logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karty Planet WL 8310 - brak połączenia w trybie ad-hoc, co robić?

baols 20 Cze 2005 16:57 3747 30
REKLAMA
  • #1 1592981
    baols
    Poziom 11  
    Witam! Mam problem z siecią WLAN.

Kupiłem dwie karty Planet WL 8310. Oba kompy mają tą samą grupę roboczą. Wpisałem również adresy ip i ustawiłem sieć na tryb ad-hoc.
    Ustawiłem też właściwości sieci:

Przy takich ustawieniach nie mogę się połączyć jednak gdy wgrałem program dołączony na CD i wszystko ustawiłem wykrywa połączenie:

Niestety kiedy próbuje odszukać komputer kolegi i gdy klikam na wyświetl komputery grupy roboczej wyskakuje mi coś takiego:

Pszeszukałem całe forum elektroda i inne stosując zalecenia w konfiguracji. Lecz nic nie pomogło.

Bardzo proszę o odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 1593718
    cyzyk123
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Ale z tego co widac na zalcznikach niemasz fizycznie połaczenia z drugim kompem. Napisz gdzie sie znajduje drugi komp jaka odleglosc, jaka antene zastosowales itp. Napisz cos wiecej bo zdjecia niewiele mowia oprocz tego ze niema sygnalu.

Pozdrawiam
  • #3 1595172
    baols
    Poziom 11  
    Na drugim screenie jest okienko gdzie pisze joined co oznacza że się połączył. Może się mylę, jeśli tak proszę mnie uświadomić. Komputery są w odległości na oko 30-40 m a sygnał przechodzi przez dwie ściany. Anteny standardowe dołączone do kart.

Ps: Dzięki za odpowiedż
  • #4 1595246
    mateusz lamparski
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    witam , to masz problem postaraj sie o panelowki poninno pojsc takie jak masz antenki to maja zysku jakies 2dbi sprzetowe to duzo za malo zeby syglal byl i to jeszcze przez dwie sciany !!!

Pozdrawiam
  • #5 1595248
    cyzyk123
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Na drugim obrazku widac ze kompy sie nie polaczyly nieaktywne okienko Ling quality i signal strength. Jesli kompy sa oddalone od siebie 30-40m i sa oddzielone 2 scianami to moze byc problem (zalezy z jakiego materialu sa sciany) na standardowych antenach.
  • #6 1595422
    baols
    Poziom 11  
    Na tym screenie widać że siła sygnału wynosi 100 czyli chyba dużo. O dziwo wykrywa mi też Acces Point oddalony od mojego komputera o ok. 200-400 m. Na drugim komputerze nie wykrywa tego AP.

• #7 1595466
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Zbyt mały odstęp między kanałami (kanał 5 i 6) może powodować zakłócenia.
  • REKLAMA
  • #8 1596396
    NeoX
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Tyle ze Link Quality (nie widać tego na ostatnim rysunku) moze byc baardzo niski, i moze dlatego nie chce się połączyć (ja stawiam ze one po prostu nie chcą się połączyć...). A, i zrób Rescan, i sprawdź czy IBSSID jest taki sam (jezeli nie to znaczy ze łapie zakłucenia)
  • #9 1597311
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Z ostatniego obrazka wynika, ze "widzi" drugi komputer, tylko nie ma uprawnień do przeglądania jego zasobów.

JEśli jesttam Win XP, to trzeba uaktywnić konto gościa, lub założyć konto takie jak używane jest na drugim komputerze.
    Ewentualnie ustawić "proste udostępnianie".

Ping do drugiego komputera przechodzi ?
  • #10 1601352
    baols
    Poziom 11  
    Cytat:
    A, i zrób Rescan, i sprawdź czy IBSSID jest taki sam (jezeli nie to znaczy ze łapie zakł|ó|cenia)

IBSSID po rescanie zmienia się

Cytat:
    Zbyt mały odstęp między kanałami (kanał 5 i 6) może powodować zakłócenia.

Zmieniłem kanał na 2 i dalej to samo
  • #11 1601992
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 1602506
    matczar
    Poziom 13  
    Mysle, ze chyba najlepiej bedzie, w ramach testu, przyniesc ten drugi komputer do tego samego pomieszczenia. Chwila przepinania kabli, ale na pewno wykluczy sie problem z sila sygnalu (nie wiadomo przeciez co to za sciany i co tam jeszcze po drodze jest).
    Aha,nie ma cos zamieszane z szyfrowaniem? moze je wylaczyc na chwile? :arrow: patrz: 2-gi screen, status:joined ,ale paski od LQ i ST sa na szaro , tak to zwyle wyglada jesli cos z szyfrowaniem jest nie tak.

p.s.a nie prosciej pociagnac miedzy tymi kompami skrtetke? :wink:
  • #13 1602867
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #14 1603498
    baols
    Poziom 11  
    Dareeek po odznaczeniu można konfigurować sieć poprzez inny program (drugi screen).
  • #15 1604851
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    A konsola to już nie łaska?
    >cmd
    >ping -l 1000 numer_ip
    i po kłopocie. Opcja -l służy do zwiększenia "objętości" pakietu - dzięki temu lepiej testujesz łącze. Podaj wyniki - w ms.
    Jestem też za tym, żeby przenieść kompa na próbę.

:arrow: dareeek - spróbuj ustawić mu w sofcie od karty na sztywno 1Mb/s. Zwiększ RTS Treshold na maxa i Fragmet Treshold też. Net podziała wprawdzie troszkę wolniej, ale stabilnie. Poza tym przyczyny bym szukał w antenie i kablu - jeszcze spróbuj napisać jak idą pingi na bramę.
    Może odstęp międzykanałowy jest źle ustawiony - ale to już sprawa admina...
    Jaką masz antenę? Ściągnij sobie program: NetworkStumbler i ustaw na maxa sygnał.
    Pozdawiam,
    Adam Pyka
  • #16 1606549
    baols
    Poziom 11  
    Coś jest nie tak.

Wyłączyłem szyfrowanie i włączyłem konta gościa na obu kompach.

PS: Te konto gościa to tylko trzeba włączyć czy trzeba przez nie wchodzić?
  • REKLAMA
  • #17 1606859
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Windows to syf...
    Konto gościa wystarczy że będzie włączone. Moim zdaniem to wina anteny. Za mały zysk. Jak pisałem wyżej, one się po prostu nie widzą, bo nie ma zasięgu. Przenieś kompa bliżej i spróbuj. Musi działać.
    Pozdrawiam,
    Adam Pyka
  • #18 1607118
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 1607141
    matczar
    Poziom 13  
    Cytat:

Adres fizyczny [MAC] uzyskany przez windows <drugi screen> nie zgadza się z BSSID w utilities karty sieciowej <trzeci screen>, dlaczego tak jest?

na drugim screenie jest twoj mac adress, a na trzecim urzadzenia, z ktorym jestes polaczony (masz tryb pracy radiowki - infrastructure, a wiec najpewniej jest to mac ap'eka do ktorego jestes podpiety) :wink:
  • #20 1607183
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 1607611
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Ja się w tym Twoim opisie pogubiłem... Może zrób tak:
    Wyłącz na obu kompach obsługę wifi przez windowsa. Potem ustaw wszystko tak:
    Komp1.
    IP: 10.10.10.1
    Maska: 255.255.255.0
    Brama domyślna: ip_od_dostawcy
    DNS: wg. telekompromitacji

Komp2.
    IP: 10.10.10.2
    Maska: 255.255.255.0
    Brama domyślna: 10.10.10.1
    DNS: wg. telekompromitacji

Potem na obydwu włącz tryb Ad-Hoc. Ustaw SSID na np. "dom" (na obydwu kompach). Wyłącz wszystkie zabezpieczenia (WEP itd.). Ustaw BitRate na 1Mb/s. RTS i Frgamnet Treshold na maxa. Wybierz jakiś wolny kanał (tzn. taki żeby na sąsiednich też nic nie było).
    MUSI chodzić!
    Zakładam, że na kompie 1 masz 2 karty sieciowe i ustawione maskowanie adresów.
    Pozdrawiam,
    Adam Pyka
  • #22 1608610
    Maras_23
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    No.. ja też się już pogubiłem :-). Słuchaj, połączenie Ad-Hoc jest proste, a otoczenie sieciowe w Windowsie sprawdzaj w inny sposób.

Jeśli jeszcze nie doszedłeś do ładu zrób tak:

-----------------
    $1 - komp1
    $2 - komp2
    -----------------

1. Na $1 ustaw IP - 10.0.0.1/255.255.255.0
    Na $2 ustaw IP - 10.0.0.2/255.255.255.0

Nic więcej, ani bramy, ani DNS.

2. Na $1 i $2 wejdź Menu Start/Uruchom/msconfig . W zakładce usługi wyłącz "Konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej". Zrestartuj oba kompy.

3. W opcjach karty ustaw Ad-Hoc na $1 i $2, tak aby pojawiło się Joined i sygnał był w miare OK, weź kanał oddalony od innych.

4. W obu windowsach wyłacz jakiekolwiek firewalle itp. badziewia, a tymbardziej ten z SP2! :-) No i konto gościa włączone.

5. teraz z $2 - cmd i ping -t -l 1000 10.0.0.1, tak samo z $1 ping do 10.0.0.2

6. Jeśli masz połaczenie to ok. Jeśli nie masz, to zapewne masz coś gdzieś zwalone, ale powinieneś mieć ping w granicach 1 - 100ms :-) Ogólnie jak masz to jest dobrze.

7. W IE na kompie $1 na pasku adresu wpisz \\10.0.0.2, tak samo na kompie $2 wpisz \\10.0.0.1 . Gwarantuje ze bedzie ok. Pozniej tylko do tego co masz dokladasz firewalle, DNS i bramke do drugiej karty sieciowej i nic nie grzebiesz w dotychczasowych ustawieniach. Wszystko powinno ze soba wspolgrac. Tyle mialem do powiedzenia :-)

--
    Pozdry,
    Marek.
  • #23 1608973
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 1609275
    baols
    Poziom 11  
    Postawiłem kompy obok siebie i zadziałało. Tzn mogłem grać w sieci, przeglądać dysk kumpla ale on w otoczeniu nie widzi mojego kompa.

I tu nasówają się 2 pytania:

1.Dlaczego kumpel nie widzi mojego kompa?

2.Co zastosować (np. jaką antenę) aby komputery mogły się komunikować ze sobą z takiej odległośći jak na schemacie?

czerwona linia to odległość między moim oknem a oknem kolegi 15 - 18 metrów.

Jutro postawie kompy przy oknach i zobacze jak z komunikacją.

Cytat:
    Windows to syf...

W rzeczy samej
  • #25 1609456
    matczar
    Poziom 13  
    @Dareeek:
    troche sie zamieszalo przez to ze podczepiles sie pod ten watek...ale trudno...
    to ze ci siec dziala niestabilnie moze wynikac z wielu powodow, na screenach wyglada to calkiem dobrze, sila i link quality sa ok.mysle za najlepiej jak pogadasz z adminem, bo z twoich opisow trudno cos wywnioskowac.

wracajac jeszcze do sprawy roznych mac adresow - wszystko sie zgadza.
    tak jak pisalem: na drugim screenie (wlasciwosci polaczenie sieciowego) jest twoj mac adress, na trzecim (programik od dlinka) urzadzenia, z ktorym jestes polaczony (ap),a ten sniffer pokazuje ci maca routera w ktorego ustawiona jest brama domyslna (gateway).
    moze to wygladac mniej wiecej tak:
    internet----router----ap(do ktorego jestes podlaczony)----twoj komp(+pozostale z sieci)

@baols:
    co do anten...najprosciej bedzie zastosowac te dolaczone do radiowek, z tym ze nalezy sie zaopatrzyc z kilkumetrowy kabel antenowy (H155) z koncowkami: RP-SMA gniazdo i RP-SMA wtyk.zlacze kabel-antenka zaizolowac i antenke wystawic przez okno...i zadziala na 100%.
  • #26 1609488
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 1610061
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    :arrow: dareeek - pogadaj z adminem! Przecież za to mu płacisz! Powiedz, że chcesz mieć neta, a nie jakis shit! Niech przyjdzie do Ciebie, i se sam sprawdzi, w czym problem. Jak nie poskutkuje, to przecież są inne sieci...
  • #28 1610780
    baols
    Poziom 11  
    Cytat:
    co do anten...najprosciej bedzie zastosowac te dolaczone do radiowek, z tym ze nalezy się zaopatrzyc z kilkumetrowy kabel antenowy (H155) z koncowkami: RP-SMA gniazdo i RP-SMA wtyk.zlacze kabel-antenka zaizolowac i antenke wystawic przez okno...i zadziala na 100%.

@matczar
    Jesteś pewny? Dzisiaj postawiłem komputery przy oknach (na parapecie) i nie chciały się połączyć. Może lepiej kupić jakieś inne anteny?
  • #29 1611765
    matczar
    Poziom 13  
    baols napisał:
    Dzisiaj postawiłem komputery przy oknach (na parapecie) i nie chciały się połączyć. Może lepiej kupić jakieś inne anteny?

na parapecie...a czy antenki 'widzialy sie'? to jest dosyc istotne.poza tym dobrze by bylo aby obie lezaly w jednej plaszczyznie i byly do siebie rownolegle. to musi dzialac.. :)
  • #30 1611906
    baols
    Poziom 11  
    Równolegle nie będzie bo ja mieszkam na 1 piętrze a kolega na parterze.
    Czy w takim wypadku musiałbym skierować anteny równolegle do siebie?

Cytat:
    co do anten...najprosciej bedzie zastosowac te dolaczone do radiowek, z tym ze nalezy się zaopatrzyc z kilkumetrowy kabel antenowy (H155) z koncowkami: RP-SMA gniazdo i RP-SMA wtyk.zlacze kabel-antenka zaizolowac i antenke wystawic przez okno...i zadziala na 100%.

Gdzie można kupić taki kabel? U mnie w mieście w sklepach elektronicznych nie ma a w sklepach omputerowych mówią że taniej wyjdzie antena.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku połączenia w trybie ad-hoc między dwoma komputerami wyposażonymi w karty Planet WL 8310. Komputery mają ustawioną tę samą grupę roboczą, statyczne adresy IP oraz tryb ad-hoc, jednak nie mogą się wzajemnie wykryć i połączyć, mimo że program dołączony do kart wskazuje status "joined" i wysoką siłę sygnału. Odległość między komputerami wynosi około 15-40 metrów, sygnał przechodzi przez ściany, a używane są standardowe anteny dołączone do kart, które mają niski zysk (~2 dBi). Problemy mogą wynikać z niewystarczającej mocy anten, zakłóceń kanałowych (kanały blisko siebie), konfiguracji sieci (adresy IP, maski, bramy), ustawień zabezpieczeń (szyfrowanie, konta gościa, firewalle) oraz fizycznej orientacji anten (równoległość, położenie względem siebie). Zalecane jest wyłączenie konfiguracji sieci bezprzewodowej Windows, ustawienie stałych parametrów transmisji (np. 1 Mb/s, maksymalne RTS i Fragment Threshold), wyłączenie zabezpieczeń WEP, włączenie konta gościa i prostego udostępniania, a także testowanie połączenia za pomocą pingów. W praktyce po postawieniu komputerów obok siebie połączenie działa, co wskazuje na problem z zasięgiem i antenami. Zakup anten panelowych o wyższym zysku rozwiązał problem z łącznością, jednak nadal występuje problem z dostępem do zasobów drugiego komputera, co może wymagać dalszej konfiguracji uprawnień i udostępniania. Dodatkowo poruszono kwestie różnic w adresach MAC widocznych w różnych narzędziach oraz stabilności sieci osiedlowej, gdzie problem może leżeć po stronie dostawcy lub administratora sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA