logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wydrukować pdf-a? Problemy z rozmiarem wydruku.

thorin00 15 Lis 2007 08:50 9895 8
REKLAMA
  • #1 4482896
    thorin00
    Poziom 14  
    witam
    mam adobe reader 8. i plik w pdf ze schematami, jednak schematy są dosyć duże (w porównaniu do strony z opisem są cztery razy większe) kiedy chce je wydrukować drukuje mi tylko fragment tego schematu lub zmniejsza go do rozmiaru strony (jednak wtedy nic nie widać) czy istnieje jakaś opcja podzielenia tego schematu na cztery strony wielkości A4?
  • REKLAMA
  • #2 4482949
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4482968
    daras65
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    A jak wydrukować z pdf-a, gdy ikona z drukarką jest nieaktywna?
  • #4 4482979
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Prawdopodobnie ten *pdf jest zabezpieczony przed drukowaniem.
    Legalnie - brak możliwości.
  • #5 4482994
    thorin00
    Poziom 14  
    tak mam ustawiony format papieru na A4
  • REKLAMA
  • #6 4483233
    daras65
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Gienek napisał:
    Prawdopodobnie ten *pdf jest zabezpieczony przed drukowaniem.
    Legalnie - brak możliwości.

Tak też pomyślałem. Dzięki za info.
  • #7 4483567
    thorin00
    Poziom 14  
    może bardziej obrazkowo wytłumaczę o co mi chodzi

na obrazku widać print screena drukowania i po prawej stronie widać podgląd strony którą chce wydrukować, na biało jest zaznaczona ta część która się wydrukuje natomiast chciałbym również wydrukować "pozostałe 3" części. chciałbym również zauważyć ze mogę wydrukować cały schemat na jednej stronie jednak wtedy on jest nieczytelny
    Załączniki:
    • Jak wydrukować pdf-a? Problemy z rozmiarem wydruku. bez tytułu.JPG (48.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 4483699
    Nozownik
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Ja kiedyś drukowałem takie rzeczy poprzez opcję "current view" (bieżący widok). Ustawiasz na monitorze co chcesz wydrukować, potem przesuwasz dokument i tak do końca. Problem powstaje wtedy gdy chcesz wydrukować ze 100 takich schematów...
  • #9 4483781
    thorin00
    Poziom 14  
    @Nozownik pomysł dobry jednak trochę tego mam do wydrukowania (ok 30 stron).
    może jest jakaś inna bardziej przyjazna metoda?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada plik PDF ze schematami, które są znacznie większe niż standardowa strona A4 i podczas drukowania w Adobe Reader 8 pojawia się problem z rozmiarem wydruku – drukarka wycina fragment schematu lub zmniejsza go do rozmiaru strony, co powoduje utratę czytelności. Chce podzielić schemat na cztery strony A4, aby wydrukować go w czytelnej formie. Potwierdzono, że format papieru jest ustawiony na A4. W dyskusji pojawiła się sugestia, aby użyć opcji "current view" (bieżący widok) w Adobe Reader, która pozwala wydrukować wybrany fragment widoczny na ekranie, przesuwając dokument i drukując kolejne części, jednak metoda ta jest uciążliwa przy dużej liczbie stron (ok. 30). Poruszono także kwestię zabezpieczeń PDF, które mogą uniemożliwiać drukowanie. Nie zaproponowano natomiast bezpośredniej funkcji dzielenia dużych schematów na wiele stron w Adobe Reader 8.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA