logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung-RC720 - Widoczne płytki na ekranie po instalacji programu w Windows 10

InViNcIbLe_ChudY 31 Sty 2016 00:36 1332 27
REKLAMA
  • #1 15387474
    InViNcIbLe_ChudY
    Poziom 8  
    Mam bardzo denerwujący problem z wyświetlanym obrazem na monitorze. Otóż wszędzie, na każdym równym kolorze widać obraz jak"płytki w łazience" czyli każdy piksel widać jakby był oddzielony od siebie, jak płytka fugą" stało się to po instalacji jakiegoś programu z sklepu w win 10. Po zainstalowaniu nowego systemu też win 10 problem nie zniknął. wdzięczny bym był gdyż to przeszkadza podczas jakiegokolwiek użytkowania.
    w załączniku jest zdj matrycy zrobiony telefonem.
    Załączniki:
    • 20160131_001948.jpg (2.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15387500
    Bogdan Bejs
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Jeżeli po zainstalowaniu nowego windowsa problem pozostał, to wygląda na uszkodzenie matrycy. Niech się inni też wypowiedzą.
  • #3 15387540
    xironeksik
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Cytat:
    to wygląda na uszkodzenie matrycy. Niech się inni też wypowiedzą.

Z tego co widać też bym tak obstawił. Jak obraz jest wyświetlany pod zew. TV/Monitor?

P.S.
    Cytat:
    Stało się to po instalacji jakiegoś programu z sklepu w win 10. Po zainstalowaniu nowego systemu też win 10 problem nie zniknął.

A na innych wersjach systemu np. Win 7 problem występuje też czy nie? Jaka reakcja po odinstalowaniu sterowników od grafiki i uruchomieniu systemu na standardowych z win.?
  • REKLAMA
  • #5 15387556
    xironeksik
    Poziom 22  
    Cytat:
    Reakcja jest taka sama, pikseloza. ale to nie jest tak do końca , zapomniałem powiedzieć o dziwnej poświacie nad folderami czy programami odpalonymi w oknie

Czyli rozumiem, że pod zew. TV/Monitor jest tak samo? Jaka reakcja pod innymi sterownikami? Oraz jaka reakcja przy odinstalowanych zupełnie sterownikach i uruchomieniu na standardowych VGA?

Jeżeli na pierwszych 2 pyt. z 3 jest tak samo to winna jest grafika. Jeżeli jest inaczej napisz.
  • #6 15387558
    Bogdan Bejs
    Poziom 19  
    Należy jeszcze sprawdzić taśmę łączącą matrycę z płytą główną.
  • #7 15387561
    xironeksik
    Poziom 22  
    Cytat:
    Należy jeszcze sprawdzić taśmę łączącą matrycę z płytą główną.

Powinno wykluczyć odpowiedź na moje pytania. Na ten moment niech kolega się wypowie jak jest dokładnie.
  • #8 15387564
    InViNcIbLe_ChudY
    Poziom 8  
    nie mam pod ręką teraz monitora żeby to sprawdzić, może jutro. Jak tu się nie uda coś zdziałać to po prostu zawiozę go do informatyka i sprawdzi, tylko to może potrwać bo wypłata dopiero 5.02 xD a po odinstalowaniu sterowników nadal jest to samo, no i chcę zaznaczyć że bardzo mi spadły FPS w grze cs-go o ok. 40 fps, i nie mam pojęcia jak to ogarnąć. myślałem że coś da przeinstalowanie systemu, nic nie wyszło :c
  • #9 15387566
    xironeksik
    Poziom 22  
    Cytat:
    nie mam pod ręką teraz monitora żeby to sprawdzić, może jutro. Jak tu się nie uda coś zdziałać to po prostu zawiozę go do informatyka i sprawdzi, tylko to może potrwać bo wypłata dopiero 5.02 xD a po odinstalowaniu sterowników nadal jest to samo, no i chcę zaznaczyć że bardzo mi spadły FPS w grze cs-go o ok. 40 fps, i nie mam pojęcia jak to ogarnąć. myślałem że coś da przeinstalowanie systemu, nic nie wyszło :c

A szkoda możesz oszczędzić Twoje $. Dlatego wracamy do punkty wyjścia. Na pierwszy rzut oka obstawiam matrycę... Sprawdź chociaż resztę co masz sprawdzić podane masz dokładnie wyżej. Możesz zrobić to samodzielnie lub zlecić komuś kto się na tym zna.
  • #10 15387569
    Bogdan Bejs
    Poziom 19  
    xironeksik napisał:
    niech kolega się wypowie jak jest dokładnie

Oczywiście, ale to chyba dobrze, że w kilku staramy się rozwikłać zagadkę, prawda? Każdy nowy, mądry pomysł mile widziany.
  • #11 15387571
    xironeksik
    Poziom 22  
    Cytat:
    niech kolega się wypowie jak jest dokładnie

Oczywiście, ale to chyba dobrze, że w kilku staramy się rozwikłać zagadkę, prawda? Każdy nowy, mądry pomysł mile widziany.

nie mam pod ręką teraz monitora żeby to sprawdzić, może jutro.

No to się wypowiedział ;-) Moja rada 2 posty wyżej.
  • #12 15387575
    InViNcIbLe_ChudY
    Poziom 8  
    dobra, nawet nie pomyślałem żeby podłączyć lapka do monitora, resztę to już sprawdziłem. nic nie pomogło. I w sumie to jestem miło zaskoczony tak szybką reakcją z waszej strony, i jeszcze o tej godzinie, dzięki wielkie z pomoc chłopaki ;)
  • Pomocny post
    #13 15387576
    Bogdan Bejs
    Poziom 19  
    xironeksik napisał:
    No to się wypowiedział ;-)

Na rozwiązanie trzeba będzie poczekać :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 15387578
    xironeksik
    Poziom 22  
    Cytat:
    dobra, nawet nie pomyślałem żeby podłączyć lapka do monitora, resztę to już sprawdziłem. nic nie pomogło

Jeżeli pod zew. monitorem będzie ok, a to co piszesz to prawda to w 90% uszkodzona matryca w 10% taśma(do gruntownego sprawdzenia połączenia).
  • Pomocny post
    #16 15387584
    Bogdan Bejs
    Poziom 19  
    Reasumując.. Stawiam na matrycę - do wymiany.
  • Pomocny post
    #17 15387588
    xironeksik
    Poziom 22  
    Cytat:
    Reasumując.. Stawiam na matrycę - do wymiany.

Moja rada wyżej martwi mnie tylko:
    Cytat:
    a po odinstalowaniu sterowników nadal jest to samo, no i chcę zaznaczyć że bardzo mi spadły FPS w grze cs-go o ok. 40 fps, i nie mam pojęcia jak to ogarnąć.

Ale mam nadzieje, że autorowi chodziło, że wydajność spadła gdy odinstalował sterowniki bo tu było by zupełnie normalne. Tylko cieszyć się w takiej sytuacji że uruchomił jaką kolwiek aplikację. Odpowiedź nie do końca zrozumiała. Ale wszystko co masz wykonać dokładnie masz opisane wyżej.

Cytat:
    trzymajcie się chłopaki ;) i jeszcze raz dzięki.

Jeżeli w Twojej ocenie czujesz, że pomogliśmy, masz okazję się odwdzięczyć przez specjalną do tego funkcję > Klik "POMÓGŁ"
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #18 15387591
    Bogdan Bejs
    Poziom 19  
    xironeksik napisał:
    Jeżeli w Twojej ocenie czujesz, że pomogliśmy, masz okazję się odwdzięczyć przez specjalną do tego funkcję > Klik "POMÓGŁ"

Jasne, też plusikiem nie pogardzę. ;)
  • Pomocny post
    #19 15387789
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Ehh, szkoda, że na temat nie trafił lokalny elektrodowy spec od monitorów lisek lub boro1234567. Ja takie tematy widziałem, ale za Chiny nie pamiętam rozwiązania.
    Np. tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3024760.html
    podobnie. Ani taśma, ani grafika, ani nawet uszkodzenie matrycy, tylko niedociśnięta ramka.
    Na początek na Twoim miejscu poprawiłbym taśmę, docisnął ramkę.
  • Pomocny post
    #20 15388117
    xironeksik
    Poziom 22  
    Cytat:
    Ani taśma, ani grafika, ani nawet uszkodzenie matrycy, tylko niedociśnięta ramka.

To jedno drugiemu zaprzecza. Zastanów się dlaczego skoro nie taśma, nie grafika, ani nawet nie matryca , a jednak pomogło dociśnięcie ramki. Teraz pomyśl co napisałeś, i zastanów się dlaczego tak się mogło stać...
  • #21 15388791
    InViNcIbLe_ChudY
    Poziom 8  
    a więc tak, po otwarciu ekranu, sprawdzeniu dokładnie wszystkich styków jest wszystko ok, a ekran nadal wyświetla osobne piksele, po podłączeniu do osobnego monitora jest to samo. Dziwna poświata nad folderami jest i na monitorze i na wbudowanym ekranie, a mam czysty system bo po przeinstalowaniu, więc nwm co może być nie tak.
  • #22 15388817
    xironeksik
    Poziom 22  
    Cytat:
    a więc tak, po otwarciu ekranu, sprawdzeniu dokładnie wszystkich styków jest wszystko ok, a ekran nadal wyświetla osobne piksele, po podłączeniu do osobnego monitora jest to samo. Dziwna poświata nad folderami jest i na monitorze i na wbudowanym ekranie, a mam czysty system bo po przeinstalowaniu, więc nwm co może być nie tak.

Grafikę geforca z serii GT5xx masz do wymiany, prawdopodobnie N12P-GV-B-A1 jak dobrze pamiętam. Jak chcesz odinstaluj wszystkie sterowniki i uruchom na standardowych VGA, lub uruchom komputer na samym intelu i zerknij reakcję. Wyjaśnia to dlaczego też spadła wydajność.

P.S Układ stosunkowo tani. Naprawa z jego wymianą na całkowicie nowy i gwarancją min 6msc to około 280-340zł. Tej kwoty naprawa nie powinna przekroczyć.
  • #23 15388914
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    InViNcIbLe_ChudY napisał:
    Dziwna poświata nad folderami jest i na monitorze i na wbudowanym ekranie

Czy da się to sfotografować i nam pokazać?
  • #25 15388928
    xironeksik
    Poziom 22  
    Cytat:
    da się wymienić kartę graficzną, w sumie są 2 karty bo intel graphics 3000 oraz nvidia geforce gt 520m

Pewnie że się da. Wszystko dokładnie napisałem Tobie w poście #22. Intel Hd ciągnie z procesora. Masz geforca do wymiany jeżeli masz to samo pod zew. monitorem.
  • #26 15388933
    InViNcIbLe_ChudY
    Poziom 8  
    safbot1st napisał:
    InViNcIbLe_ChudY napisał:
    Dziwna poświata nad folderami jest i na monitorze i na wbudowanym ekranie

Czy da się to sfotografować i nam pokazać?

w temacie masz załączone zdj z tel widocznych pikseli, ale tą poświatę nie da rady bo to tylko gołym okiem widać, nie w obiektywie
    Ps. udało mi się zrobić Prc Sc ale gdy włączam zapisany obraz to tego nie widać
  • #27 15389022
    xironeksik
    Poziom 22  
    Cytat:
    Ps. udało mi się zrobić Prc Sc ale gdy włączam zapisany obraz to tego nie widać

I przy screenie nie będzie widać. Do wymiany masz grafikę geforce...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wyświetlaniem obrazu na laptopie Samsung RC720, gdzie na jednolitych kolorach widoczne są "płytki", co sugeruje uszkodzenie matrycy. Po instalacji programu w Windows 10 oraz po reinstalacji systemu problem nie ustąpił. Użytkownik zauważył również spadek wydajności w grach. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie połączeń matrycy, odinstalowanie sterowników graficznych oraz podłączenie do zewnętrznego monitora. Wskazano na możliwość uszkodzenia karty graficznej NVIDIA GeForce GT 520M, co może być przyczyną problemów z wyświetlaniem i spadkiem FPS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA