logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Omega A/B drgania kierownicy przy hamowaniu - sprawdź stan tarcz hamulcowych!

xmenn 19 Cze 2005 14:44 1883 3
REKLAMA
  • #1 1589896
    xmenn
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Był kiedyś podobny temat poruszony lecz wg nie nie wszystko w nim było poruszone a temat jest juz zamknięty.
    A opis ten może komuś uratować życie !!!
    Otóż miałem podobny problem w omedze A (omega B ma podobne zawieszenie). Wymieniłem wszystkie możliwe elemety zawieszenia (elem. naprawcze korpusu hamulca, drążki stabilizatora, ukł. kierowniczego itp...) a nie przyjżałem się tarczy i to był błąd.
    Tarcza od zewnątrz wyglądała cacy ale od wewnątrz była już tak starta, że było widać użebrowanie tarczy wentylowanej (w 1/5).
    Nie muszę chyba ukrywać jak zimny pot mnie przeszył, jak to ujżałem, gdyż z tymi drganiami przejechałem ok 5tyś i to wcale nie wolno.
    Dlatego OGLĄDAJCIE TARCZE OD WEWNĄTRZ !!! Dla swojego i czyjegoś bezpieczeństwa.
    Pozdrawiam i uczulam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1590790
    Hugo333
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    No i jest jeszcze taki drobny element, jak sprawdzenie grubości tarczy przed założeniem nowych klocków. Jeżeli tego nie robiłeś, to faktycznie mogłeś przecholować.
  • REKLAMA
  • #3 1592453
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Z reguly za drgania kierownicy przy hamowaniu odpowiadaja tarcze hamulcowe ktore moga ulec zwichrowaniu szczegolnie gdy sa za cienkie.
    Pozdrawiam.
  • #4 5733402
    Lordnight
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Ja mam Opla Astre F '96 i mam podobny problem. Mianowicie podczas hamowania z dużych prędkości (powyżej 100) mam drgania na kierowncy - wymieniane mialem klocki hamulcowe z przodu a z tyłu bębny wraz z okładzinami. Na starych klockach tego nie miałem, dopiero zauważylem to po tej wymiance. Czytałem jedno forum to mówiono że moze to być wina opon. Pojechałem najpierw na stacje sprawdzić ciśnienie w oponach i faktycznie było go sporo za mało podpompowałem no i polepszyło się. Jednak efekt jest jeszcze odczuwalny. Muszę powiedzieć że w cyklu miejskim tego nie odczuwam. Co może być przyczyną ??
REKLAMA