logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzona taśma matrycy, a obraz na zewnętrznym monitorze

danon198901 21 Lut 2016 13:32 3783 3
REKLAMA
  • #1 15456963
    danon198901
    Poziom 11  
    Witam. Wczoraj rozbierałem laptopa (Asus K70I) w celu wyczyszczenia z kurzu i wymiany pasty termoprzewodzącej. Podczas wysuwania wtyczki od taśmy matrycy uszkodziłem kabelek (moja wina i głupota, bo zamiast podważyć to na szybkiego za kabelek ciągnąłem). Problem polega na tym, że po złożeniu laptopa nie tylko na matrycy laptopa, ale również na zewnętrznych monitorach nie mam obrazu.
    Moje pytanie brzmi czy po uszkodzeniu taśmy sygnał wyjściowy też nie jest przekazywany? Spodziewał bym się raczej, że uszkodzona taśma matrycy nie da mi obrazu na matrycy laptopa, ale po podłączeniu monitora przez HDMI albo D-Sub będę miał obraz. Czy jest to normalna sytuacja? Dla mnie to dziwna sytuacja i raczej wskazuje na uszkodzenie karty graficznej, ale jednocześnie jest to dla mnie niemożliwe, abym mógł ją uszkodzić, bo z całą resztą obchodziłem się jak z jajkiem, poza tym to nie pierwszy sprzęt który rozbierałem. Dodam jeszcze, że laptop uruchamia się, diody świecą, wentylator się kręci...tylko, tego obrazu nie ma...
  • REKLAMA
  • #2 15457006
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2095
    Ta taśma nie powinna mieć wpływu na obraz na zewnętrznym monitorze.
    Odłączyłeś ją ? Przestawiłeś na monitor zewnętrzny?
  • REKLAMA
  • #3 15457741
    danon198901
    Poziom 11  
    Z taśmą odłączoną jak i podłączoną nie ma obrazu na zewnętrznym monitorze.
    Przestawić na zewnętrzny monitor? W jakim sensie? HDMI/D-sub od razu powinny wykryć monitor i przełączyć sygnał na urządzenie. Chyba, że BIOS gdzieś ustawienia, żeby odblokować możliwość przesyłania sygnału na zewnętrzne urządzenia - ale do ustawień BIOSU i tak się nie dokopię, bo muszę mieć obraz.
  • #4 15458343
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Zresetuj CMOS, uruchom sprzęt z dyskiem.
    Obraz powinien pojawić się po załadowaniu systemu.
REKLAMA