logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC - Dziwne zachowanie po wymianie procesora i dołożeniu RAM.

kongier132 19 Lut 2016 21:13 1443 13
REKLAMA
  • #1 15451987
    kongier132
    Poziom 8  
    Witam wszystkich, problem, który chcę opisać pojawił się jakiś miesiąc temu kiedy kupiłem nowy procesor Phenom II.
    Wcześniej posiadałem Athlona x2 350 BOX i 4GB RAM (2x1GB Kingston KVR 667 DDR2 oraz 1x2GB tej samej firmy i o tym samym taktowaniu). Zaraz po wymianie procesora komputer się nie włączał, tylko dawał pojedyncze, długie piszczenie (błąd pamięci). Po odinstalowaniu 1 kości RAM (1GB) wszystko działało sprawnie, aż do momentu kiedy dziś zakupiłem 4GB RAM. Jedyna działająca konfiguracja to 4GB +1GB na oddzielnych kolorach slotów, a komputer zaczął dziwnie się zachowywać: min. wywaliło dźwięk, przeglądarki się crashują czasami itp. Bios został zaktualizowany do najnowszej wersji.
    Wiecie może co jest przyczyną tego problemu i jak sobie z tym poradzić?
    Z góry dziękuje za pomoc.

Płyta główna: GA-MA770-UD3
    RAM: Kingston KVR 667 1GB i KVR 667 4GB.
    Karta graficzna: Geforce GTX 650
    Procesor AMD Phenom II x4 965

Tu postaram się zobrazować sloty RAM ([1GB][-] żółty kolor) [4GB][-] (czerwony kolor). W innej konfiguracji komputer się nie uruchamia.
  • REKLAMA
  • #2 15452233
    Sirius27
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Wygląda na to, że twoja płyta główna nie lubi się z tym nowym RAMem 4 GB.
    Na pojedynczej kości 4 GB komputer się wcale nie uruchamia?
    Jak się uruchomi to zrób mem test kości 4 GB i sprawdź czy błędów nie ma.
    No i zapomniałeś podać jaki masz zasilacz.
  • REKLAMA
  • #3 15452268
    kongier132
    Poziom 8  
    Ok, zasilacz 530W, ale nazwy nie znam bo się zatarła. Na samej kości 4GB startuje i jest ok, nawet nic nie crashuje, dopiero po dołożeniu komputer zaczyna wariować. Nigdy z takim czymś się nie spotkałem, bo wygląda na to, że procesor nie lubi się z RAMem, a RAM ze sobą też się nie lubi.
  • REKLAMA
  • #5 15452387
    kongier132
    Poziom 8  
    Ok, ale nawet jak w 2 żółte złącza wsadzę 2 x 1GB to i tak nie zaskakuje, ale jakbym dokupił 4GB i wsadził zamiast 1GB, to powinno działać?
  • #6 15452424
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Sprawdź memtestem każdą kość osobno. Na chwilę obecną wygląda jakby ci jedna 1GB kość padła. Jak każda przejdzie 3 przebiegi bez błędu to się zgłoś spróbujemy powalczyć dalej. (nocka z głowy :P )
    Walisz tej płycie byle jakie kości w randomowe gniazda i liczysz że zadziała. Na początek może ustaw im parametry pracy. Twoje 1GB kości są 667MHz ta 4GB nie wiem jaka jest a BIOS ustawia tym kością częstotliwość i timingi wedle swojego widzimisię na podstawie tego co odczyta z kości bliżej CPU (najprawdopodobniej). Jak znam życie timingi też każda ma inne

Z drugą 4GB nie koniecznie. Identyczna znaczy identyczna. Nawet kości tego samego producenta o tej samej nazwie handlowej bywają nieidentyczne. Tu nawet parametry mogą być identyczne a jakiś detal w architekturze jest inny i to już może stworzyć problem. Właśnie dlatego kości RAM sprzedawane są parami.
  • #7 15453650
    kongier132
    Poziom 8  
    RAM są dobre na pewno, bo już kolega sprawdzał u siebie. Jedyna rzecz jaka mnie zastanawia to to, że po zmianie procesora na Phenom to zaczęło się dziać, a wcześniej mogłem tam wsadzać cokolwiek co pasowało i było ok. Czyli dokupienie drugiej 4GB u tego samego producenta i sprzedawcy (kupowałem na Allegro, koleś miał ich ponad 100 i sprzedawał pojedynczo) powinno rozwiązać problem?
    RAM - nie wiem jakie maja timingi, bo nie wiem jak sprawdzić, ale też są 667.

Tu kopiuje info z Allegro:
    Cytat:
    Producent: KINGSTON
    Obsługa ECC: NIE - pamięci nie są pamięciami serwerowymi
    Częstotlowość: 800MHz PC6400 non - ECC
    Cas Latency: CL6 dla 800MHZ, CL5 dla 667MHZ
    Typ pamięci: DDR2 działające wyłącznie na chipsetach AMD, VIA i SIS !!!
    Pojemność: 4GB ( 4096 MB )
    Złącze: LO - DIMM 240 PIN
  • #8 15454217
    310artur
    Poziom 43  
    Zakładka SPD w CPU-Z.
    Daj zakładkę SPD dla każdej kości i zakładkę Memory dla każdego układu kości.
    Kontroler pamięci zmieniłeś jak zmieniłeś procesor bo w nim on jest. Teraz rozumiesz?
  • #9 15454386
    kongier132
    Poziom 8  
    PC - Dziwne zachowanie po wymianie procesora i dołożeniu RAM. PC - Dziwne zachowanie po wymianie procesora i dołożeniu RAM. PC - Dziwne zachowanie po wymianie procesora i dołożeniu RAM.

Dopiero teraz zauważyłem, że 2GB jest od Samsunga, naklejka jest zdarta i bylem święcie przekonany, że to Kingston. Ok, czyli w takim razie da się to jakoś ustawić czy muszę kupić drugą kość 4GB od Kingstona?
    I dlaczego 2x1GB nie działa w trybie dual-chanel?

Zaraz wstawię zakładkę Memory:
    PC - Dziwne zachowanie po wymianie procesora i dołożeniu RAM. PC - Dziwne zachowanie po wymianie procesora i dołożeniu RAM. PC - Dziwne zachowanie po wymianie procesora i dołożeniu RAM. PC - Dziwne zachowanie po wymianie procesora i dołożeniu RAM.

Ok, na obrazku gdzie jest 3GB RAM jest połączenie 1+2.
  • REKLAMA
  • #10 15454643
    310artur
    Poziom 43  
    Żeby 2x1GB działały w dualu to według instrukcji obsługi muszą być obie w żółtych lub czerwonych slotach. A pozostałe sloty puste. Jeśli w takim układzie też nie działają w dualu to pewnie nie są identyczne (nie podałeś screena dla obu 1GB kości).

Na dual i tak szans nie ma więc spróbuj wcisnąć 4GB kość do żółtego slotu bliżej procesora i 2GB kość do czerwonego slotu bliżej procesora. Te 1GB sobie daruj bo są wolniejsze i tylko całość spowolnią.

Tak w ogóle to dziwnie ma te kanały ułożone. No ale tak jest w instrukcji obsługi to tak musi być.
    http://download1.gigabyte.eu/Files/Manual/motherboard_manual_ga-ma770-ud3_e.pdf
    Strona 16
  • #11 15454729
    kongier132
    Poziom 8  
    Zrobilem jak mowiles i komputer nie startuje (słychac długie piszczenie)
  • #13 15455978
    kongier132
    Poziom 8  
    Odwrotnie tak samo, czyli nie działa. Restart czyli wyjęcie baterii?
  • #14 15457762
    310artur
    Poziom 43  
    Reset czyli zworka. Ta zworka wszystkich tu gryzie w palce. Po co wyjmować baterie i się męczyć jak zworką reset robisz 10s? W instrukcji obsługi znajdziesz gdzie ona jest i jak działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z komputerem po wymianie procesora na AMD Phenom II x4 965 oraz dodaniu nowej kości RAM 4GB. Po wymianie, komputer nie uruchamia się, a przy próbie uruchomienia z różnymi konfiguracjami pamięci występują błędy, takie jak długie piszczenie (błąd pamięci). Użytkownik posiada płytę główną GA-MA770-UD3 oraz różne kości RAM (2x1GB Kingston KVR 667 DDR2 i 1x2GB). Problemy mogą wynikać z mieszania różnych modułów RAM, które mogą nie być identyczne, co wpływa na stabilność systemu. Użytkownicy sugerują przeprowadzenie testów pamięci (memtest) oraz sprawdzenie ustawień BIOS, a także zalecają użycie identycznych kości RAM dla lepszej kompatybilności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA