logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak "skonfigurować" adapter wifi sony uwa br100?

delibear 29 Sty 2016 08:56 3324 6
REKLAMA
  • #1 15381578
    delibear
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Kupiłem na alllegro używany adapter uwa br100. Po podłączeniu do tv sony kdl 40ex720 telewizor nie widział żadnej sieci.
    Zainstalowałem sterowniki na kompie i podłączyłem do niego adapter. Trochę na czuja zmieniłem ustawienia z "auto" na "2,4G" i po ponownym podłączeniu do tv w końcu wyszukał sieć i się do niej podłączył. Niestety, kiedy wchodzę w treści internetowe tv, to wyskakuje mi komunikat, że jest problem z siecią.
    Dlatego moje pytanie. Co jeszcze muszę ewetualnie skonfigurować w adapterze, żeby działał prawidłowo?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15381703
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Te adaptery były bardzo awaryjne.
    Po dłuższym użytkowaniu był problem z zasięgiem sieci WiFi, więc jeśli kupiłeś używany to może już nie działać prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #3 15381829
    delibear
    Poziom 2  
    Też o tym czytałem, że są kłopoty z zasięgiem. Jednak zasięg jest, jest połączenie z siecią (na 2-3 kreski siła sygnału), tylko nie ma transferu. Tak ja to rozumiem. Dlatego ponawiam prośbę o pomoc w konfiguracji adaptera.
  • #4 15381939
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Test połączenia bezprzewodowego w TV zawsze jest ok (połączenie z siecią oraz dostęp do internetu) ?
  • REKLAMA
  • #5 15381952
    delibear
    Poziom 2  
    Tak, bez problemu. Odświeżanie zawartości internetowej też. Ale kiedy wchodzę w jakąś apkę internetową, to wyskakuje błąd.
  • REKLAMA
  • #6 15381974
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Próbowałeś odłączyć na chwilę TV od sieci elektrycznej wyjmując wtyczkę?
    Czy dostawca internetu wysyła polskie IP? Treści internetowe w TV działają tylko na polskim IP (blokada regionalna).
  • #7 15381998
    delibear
    Poziom 2  
    Zakładam, że IP jest polskie,, bo dostawcą internetu jest Orange.
    Opcji z odłączeniem z sieci nie próbowałem - spróbuję, jak wrócę z pracy.
    BTW. (suchar, ale na czasie). Jak informatyk naprawia samochód? Wysiada i wsiada 😉

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używany adapter WiFi Sony UWA-BR100, który po podłączeniu do telewizora Sony KDL-40EX720 nie wykrywał sieci. Po zmianie ustawień z "auto" na "2,4G" udało się nawiązać połączenie, jednak wystąpił problem z dostępem do treści internetowych. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że adaptery te mogą być awaryjne, a także zaproponowali sprawdzenie połączenia bezprzewodowego oraz odłączenie telewizora od zasilania. Użytkownik potwierdził, że połączenie z siecią jest stabilne, ale występują błędy przy korzystaniu z aplikacji internetowych. Zasugerowano również, aby upewnić się, że dostawca internetu zapewnia polskie IP, co jest istotne dla dostępu do treści internetowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA