logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra B 1.6 - rozrusznik cyka, nie kręci mimo naładowanego akumulatora

tony1802 19 Lut 2016 17:20 8544 16
REKLAMA
  • #1 15451236
    tony1802
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam. Mam taki problem, a problemem mianowicie jest Vectra B 1,6.W środę wszystko ładnie pięknie autko odpalało cały dzień. A następnego dnia rano chcę odpalić, i nic. Chcę zakręcić rozrusznikiem, i tylko jest takie CYKANIE, wogóle nie kręci (tylko cyka). Myślałem, że to wina akumulatora, także podładowałem, ale nadal to samo. Czy to wina elektromagnesu (automatu)? prosił bym o wasze odpowiedzi, myśli co sądzicie. Z góry dzięki ! ;)
  • REKLAMA
  • #2 15451273
    Nemonek
    Poziom 27  
    Ocena: 378
    Spróbuj "pomieszać" biegami bez sprzęgła lub lekko poruszać samochodem w tył i w przód na najwyższym biegu. Być może ten mały trybek nie może się wślizgnąć w ten duży i blokuje styki rozrusznika. Parę razy tak miałem w starym Passacie i pomagało.
  • REKLAMA
  • #3 15451651
    tony1802
    Poziom 9  
    dokładnie tak zrobiłem jak pisałeś, i nadal to samo. Odpaliłem go na popych nawet, tak spróbować, wszystko poszło.. ale nadal to samo. Nie kręci. CYK CYK robi :/. Co jeszcze?
  • #5 15451862
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1140
    Rozrusznik do sprawdzenia, ale sugeruję podmienić akumulator na "sprawdzony" w innym aucie.
  • #6 15452241
    tony1802
    Poziom 9  
    cameR - ogólnie to nie wymieniałem szczotek w rozruszniku. Ale jeszcze spytam tego, co jeździł prędzej tym autem, czy coś było robione w rozruszniku.
    Główny zacisk kabla zasilającego? tzn. ?? ogólnie nic nie czyściłem.

Staszek49 - spróbuję najwyżej to co mówisz. Wymontuje ten aku co jest, i dam najwyżej z innego auta jakiś. Ale z tego co wiem to jaaaakiś czas temu (pare latek bedzie) to był on wymieniany.
  • REKLAMA
  • #7 15459278
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    tony1802 napisał:
    ogólnie nic nie czyściłem.

Jeśli nie wykonałeś tak podstawowej czynności, to sam sobie z tym nie poradzisz.
    Najlepiej udaj się do jakiegoś warsztatu, gdzie bez problemu usuną usterkę.

No i nie zapalaj na pych, bo koszty mogą wzrosnąć wielokrotnie.

Pozdrawiam.
  • #8 15459878
    El_Kamillo_
    Poziom 11  
    Ocena: 37
    Na 99% zmęczone tulejki na rozruszniku.. Wyczyść styki na kablu zasilającym rozrusznik ( gruby najprawdopodobniej czerwony ) oraz na kablu do elektromagnesu ( bendixa ) cienki najprawdopodobniej czarny.. sprawdzić napięcie na grubym.. ma być 12V.. jak to nie pomoże to wio na szrot po rozrusznik koszt <100zł.. tylko niech Ci go sprawdzą na stole.. czy ładnie kręci i czy elektromagnes bez problemu wyrzuca bendix i czy się nie grzeje.. bo jak grzeje się na stole to walem nawet nie zakręci.. tyle w temacie ;)
  • #10 15463583
    pietraś_12
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Najpierw to wyjmij rozrusznik i sprawdź go na krótko czy bendix działa i obejrzyj czy przewód z bendixa do rozrusznika jest cały. Jak rozrusznik nie będzie działa to trzeba mu zrobić regeracje albo po prostu kupić nowy, jeżeli rozrusznik będzie działać to wtedy coś po prostu blokuje koło zamachowe.
  • #11 15463664
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6669
    tony1802 napisał:
    Odpaliłem go na popych nawet

To masz brak zasilania na śrubie rozrusznika lub uszkodzony elektromagnes jeśli sam rozrusznik w sensie mechanicznym jest ok.
  • REKLAMA
  • #12 15463735
    pietraś_12
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    jaky byl uszkodzony elektormagnes to raczej by nie cykał rozrusznik. Problem leży w szczotkach albo komuntorze bądź też zatarte łożyska.
  • #13 15463903
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3759
    pietraś_12 napisał:
    jaky byl uszkodzony elektormagnes to raczej by nie cykał rozrusznik. Problem leży w szczotkach albo komuntorze bądź też zatarte łożyska.
    Jesteś pewien? A jak są wypalone styki?
  • #14 15464210
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6669
    pietraś_12 napisał:
    Problem leży w szczotkach albo komuntorze

byłaby cisza
    pietraś_12 napisał:
    jakby byl uszkodzony elektormagnes to raczej by nie cykał rozrusznik

będzie cykał jak nie zewrze styków i nie włączy go jw. wypalone styki prądowe
    pietraś_12 napisał:
    zatarte łożyska

ślizgowe????
  • #15 15465899
    El_Kamillo_
    Poziom 11  
    Ocena: 37
    Panowie miałem taki sam problem w Corsie B 1.0. Padł mi rozrusznik.. Kupiłem inny sprawdzany na szybko na stole.. i zarówno sam rozrusznik jak i elektromagnes działał bez problemu więc wrzuciłem go do auta i objaw dokładnie takie jak u autora tematu. Cyka a wał ani drgnie. Więc go wyciągnąłem przyjrzałem mu się bardziej i zauważyłem że po 2 próbach na stole elektromagnes jest prawie gorący i tulejki/łożyska też już mają dość.. jako że dałem grosze za ten rozrusznik to olałem temat.. kupiłem inny również używany.. tym razem jednak sprawdzając go dokładniej przed zakupem.. wrzuciłem.. hula do dzisiaj bez problemów ;)
  • #16 15466193
    pepe150
    Poziom 36  
    Ocena: 940
    U mnie rozrusznik cykał i nie odpalał.
    Po rozebraniu, wyczyszczeniu, złożeniu działał przez 3 tyg. Potem znów to samo. Rozrusznik poszedł do naprawy.
  • #17 15466264
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    Jeśli rozrusznik nie domaga i wymontuje się go z samochodu, to robi mu się kapitalkę przed zamontowaniem a nie tylko samą kosmetykę. Z doświadczenia wiem, że jak zaczyna szwankować jeden jego element (np styki, bendix, elektromagnes czy tulejki), to reszta praktycznie już też się nadaje tylko do wymiany.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z rozrusznikiem w samochodzie Vectra B 1.6, który po naładowaniu akumulatora nie kręci, a jedynie cyka. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak uszkodzenie elektromagnesu, zużycie szczotek w rozruszniku, zanieczyszczone styki oraz problemy z zasilaniem. Użytkownicy radzą sprawdzić połączenia elektryczne, wymienić akumulator na sprawdzony oraz ewentualnie wymontować rozrusznik w celu jego naprawy lub wymiany. Wskazano również na możliwość zatarcia łożysk lub wypalenia styków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA