logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak powiększyć fragment schematu w PDF i go wydrukować?

cinko 18 Cze 2005 11:59 1283 9
REKLAMA
  • #1 1587299
    cinko
    Poziom 22  
    Ocena: 206
    Mam pytanko do was, czy istnieje możliwość powiększyć dany fragment np:schemat i go wydrukować.Nie wiem jak to zrobić, pomóżcie.
  • REKLAMA
  • #2 1587858
    buh
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    chodzi ci o to aby w dokumencie pdf wydrukowac zjecie o tak:
    teksttekst
    -----------
    | zdjecie |
    |_______|
    teksttekst
    jezeli tak to zaznaczasz zdjecie klikasz prawym przyciskiem myszy
    klikasz kopiuj
    wchodzisz na jakis edytor grafiki
    wklejasz powiekszasz i drukujesz
  • REKLAMA
  • #3 1589453
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    ale tak da sie zrobic tylko jezeli dokument pdf nie jest zabezpieczony.
  • REKLAMA
  • #4 1589475
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Witam podbije temat czy moge dokument pdf zabiezpieczony hasłem , podzielic winrarem ! probowalem juz kilkakrotnie i nic mi nie wychodzi moze jest jakis sposob nato

pozdrawiam marniu
  • #5 1589729
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    aren, czy mógłbyś napisać, z czego wnosisz że dokument jest zabezpieczony?
    marniu: zabezpieczenie dokumentu nie ma nic wspólnego ze spakowaniem go z podziałem na kilka plików. Coś robisz źle. Napisz, co to znaczy, że Ci się nie udało: spakował się jako jeden plik, nie spakował sie wcale, jakies komunikaty?
  • #6 1589781
    _myszon
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Mój sposób na kopiowanie rysunków z zabezpieczonych PDFów jest taki: powiększam sobie odpowiednio rysunek w Acrobacie a następnie robię PrintScreen, wklejam do edytora grafiki i zapisuje do pliku. Proste i skuteczne. Trochę problemów jest przy dużych rysunkach ale też da się to zrobić - trzeba jedynie w edytorze graficznym doklejać do siebie fragmenty rysunku.
  • #7 1589814
    marniu
    Poziom 25  
    Witam Jankolo wiec tak plik ma 35 MB musze podzielic go na kilka czesci zeby przeslac komus na poczte , odpalam rara i nastepnie ( polecenia _nazwa archiwum_metoda kompresji normalna_rozmiar woluminów (wpisuje 6 291 456 tyle zeby podzielic na 6 czesci) _ i ok i dzieli na 6 czesci tylko ze 6 takich samych po 35 MB !!!
    kiedys udalo mi sie podzielic a teraz niemoge w czym tkwi problem

pozdrawiam marniu
  • REKLAMA
  • #8 1589985
    Paweł_swobodny
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    marniu napisał:
    Witam Jankolo wiec tak plik ma 35 MB musze podzielic go na kilka czesci zeby przeslac komus na poczte , odpalam rara i nastepnie ( polecenia _nazwa archiwum_metoda kompresji normalna_rozmiar woluminów (wpisuje 6 291 456 tyle zeby podzielic na 6 czesci) _ i ok i dzieli na 6 czesci tylko ze 6 takich samych po 35 MB !!!
    kiedys udalo mi się podzielic a teraz niemoge w czym tkwi problem

pozdrawiam marniu

Ale po co te kombinacje - przecież Outlock ver 5 i późniejsze ma narzędzie do dzielenia poczty . Problem powstaje jedynie gdy odbiorvca ma małą skrzynkę ale to też możńa obejść . W Outlocku trzeba wejść w :
    NARZĘDZIA > KONTA > WŁAŚCIWOŚCI > ZAAWANSOWANE i zaznaczyć pole "Podziel wiadomości większe niż i wpisać wartość "1000" . Po takim ustawieniu plik pdf o pojemności 10 MB zostanie wysłany w 10 fragmentach kolejno 1/10 , 2/10 .......10/10 . Po odebraniu przez odbiorcę ostatniego fragmentu Outlock sam zdekoduje fragmenty i stworzy z nich jedną całość . W przypadku gdy pojemność skrzynki ogranicza wielkość przesyłki ja radzę sobie umawiająć się na godzinę i wtedy na bierząco pobieram pocztę . Poza tym nawet jeżeli któreś fragmenty zaginą można je wysłąć powtórnie .

Jeżeli chodzi o wydruk fragmentu pdf to przecież można ustawić ten fragment na ekranie powiększająć a potem DRUKUJ i zaznaczyć BIEŻACY WIDOK .
  • #9 1591487
    marniu
    Poziom 25  
    Witaj Pawel_swobodny hehhe ale ja nie korzystam z outlooka wogole , dlatego chce podzielic rarem ! a goscia skrzynka przyjmie max 10 MB
    więc sam widzisz ze jest kiszka

pozdrawiam marniu
  • #10 1591594
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    marniu, sprawdzałem RAR-a. Dzieli bez problemów. Więc może zainstaluj RAR-a jeszcze raz. I nie wpisuj RAR-owi takich niesamowitych liczb. Każ mu zrobić wolumeny po 6 MB. Wtedy ostatni wyjdzie Ci 5 MB.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono metody powiększania fragmentów schematów w plikach PDF w celu ich wydruku. Podstawowym sposobem jest zaznaczenie obrazu w dokumencie PDF, skopiowanie go, wklejenie do edytora graficznego, powiększenie i wydruk. Metoda ta działa tylko na plikach PDF niezabezpieczonych. W przypadku zabezpieczonych dokumentów proponowano powiększenie fragmentu w programie Acrobat i wykonanie zrzutu ekranu (PrintScreen), a następnie złożenie większych rysunków z kilku fragmentów w edytorze graficznym. Dodatkowo poruszono temat dzielenia dużych plików PDF na mniejsze części do wysyłki e-mailem. Użytkownicy dyskutowali o problemach z dzieleniem plików zabezpieczonych hasłem oraz o poprawnym użyciu programu WinRAR do tworzenia wolumenów o określonym rozmiarze. Wskazano, że Outlook od wersji 5 umożliwia automatyczne dzielenie i składanie dużych wiadomości e-mail, co może być alternatywą dla ręcznego dzielenia plików.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA