Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung SyncMaster 2240w - Nieostry, nieczytelny obraz

310artur 13 Apr 2018 00:28 3018 8
Renex
    310artur
    Level 43  
    Kupiłem uszkodzony monitor. Szczerze licząc na swój dotychczasowy fart do głupich zakupów i prostą usterkę. Opis był lakoniczny, obraz wygląda tak jakby miał za małą rozdzielczość. Kolory są dziwne. Były nawet zdjęcia. Informacja o problemach z rozpoznaniem ekranu.
    I szczerze powiem że tak właśnie jest. Ciężko opisać słowami.

Samsung SyncMaster 2240w - Nieostry, nieczytelny obraz Samsung SyncMaster 2240w - Nieostry, nieczytelny obraz
    Tu na raz zdjęcie monitora 19 cali nec w rozdzielczości 1440x900. Samsung ma 1680x1050 (ale że obraz klonowany to ma też 1440x900). Trzeba się dobrze przyjrzeć żeby coś zobaczyć. Nie wiem dlaczego na zdjęciu tego nie widać. Gołym okiem widać dobrze.

Samsung SyncMaster 2240w - Nieostry, nieczytelny obraz Samsung SyncMaster 2240w - Nieostry, nieczytelny obraz

Tu jest zdjęcie tego samego obrazu. Pierwsze na necu drugie na samsungu. Z tej samej odległości taka sama ostrość. Jak się powiększy do pełnego rozmiaru i spojrzy na czas i guzik play to na nec jest on ostry a na samsungu pikseloza. To mi najbardziej przypomina obraz wyświetlony w za małej rozdzielczości i za małej palecie barw. Ale oba monitory pokazują to samo (klonuj) w 32bitach koloru. Oba mają rozdzielczość natywną (każdy swoją).
    Taki sam problem na samsungu na wejściu analogowym (na analogu jest nawet trochę gorzej) i na cyfrowym.
    Nie jest to kwestia komputera. Nie pomaga resetowanie samsunga z OSD . Nie jest to kwestia kabla. Problem musi tkwić w samym monitorze.

Moje pytanie co to może być? Jak to ugryźć? Podoba mi się ten monitor (matryca bez skaz, obudowa czysta wygląda na nierozbierany całość w dobrym stanie poza opisaną usterką). Chciałbym to sobie odratować, w grę wchodzi serwis jednak wole najpierw chociaż wybadać teren. Ma ktoś pomysł co to w ogóle może być? Kogo bym nie pytał nikt takiego monitora nie widział.
    Jeszcze dwa zdjęcia - ten sam obraz tym razem każdy monitor w swojej natywnej rozdzielczości.

W panelu NVidii monitor widać jako "Samsung SMB..."
  • Renex
    Dydelmax
    Level 39  
    Witam.
    Zacząłbym od podstaw - sprawdzenie taśmy matrycy (zdjęcie z YT z pionowymi pasami wygląda jakby był problem z taśmą), podanie obsady monitora, dokładne zdjęcia jego elektroniki. Wówczas będzie można konkretniej podpowiedzieć, na czym się skupić i jakie pomiary należy uczynić.
    Pozdrawiam
  • Renex
    310artur
    Level 43  
    Taśma sama w sobie cała - wszystkie żyły przewodzą.
    Samsung SyncMaster 2240w - Nieostry, nieczytelny obrazSamsung SyncMaster 2240w - Nieostry, nieczytelny obrazSamsung SyncMaster 2240w - Nieostry, nieczytelny obraz
    Samsung SyncMaster 2240w - Nieostry, nieczytelny obraz
    Samsung SyncMaster 2240w - Nieostry, nieczytelny obrazSamsung SyncMaster 2240w - Nieostry, nieczytelny obraz
    Samsung SyncMaster 2240w - Nieostry, nieczytelny obrazSamsung SyncMaster 2240w - Nieostry, nieczytelny obrazSamsung SyncMaster 2240w - Nieostry, nieczytelny obraz

Po rozebraniu i złożeniu bez zmian. Dodam kilka zdjęć ekranu - lepiej to widać jak monitor leżał aparat lepiej "ostrzył"
    Samsung SyncMaster 2240w - Nieostry, nieczytelny obraz Samsung SyncMaster 2240w - Nieostry, nieczytelny obraz Samsung SyncMaster 2240w - Nieostry, nieczytelny obraz
    Samsung SyncMaster 2240w - Nieostry, nieczytelny obraz Samsung SyncMaster 2240w - Nieostry, nieczytelny obraz Samsung SyncMaster 2240w - Nieostry, nieczytelny obraz

Obraz kontrolny to ten:
    http://www.tapeciarnia.pl/tapety/normalne/tapeta-obraz-kontrolny-z-ekranu-telewizora.jpg

Ciężko powiedzieć co jest nie tak. Na niektórych kolorach pasów nie widać (na ciemniejszych). Dwa ostatnie zdjęcia pokazują taką "plamę" ale jak widać wystarczy najechać kursorem i paski są.

Wewnątrz żadnych fizycznych uszkodzeń nie widziałem. Wszystko czyste, brak przegrzań. Kable poprzyklejane jak widać na zdjęciach. Bardziej nie rozbierałem (nie wiem czy się da). Powiem szczerze że to pierwszy LCD jaki rozbierałem. Dlatego prosiłbym o laickie w miarę możliwości sugestie co i jak sprawdzać.
    Podchodząc do tego prostacko są 3 kawałki. Matryca z podświetlaniem, zasilacz i płyta główna. Pytanie gdzie w ogóle leży problem.

EDIT
    Jeszcze jedno nie daje mi spokoju. Jak powinien być wykrywany ten monitor przez kartę nvidii? Wydaje mi się że "Samsung SMB..." to nie jest to co powinno mi się tam pokazać. Fakt że żadna ręcznie narzucana rozdzielczość nie poprawia obrazu więc to raczej nie problem z samym wykrywaniem. Jednak może to jakiś trop.
    Georgianix
    Level 12  
    Osobiście bym się raczej skupił na płytce sygnałowej spróbować przeprogramować wsad, lub jak masz jakiś jeszcze monitor albo dojście do takowego podstaw samą matrycę.

Pozdrawiam
    310artur
    Level 43  
    Właśnie rzecz w tym że nie mam. O wsad miałem pytać bo szczerze powiem że logika podpowiadała mi że coś takiego musi być. Teraz pytanie skąd go wziąć i jak to się programuje. Bo to się wydaje i mi dobry trop.

Ktoś może ma takim monitor na warsztacie i jest w stanie sprawdzić płytę główną ewentualnie zaprogramować wsad? Taniej i łatwiej wysłać samą płytę niż cały monitor. Ewentualne oferty pomocy tu albo na PW.
    lisek
    Service technician RTV
    Po obu wej. sygnałowych D-SUB/DVI-D masz to samo?

Skoro nie rozpoznaje monitora karta grafiki to problem
    -albo w Eeprom na plycie gł.
    -albo EDID matrycy się wysypał* może ? sama matryca
    *ale trzeba najlepiej podstawić nową (sprawną , ta sama rozdz. )
    EdID odczytasz PowerStrip lub Link_ Monitor Asset manager np. Link
    310artur
    Level 43  
    Wygląda to niemal identycznie. Analogowe jest jakby nieco zaszumione ale ta pikseloza dziwna zostaje. Być może to kwestia kabla choć na swoim monitorze po VGA mam dobry obraz. Cyfrowo łączyłem się po HDMI przez adapter a D-SUB bez adapterów. Generalnie problem pozostaje na obu kablach.
    Na obu kablach wykrywa go jako "Samsung SMB..." google podpowiada że SMB to Small Business Solutions ale ta nazwa wydaje się cokolwiek dziwna.
    lisek
    Service technician RTV
    Płyta main to wg. firmy Samsung BN94-03397Q
    - ASSY PCB MAIN-STZ;B2240W,STZ
    - LS22CBKMBV/EN - Samsung SyncMaster 2240W