zalogowac na niego.
    Jedyne co mnie w nim irytuje ze non stop jeden rdzen ma 100% obciazenia nawet przy praktycznie zerowym ruchu.
    Ta wersja o dziwo wlacza sie i dziala na 48v :) nawet nie musialem sie bawic w przerobki zeby go z silowni odpalic.

Za 100zl to znajdziesz wiele osob co Ci machna taki podstawowy config.
    Powiem tak. Malo kto z duzych dostawcow uzywa czegos innego niz CCR. Jak bys pojechal do EPIX wsadzic sprzet do kolokacji to prawie polowa sprzetu tam operatorow to wlasnie CCR. W PLIX podejrzewam ze podobnie bedzie ale tam nie bylem
  • #21 15384006
    rastafara
    Poziom 17  
    Ja pisałem o DRAYTEK, nie ma co porównywać do MikroTika. W DRAYTEK masz prostą konfigurację. Przez kilka lat używałem i chwalę sobie. Polecam tym, co chcą podzielić łączę, bez żadnych fajerwerków :)
  • #22 15384020
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 15384185
    smario11
    Poziom 31  
    Nie mialem i nigdy nie testowalem Drayteka ale za taka kwote jaka oni oferuja to kupilbym mikrotika. Za 2k to juz sa CCR a jest to sprzet typowo przemyslowy.
    Rozumiem latwosc wyklikania i zaplacenia za to ale placenie ponad 1000zl za to ze sobie z palca sam zrobie konfiguracje to troche sporo...

Szczerze to wiele firm odwiedzilem i czesto byly tam sprzety Cisco (wymienione na mikrotika z powodu braku stabilnosci) i mikrotiki.

Powaznie na tak male wymagania to wystarczy Ci w zupelnosci RB750r2 hEX lite za 170zl. On bedzie mial problem dopiero przy ruchu 80/80...
    100 userow i 20/20 to dla mikrotika w zasadzie nuda i calkiem serio to pisze
  • #24 15384225
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 15386444
    Kaleb1984
    Poziom 10  
    Tak w ogóle to dzięki za odp. :) Naprawdę doceniam.

Biję się strasznie z myślami i nie wiem co wybrać. Za każdym razem jak już jestem zdecydowany na MikroTika to wchodzę sobie w to demo panelu administracyjnego i mi się odechciewa :D

DrayTek Vigor 2925 kosztuje 1100zł, więc nie dużo. Z MikroTika to był brał CCR1009-8G-1S-PC, a to już koszt około 1900zł.

Na pewno wybiorę jeden z tych modeli, ale decyzję podejmę w poniedziałek.

Swoją drogą ten Cisco RV016 z którego korzystam już 3 lata dawał radę. Naprawdę byłem zadowolony, ale od grudnia to jest jakieś szaleństwo. Najpierw okazało się, że nowy ESET AV z włączoną opcją Live Grid wiesza router, potem, że usługa udostępniania aktualizacji w Windows 10, a teraz to już nie wiem co. Po prostu 2-3 razy wiesza się praktycznie codziennie.
  • #26 15387389
    smario11
    Poziom 31  
    CCR to dla łącza 1Gbit... przerost formy nad treścią dla Ciebie... uwierz nie zabijesz go w żaden sposób. Mikrotik do 200zł spełni Twoje oczekiwania

Generalnie on nie jest jakiś trudny. Wystarczy znać podstawy sieci
  • #27 15387407
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 15387725
    przeqpiciel
    Ocena: 238
    @Kaleb1984 bierzesz MikroTika i koniec dyskusji :D . Masz 3 sposoby konfiguracji z czego WWW oraz aplikacja dedykowana do klikania. Kupisz, pokochasz i będziesz zadowolony.

PS. Jeżeli tak bardzo się go boisz to przed zakupem zainstaluj na maszynie wirtualnej RouterOS (system, który działa na MT) i zobaczysz jak to się konfiguruje.
  • #29 15387892
    rastafara
    Poziom 17  
    A może nieodpowiada mu MikroTik?Ja się akurat przekonałem do MT, ale jak napisalem... zajęło mi to kilka nocek aby porządnie wszystko ustawić. Pamiętam jak wszyscy niekoniecznie z tego forum "rwali sie" do pomocy. Może tego się boi.
  • #30 15387911
    przeqpiciel
    Ocena: 238
    rastafara napisał:
    A może nieodpowiada mu MikroTik?

A może wpierw przeczytaj cały wątek i później się wypowiadaj ?
    Kaleb1984 napisał:
    Biję się strasznie z myślami i nie wiem co wybrać. Za każdym razem jak już jestem zdecydowany na MikroTika to wchodzę sobie w to demo panelu administracyjnego i mi się odechciewa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje stabilnego routera Dual-WAN dla 100 użytkowników z możliwością zdalnej administracji. Obecnie korzysta z Cisco RV016, który traci wsparcie i wykazuje problemy ze stabilnością. W odpowiedziach polecane są urządzenia MikroTik oraz DrayTek. MikroTik oferuje modele takie jak CCR1009-8G-1S-PC, RB3011 i RB850Gx2, które są cenione za wydajność i elastyczność konfiguracji, ale wymagają pewnej wiedzy technicznej do ustawienia. DrayTek Vigor 2925 jest rekomendowany jako prostsza w konfiguracji alternatywa, idealna dla użytkowników preferujących łatwość obsługi. Użytkownik decyduje się na DrayTek 2925 ze względu na prostotę konfiguracji oraz wsparcie dla przyszłych administratorów. Dodatkowo, poszukiwany jest stabilny switch 24-portowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA