logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5412 - grzanie tranzystorów T603, T601, T602 i brak sygnału LED

serferek 20 Cze 2005 17:33 6702 35
REKLAMA
  • #1 1593076
    serferek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam... mam nadzieje, ze nie powtarzam tematu, chociaz szukalem sporo czasu i nie znalazlem tego wiec...

mam problem z tym amplitunerem - jak sa podpiete tranzystory z koncowki mocy i wpiety blok sterowania wzmacniaczem mocy, to nie wylacza sie zabezpieczenie... po odpieciu koncowek juz sie wylacza, ale za to bardzo grzeja sie tranzystory T603, T601, T602... zaznaczam, ze wszystkie tranzystory zostaly wymienione, a takze elektrolity na bloku B6... co moze byc uszkodzone? zaznaczam jeszcze, ze mimo podpiecia sygnalu do tegoz bloku, wskazniki LED nie pokazuja zadnego sygnalu...
  • REKLAMA
  • #2 1593134
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 1593193
    serferek
    Poziom 11  
    własnie pomierzylem piny na bloku B6... i podpinając masę miernika do masy całości i sygnał miernika do pinów, to na: pinie 8 jest -39V (to się w miarę chyba zgadza); na pinie 7 -39V; na pinie 6 -13V; pin 5 nic; pin 4 -13V; pin 3 +39V; pin 2 -39V; pin 1 [uwaga] -25,5V... hmm... czego to jest najprawdopodobniej przyczyna? jak to sprawdzić?
  • #4 1593488
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 1598897
    serferek
    Poziom 11  
    no wiec... wymieniłem WSZYSTKIE elementy na bloku sterowania wzmacniaczem mocy, wylutowałem koncówki i... nic... jak sie grzało, tak się dalej grzeje... w dodatku na 5 nóżce, gdzie powinien być sygnał audio jest cała sterta zniekształceń... zaznaczam, że z przedwzmacniacza wychodzi idealny sygnał... w dodatku jeżeli wtyczka od sygnału (sygnał + masa) nie jest podpięta do masy, to między punktem masy stabilizowanego zasilacza, a niestabilizowanego jest -25V... moze coś w bloku wzmacniacza mocy jest nie tak?
  • REKLAMA
  • #6 1599192
    polakk
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    A czy na bank masz sprawne darlingtony BD649/650, bo coś mi się wydaje że one już nie żyją, jeżeli takie jaja są ze sterowaniem? No i jaki masz układ sterowania końcówka mocy- z dwoma BD140 czy jednym BD238+radiatorek, bo ten drugi układ właśnie grzeje się gdy nie jest obciążony, tak samo potrafi spalić darlingtony jak nie jest podpięta masa z przedwzmacniacza i generuje bez niej śmieci na wyjściu. Jeżeli masz ten dróg układ to zamień elementy oznaczone na czerwono na takie jak na schemacie, tylko sprawdź dobrze, bo ja widziałem już 2 wersje płytek z jednym BD238, także mogą być jeszcze jakieś różnice:
    Radmor 5412 - grzanie tranzystorów T603, T601, T602 i brak sygnału LED

I od razu zobacz czy zgadzają Ci się napięcia w punktach kontrolnych na płytce(to gimnastyki wymaga, ale jest wykonalne)

PS. Co do masy, to czy masz do niej podłączony taki czarny kabelek zakończony oczkiem, wychodzący z wiązki kabli po lewej stronie płytki zasilacza? ja kiedyś go nie podpiąłem i ciekawe kwiatki też mi się działy z napięciami względem masy
  • #7 1606551
    serferek
    Poziom 11  
    tzn. zacznijmy od tego, że te darlingtony są wylutowane w tej chwili... układ sterowania mam z dwoma BD140... elementy są identyczne jak na schemacie... napięcia wyglądają na 1. przesunięte, 2. miejscami się BARDZO nie zgadzają:
    - napięcia wejściowe [piny 3 i 8] to +40V i -39,2V zamiast +36V i -36V,
    - za R604 zamiast +34,4V jest +38,4V [no ale w sumie różnica między wejściowym, a tym za R604 jest taka sama],
    - za R605 zamiast +34,4V jest +39,8V [tu się nie zgadza
    - za R611 zamiast +35,1V jest +39,1V [też taka sama różnica między wejściowym, a tym],
    - za R606 zamiast -35,2V jest -38,4V [też taka sama różnica],
    - na kolektorze T607 zamiast +1V jest (!) +38,9V,
    - na kolektorze T608 zamiast -1V jest (!) +37V,
    - na bazie T607 zamiast +0,02V jest (!) +38,5V,
    - na bazie T608 zamiast -0,02V jest (!) +39,2V,
    - na bazie T603 i T604 zamiast -34,6 jest -37,8.

Uszkodzenie BD140? Coś na płycie głównej?

a co do masy to ten kabelek z oczkiem jest wpięty do masy i podłączony do obudowy...
  • #8 1608067
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 1633761
    serferek
    Poziom 11  
    BD140 wymienione, wszystkie tranzystory na 100% sprawne - sprawdzane testerem... diody również... elementy "za" płytką B6 [tego sterowania] wylutowane [wszystko]... i co? napięcia dalej złe - tam gdzie powinno bvyć 1,15V i 0,02V jest ok.-1,15V i -0,02V... :/ czego to jeszcze może być wina?
  • #10 1634872
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 61
    Witajcie!
    NIc kolega nie pisze o tym, czy oba kanały dostały czy nie..(chyba że się niedopatrzyłem).....bo jeżeli jeden masz sprawny to rób przekłądkę przedwzmacniaczy i dowiesz się po której stronie uszkodzenie
    pzdr
  • #11 1636570
    serferek
    Poziom 11  
    niestety w obu kanałach jest podobnie... ale zaczęła mnie zastanawiać jedna rzecz - otóż napięcie jest +40V i -40V, zamiast +36V i -36V - może to powoduje grzanie się owych tranzystorów, złe napięcia, itd.? poza tym, co mogło spowodować podniesienie się napięcia? może wyschnięcie elektrolitów C511 i C512? jeżeli tak, to jak można spróbować to napięcie obniżyć? ewentualna wymiana kondensatorów? może jakiś stabilizator zrobić?
  • REKLAMA
  • #12 1637672
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 1639312
    serferek
    Poziom 11  
    no ja mam prawie idealne 230V - odchylenia rzędu 2-3V czasami...
  • #14 1649450
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 7922979
    rzr
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam i przepraszam, że odgrzewam tak starego kotleta, ale nie będę zakładał nowego tematu, żeby dodatkowo zaśmiecać forum. Mam problem właśnie z takowym Radmorem. Wylutowałem tranzystory końcowe prawego kanału, ponieważ przestał grać, nowe czekają na montaż, jednakże najpierw muszę się pozbyć napięcia ok 40V idącego na bazy tranzystorów końcowych. Płytki B6 zapewne powiecie, nic z tego zamieniałem je i na lewym kanale wszystkie napięcia były ok. (dodam jeszcze, że mam B6 na jednym bd140 na radiatorze). Zamiana ich nie pomaga, dalej na prawym kanale jest 40V. Sprawdzałem już chyba wszystko bc 238 wciśnięte w radiator, wszystkie tranzystory i diody z B6 i już ręce mi opadają razem z gaciami. Wiadomo przy tym wszystkim przy włączeniu sprzętu linijka diod od prawego kanału zapala się cała po czym wraz z cyknięciem przekaźnika gaśnie. Przejrzałem już mnóstwo tematów na forum, ponieważ głowię się nad nim od 2 tygodni i dalej nie daje mi spać. Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie sugestie.
  • #16 7923003
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 7923102
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    Piotrek nie pisz farmazonów, nie ma prawa się tam pojawić na bazach 40V, możesz śmiało uruchamiać bez końcowych.
  • #18 7923525
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    A co masz na T605 i T606?
  • #19 7923564
    rzr
    Poziom 11  
    Jak wspominałem mam B6tki na jednym BD140 z radiatorkiem i tylko T606 jest na płytce, miejsce na T605 jest wolne. Dla świętego spokoju zmienię tego bd140 i BF457, pomimo tego, że miernik wskazuje na ich sprawność, to pod napięciem, na wszystkich nóżkach jest około 40V. Żeby było śmieszniej, kiedy przełożę płytkę na lewą stronę, napięcia są w porządku :|
  • #20 7923761
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 7923784
    rzr
    Poziom 11  
    Tak, standardowo można ją wyciągnąć, zamieniać lewą z prawą itd.
  • #22 7923805
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 7923948
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Kilka postów wcześniej napisane było, że wymieniałeś i "popsuta" płytka grała w drugim kanale?
    Ja widzę tylko jedno rozwiązanie - masz zwarcie między zasilaniem, a bazą tranzystora mocy T502 lub T505. A może źle mierzysz i pomyliłeś kolektor z bazą?
  • #24 7925513
    rzr
    Poziom 11  
    Tak "popsuta" płytka grała w drugim kanale. Spokojnie nie pomyliłem się ;). Dodać mogę tylko, że na bazach obu tranzystorów zawsze jest takie samo napięcię (choć według schematu powinny być przeciwne, znaczy na jednym tranzystorze ujemny a na drugim dodatni potencjał) a tutaj jak byk 40 albo jak podczas ostatnich pomiarów -40 na bazach obu. Pomylić nie miałem co, ponieważ tylko na kolektorach powinno byc tak wysokie napięcie a tutaj mam taką sytuację na dwóch kabelkach. Muszę przejrzeć tę płytkę w takim razie ponieważ podobno nie była grzebana od kiedy kolegi tata go kupił (84r.) a od strony druku w bloku zasilania jest przecięta jedna ścieżka i polutowany rezystor, który wygląda na jak najbardziej fabryczny.

Edit, pomierzyłem w poszukiwaniu zwarcia - nic niepokojącego nie znalazłem.
  • #25 7926188
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Trochę to pogmatwane ale z tego co rozumiem to jeśli przełożysz płytkę do drugiego kanału to jest ok. więc dlaczego szukasz uszkodzenia na tej płytce? Szukaj poza płytką.
    Piszesz że na bazach masz jedno nap. 40V a nic nie piszesz czy dochodzi tam ogólnie drugie napięcie, bezpieczniki masz tam jeszcze i jeden z nich może być przepalony.
  • #26 7926575
    rzr
    Poziom 11  
    Bezpieczniki są cacy, drugie napięcie dochodzi i jest takie ja być powinno na jeden tranzystor +40V na drugi -40V. Co prawda więcej niż na schemacie ale należy mieć na uwadze, że mamy inne napięcie w gniazdkach.
  • #27 7926626
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Dobra kit z tymi 4 Voltami, to akurat ma najmniejsze znaczenie. Tak jak pisałem, owa płytka skoro gra w drugim kanale to znaczy że jest dobra. Bez płytek również niema prawa być na bazach końcowych 40V, chyba że są uwalone końcówki albo T501/504 ma przerwę lub rezystory z nim współpracujące. Wylutować i dokładnie przemierzyć.
  • #28 7927049
    rzr
    Poziom 11  
    :silly: Znów zapomniałem o jednej rzeczy... więc od początku

-płytki są sprawne
    -tranzystory końcowe dostają prawidłowe napięcie
    -na bazy końcowych zawsze podane jest napięcie zasilania, jedno lub drugie (+ albo -)

i to o czym zapomniałem,
    -po wyjęciu płytki na bazach nie ma tych 40V

wszystko wskazywałoby na te nieszczęsne płytki B6 gdyby nie fakt, że po zamianie ich miejscami sprawna okazuje się popsutą i na odwrót. Miernikiem przeleciałem już wszystkie tranzystory, kondesnatory w okolicach końcówki zamieniłem miejscami z lewej strony na prawą, dalej nic pozostały już tylko rezystory, mimo tego, że nie są okopcone.

Przepraszam za ten nieład, ale wczoraj cały dzień spędziłem z miernikiem i robiłem tyle pomiarów, że po prostu parę rzeczy wyleciało mi z głowy.
  • #29 7927302
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Jak byś znał podstawy to już dawno byś to miał naprawione. Na bazy nie dostaje się napięcie zasilania tylko sygnał w postaci ok. +1,5V, -1,5V.
  • #30 7927432
    rzr
    Poziom 11  
    O moje podstawy proszę się nie martwić po prostu opisałem jaka jest sytuacja u mnie. Schemat czytać umiem, wiem jakie powinno być napięcie na bazach, niestety jest tam napięcie równe napięciu zasilania (pod warunkiem, że wpięta jest płytka B6, kiedy tejże nie ma, na bazach nie ma żadnego napięcia, bo niby skąd miałoby się wziąć).

Być może znów sprawę zagmatwałem tłumacząc. Chodzi o to, że zarówno na kolektorze i bazie jest napięcie 40V.

Pomierzyłem T501/504 wyglądają na sprawne - zamieniłem je miejscami tzn z lewego kanału na prawy i z prawego na lewy - żadnej zmiany, rezystory też posprawdzane - nic nie znalazłem. Przypominam, że nadal robię wszystko na odlutowanych końcowych. Zmierzyłem już chyba wszystko, zwarcia również nie ma jedyne co przychodzi mi do głowy to to, że jakiś czas temu przeczytałem, że brak masy może powodować, że na wyjście dostaje się napięcie stałe. Czyli muszę poszukać jeszcze czysto mechanicznej usterki, przetartej ścieżki czy może bolec do płytki B6 nie styka, nie wiem pokombinuje jutro dzisiaj już skończyły mi się pomysły

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy amplitunera Radmor 5412, w którym tranzystory T603, T601, T602 nadmiernie się grzeją, a zabezpieczenie nie wyłącza się przy podłączonych tranzystorach końcowych i bloku sterowania wzmacniaczem mocy (płytka B6). Po odłączeniu końcówek zabezpieczenie działa, lecz tranzystory nadal się grzeją, a wskaźniki LED nie pokazują sygnału. Wymieniono wszystkie tranzystory i elektrolity na bloku B6, jednak problem pozostał. Pomiar napięć na pinach bloku B6 wykazał wartości przesunięte i niezgodne ze schematem, szczególnie na kolektorach i bazach tranzystorów T607, T608 oraz T603, T604. Sugerowano uszkodzenie pary różnicowej, przebicie tranzystorów końcowych, uszkodzenie darlingtonów BD140, BD649/650 lub błędy w układzie sterowania końcówką mocy. Wymiana BD140 była konieczna, jednak po niej napięcia nadal były nieprawidłowe. Sprawdzano również poprawność masy i połączeń, a także różnice napięć zasilania (około ±40V zamiast ±36V), które mogą wynikać z wyższego napięcia sieciowego lub uszkodzonych kondensatorów elektrolitycznych. Wskazano na konieczność sprawdzenia całego układu, w tym rezystorów, tranzystorów T501, T504, T605, T606 oraz ewentualnych zwarć lub przerw na płytce B6 i w okolicach końcówek mocy. Wymieniono także sugestię, że bez podłączonych tranzystorów końcowych na bazach może pojawiać się napięcie zasilania, co jest nieprawidłowe. Ostatecznie problem może leżeć poza płytką B6, w uszkodzeniu elementów końcowych lub w mechanicznych uszkodzeniach ścieżek i połączeń masy. Zalecane jest dokładne sprawdzenie całego układu, pomiary na kompletnym wzmacniaczu oraz ewentualne zastosowanie zabezpieczenia w postaci żarówki na transformatorze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA