logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ulepszyć komputer z Intel Celeron 633 MHz i 320 MB RAM?

macieklis 20 Cze 2005 23:55 1494 7
REKLAMA
  • #1 1594141
    macieklis
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam, moj komputer to juz zabytek, ale narazie nie mam kasy zeby kupic nowy. Mam taka prosbe mozecie mi doradzic zeby cos zmienic i zeby dalo cos rade na nim porobic. Obocnie posiadam:
    procesor Intel Celeron 633 MHz
    320 MB RAM
    plyta glowna P6BAT-A+ mainboard na chipsecie Elite ET82C693A/596B
    Ramy oczywiscie 100 MHz. I teraz jest pytanie co trzeba wymienic i na co zeby wspolgralo to z ramami i prockiem.
    Z gory dzieki za info.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1594288
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Wszystko zalezy od kaski :P

Zalezy ile jej masz i ile chcesz wydac.

Ciesz sie ze niesz obudowe ATX - to przynajmniej jej nie musisz wymieniac.

Ja bym proponował wymienic płytke głowna.. a co za tym idzie i procek jakiś 1 GHz ale Pentium i tylko pentium.

Tylko zwroc uwage zeby ta plytka ktora chcesz kupic obslugiwała SDRAM-y a nie DDR-ki . no bo masz ich troszke wiec... dokup do 512 i bedzie looz. potem jak masz już plytke i procek kup sobie grafike... 68 lub 128 to już zalezy od ciebie - czy grywasz czy też nie.
  • REKLAMA
  • #4 1594693
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    No cóż Talibańczyk nie dodał jednego: prawda jest taka, że twój komp to ruina i oprócz dodawania ramu raczej nic z niego więcej nie wyciśniesz. A i to jest mało p[rzyszłościowe, jako, że nigdzie ich potem nie wykorzystasz... Możesz sobie ew. kupić jakiś procek szybszy, ale troche nie wiem czy jest sens. Może lepiej założyć sobie lokate i tam powrzucać pieniądze od razu na nowy komouter np. za rok.
    Jeżeli chcesz zwiększyć wydajność w grachto możesz zainwestować w karte graficzną. Widziałem testy na tomhardware's i wynika z nich, że Radeony np. 9600Pro są dosyć niewrażliwe na słabe procki i mimo nienajlepszej architektury dają niezłą wydajność. Ale przy tej pamięci takim procku to i tak cudów nie wyciągniesz. Jedyną zaleta kupowania dobrej karty graficznej jest możliwość jej wykorzystania w ew. nowym komputerze.
    A niestety to co masz to raczej trup i reanimowanie go jest tylko topieniem kasy...
  • #5 1594782
    macieklis
    Poziom 11  
    Wielkie dzieki za pomoc. Tak chyba wlasnie zrobie nie bede nic inwestowac i pozbieram na nowego kompa, zaczne od zaraz :-) Pozdrawiam
  • #6 1594786
    gaspaccio
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    halif napisał:

Jeżeli chcesz zwiększyć wydajność w grachto możesz zainwestować w karte graficzną. Widziałem testy na tomhardware's i wynika z nich, że Radeony np. 9600Pro są dosyć niewrażliwe na słabe procki i mimo nie najlepszej architektury dają niezłą wydajność.

Zmiana karty pomoże nie tylko w grach, jak ma się bardzo mało wydajną kartę (sądząc z konfiguracji PC'ta jest w niej coś pokroju karty RIVA M64 16 albo 32BM) nawet jak sie ma samego Winde odpaloną to komputer sprawia wrażenie że pracyje wolno, a zwłaszcza jak jest to Windows XP. (wtedy to nawet przycina jak START klikniesz) dobra karta graficzna mogła by wiele pomóc, (chyba że masz już jakąś lepszą kartę graficzną, ale tego nie podajesz) Nie koniecznie targać się na 9600 jak już to do takiego sprzętu lepiej kupić Radeon9550 do tego zachęca przede wszystkim cena, karta 128MB 128-bit to wydatek w granicach 270zł

No i podkręć klocka.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1598237
    macieklis
    Poziom 11  
    No ciekawa propozycja z ta karta graficzna, bo nie posiadam zadnej (zintegrowana) i mam widnowsa XP co dodatkowo spowalnia kompa, a w jaki sposob mozna latwo i skutecznie podkrecic procka??? Nigdy sie tym nie zajmowalem wiec prosze o szczegolowe porady. z gory dziekuje i pozdrawiam
  • #8 1598802
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Nie spodziewaj się, że podkręcając procesor osiągniesz jakąś magiczną zmianę. Mozesz zmienić częstotliwośćmagistrali FSB i ustawić mnożnik. Jednak najpierw poczytaj specyfikację procesora na stronie producenta płyt abyś wiedział co ustawić. Lepiej wyłącz karte graficzną na płycie i dołóż jakiegoś fajnego Radeona...
    Wszystko wyjaśnione temat zamykam . ( TJT )

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz komputera z procesorem Intel Celeron 633 MHz, 320 MB RAM i płytą główną P6BAT-A+ na chipsecie Elite ET82C693A/596B pytał o możliwości ulepszenia sprzętu. Wskazano, że płyta główna występuje w kilku wersjach i warto doprecyzować jej oznaczenie. Zalecano wymianę płyty głównej na model obsługujący pamięci SDRAM, wraz z procesorem Pentium około 1 GHz, co pozwoliłoby na rozbudowę RAM do 512 MB. Wskazano, że inwestowanie w ten stary sprzęt ma ograniczony sens, a lepszym rozwiązaniem jest oszczędzanie na nowy komputer. W przypadku chęci poprawy wydajności graficznej sugerowano zakup dedykowanej karty graficznej, np. Radeon 9550 128 MB 128-bit, która jest tańsza i lepiej dopasowana do tej konfiguracji niż Radeon 9600 Pro. Podkreślono, że karta graficzna znacząco poprawi działanie systemu, zwłaszcza pod Windows XP, który na zintegrowanej grafice działa wolno. Poruszono także temat podkręcania procesora przez zmianę częstotliwości magistrali FSB i mnożnika, jednak z zastrzeżeniem, że efekty będą niewielkie i wymaga to znajomości specyfikacji płyty głównej. Ostatecznie autor zdecydował się nie inwestować w modernizację i oszczędzać na nowy komputer.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA