logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować karty D-Link DWL-510 do połączenia dwóch PC bez internetu?

wysoki 02 Mar 2006 12:54 1650 10
REKLAMA
  • #1 2365187
    wysoki
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Zakupiłem dwie karty sieciowe D - Link DWL-510. Chce połączyć dwa komputery ze sobą ale bez możliwości dostępu do internetu.
    Na obu komputerqach jest windows XP SP2. nie ma żadnych firewall a zaporę windows wyłączyłem na obu komputerach.W połączeniach ustawiłem następujące adresy i maski:

komputer 1:
    ssid: pol
    IP: 192.168.100.1
    maska: 255.255.255.0

komputer 2:
    Ip:192.168.100.2

Komputery w fazie testu połączenia stoją obok siebie, niby się widzą, siła sygnały 100%, ale po nawiązaniu połaczenia spada do 50 - 60 % i połaczenia tak jakby nie było, tzn oba komputery wysyłaja ok 1440 pakietów i połączenie staje. żaden z nich nic nie odbiera.

Czy mógłby mi ktoś coś doradzić bo nie wiem jak rozwiązać ten problem.

Z góry dzięki za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 2365344
    polls
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    a ustawiles we wlasciwosciach sieci bezprzewodowej połączenie typu komputer-komputer (ad hoc)
  • #3 2365472
    wysoki
    Poziom 10  
    ad hoc jest i był ustawiony od początku
  • REKLAMA
  • #4 2365675
    asiedem
    Poziom 17  
    wysoki napisał:
    Zakupiłem dwie karty sieciowe D - Link DWL-510. Chce połączyć dwa komputery ze sobą ale bez możliwości dostępu do internetu.
    Na obu komputerqach jest windows XP SP2. nie ma żadnych firewall a zaporę windows wyłączyłem na obu komputerach.W połączeniach ustawiłem następujące adresy i maski:

komputer 1:
    IP: 192.168.100.1

komputer 2:
    Ip:192.168.100.2

Komputery w fazie testu połączenia stoją obok siebie, niby się widzą, siła sygnały 100%, ale po nawiązaniu połaczenia spada do 50 - 60 % i połaczenia tak jakby nie było, tzn oba komputery wysyłaja ok 1440 pakietów i połączenie staje. żaden z nich nic nie odbiera.

Czy mógłby mi ktoś coś doradzić bo nie wiem jak rozwiązać ten problem.

Z góry dzięki za odpowiedź.

A moze sygnał jest zakłocany przez inne czynniki, jak masz ustawiona antenke z ikarty
  • REKLAMA
  • #5 2373904
    wysoki
    Poziom 10  
    antenki stosuje tupu Yaga (sam zrobiłem). Połączenie już nawiązuje ale przy pingowaniu z 4 czasem dochodzi jeden pakiet kontrolny. Reszta niestety utracona.
    Czy to może być wina anten??

Dodam że na tych małych antenkach od karty też początkowo miałem problemy z uzyskaniem połączenia a jak sie połączyłem to siła sygnału na stojących w jednym pokoju komputerach wynosiła ok 80%. i nie bardzo się orjentuje czy to dobrze
  • REKLAMA
  • #6 2374127
    mpralat2
    Poziom 17  
    Jak na moje to masz cos zle skonfigurowane. Na jednej z kart ,ta ktora bedziesz wykorzystywal jako "access pointa", skonfiguruj polaczenie ad-hoc i wpisz adresy z klasy np. 10.0.0.1 i maska 255.0.0.0 na poczatek. Na drugiej tylko koncowka inna. Do tego skorzystaj z konfiguratora sieci ,ktory jest w windowsie, tzn pozaznaczaj tam odpowiednie opcje, poczekaj chwile i powinno byc ok. Te adresy IP ktore Ty wpisales teoretycznie sa ok, ale z windwsem roznie bywa :)
    A co do anten, to wiem tyle ze niewielka zmiana zaleznosci pomiedzy elementami anteny moze niekorzystnie wplynac na jakos polaczen.
  • #7 2374241
    wysoki
    Poziom 10  
    napisaleś ze na karcie która będzie AP ma być tryb ad hoc, a na drugiej jaki bo ja tez tam ustawilem taki tryb.
  • #8 2374496
    asiedem
    Poziom 17  
    zeby widzioł AP w ad-hoc to musi byc przy kazdej karcie ad-hoc i jezeli wprowadziles jakies hasło to i ono tez musi byc wpisane do kart radiowych

Dodano po 54 [sekundy]:

no i b.wazne jest wpisanie tego samego SSID!
  • #9 2376133
    wysoki
    Poziom 10  
    tak mam wszystko ustawione i dalej nic rwie sie. Macie moze jakies nowsze sterowniki do karty dwl - 510 z chipsetem dl20010 bo nie moge nigdzie znalezc poprawnych
  • #10 2376820
    polls
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    sprobuj korzystac tylko z ustawine windows nie korzystaj z oprogramowania d-link (zostaw tylko sterownik) oprogramowanie d-linka czasami cos swiruje przynajmniej u mnie tak bylo
  • #11 2378532
    wysoki
    Poziom 10  
    po wielu probach w koncu sie udalo polaczyc ale mam nasteppny problem.
    mianowicie sila sygnalu jest strasznie mala, zmiana kanałów nic nie daje, a połączenie się rwie. nie wiem czym to jest spowodowane bo miedzy antenami nie ma przeszkód poza kablem elektrycznym sieci energetycznej. dodam że przed połączeniem siła sygnału jest 100% po obu stronach, a po połączeniu to jestt ze 20%.
    wie ktoś jak temu zaradzić (antenki robiłem sam Yaga 17dB)

Podsumowanie tematu

✨ Dwa komputery z kartami sieciowymi D-Link DWL-510 zostały skonfigurowane do połączenia ad-hoc bez dostępu do internetu, z ustawionym tym samym SSID oraz adresami IP z klasy 192.168.100.x i maską 255.255.255.0. Pomimo widoczności sygnału na poziomie 100%, po nawiązaniu połączenia siła sygnału spada do około 20-60%, a transmisja pakietów jest przerywana, co skutkuje utratą danych. Użytkownik stosuje własnoręcznie wykonane anteny typu Yagi o zysku 17 dB. Problemy mogą wynikać z nieoptymalnej konfiguracji, zakłóceń sygnału lub niewłaściwego oprogramowania sterownika. Zalecane jest korzystanie wyłącznie z natywnych ustawień Windows XP (tryb ad-hoc na obu kartach, ten sam SSID, brak dodatkowego oprogramowania D-Link), a także sprawdzenie poprawności konfiguracji IP i maski. Wskazano, że drobne zmiany w konstrukcji anten mogą znacząco wpływać na jakość połączenia. Problemy z siłą sygnału i stabilnością połączenia mogą być spowodowane zakłóceniami elektromagnetycznymi, np. kablem sieci energetycznej w pobliżu anten.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA