logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja komputera z Intel Celeron 800MHz: jaki procesor i RAM wybrać?

Nemo__87 26 Lis 2006 15:22 1266 6
REKLAMA
  • #1 3265475
    Nemo__87
    Poziom 2  
    Witam. Mam taki problem,a właściwie nie jestem zorientowany. Posiadam taki komputer: Intel Celeron 800Mhz, 160 SDRAM,dysk twardy:Samsung 20G, kartę graficzną: GeForce 4 MX440, kartę dźwiękową SB Audigy 2ZS i chciałbym polepszyć wydajność tego szczerze mówiąc przeżytku. Nie gram w żadne gry,jedynie,co robię,to słucham dużo muzyki na komputerze,wysyłam maile i zdarzy mi się używać programów do obróbki audio/wideo.To niewiele,ale coś jest nie tak,ponieważ strasznie mi przycina. Przy włączeniu muzyki i stronki w necie zabiera mi 50% procesora,a często nawet więcej.Planuję dokupić więcej RAM-u i chciałbym zmienić procesor. Jaki procesor(oczywiście szybszy) pasuje do mojego komputera? Serdecznie proszę o pomoc. Jeżeli jakiś informacji nie podałem,a są potrzebne,to proszę o napisanie. Z góry dziękuję i wierzę,że pomożecie mi w tym:cry:
  • REKLAMA
  • #2 3265503
    sewik
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Jaki procesor pasuje do twojego komputera to zależy jaką masz płyte, a tego nie napisałeś.
  • REKLAMA
  • #3 3265504
    marci_n
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Musisz podac model plyty glownej bo bez tego ciezko jest cokolwiek powiedziec jaki tam procek wejdzie najwiekszy. Ja strzelam ze do 1,2 ghz
  • #4 3265512
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    A jaki masz system? Dla WinXP koniecznie dołóż pamięć RAM. Procesory coppermine w okolicach 1GHZ - to pewnie max dla twojego kompa - sa dość nieoplacalne. Dobrze, jezeli mialbys plyte na BX, wtedy można kombinowac z Celeronem Tualatinem, co da niezlego kopa za niska cene.
  • REKLAMA
  • #5 3265938
    Nemo__87
    Poziom 2  
    Mam system xp. A rodzaj płyty,to zabardzo nie wiem,gdzie mam szukać. W dokumentacji mam napisane tak:

"Congratulations on purchasing KOB 694X FSX mainboard. The KOB... mainboard is an ATX mainboard that uses a 4-layer printed circuit board and measures 304mm x 190mm."

Dalej pisze,że to właśnie Socket 370 PPGA Celeron, FCPGA Pentium III, and Cyrix III. Chipset to VIA family
  • REKLAMA
  • #6 3265958
    2852

Poziom 17  
    Ocena: 4
    Czyli jest tak jak wspomniał Kolega Platon, na swoją płytę możesz włożyć max Pentium III 1,0 GHz na magistralę 133 MHz, co będzie stanowiło niezły skok wydajności w stosunku do tego celerona 800. Powiększenie pamięci RAM też nie zaszkodzi tym bardziej, ze korzystasz z Win XP, polepszy się komfort pracy.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    CeTech Serwis Komputerowy
    Piastowska 1, Kostrzyn nad Odrą, 66-470 | Tel.: 95 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.cetechserwis.pl
  • #7 3265988
    Nemo__87
    Poziom 2  
    Dziękuję Wam bardzo serdecznie. To już chyba wszystko na ten temat. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. 3majcie się;)

Podsumowanie tematu

✨ Posiadany komputer wyposażony jest w procesor Intel Celeron 800 MHz, 160 MB pamięci SDRAM, dysk twardy Samsung 20 GB, kartę graficzną GeForce 4 MX440 oraz kartę dźwiękową Sound Blaster Audigy 2ZS. W celu poprawy wydajności, zwłaszcza podczas odtwarzania muzyki i pracy z programami do obróbki audio/wideo na systemie Windows XP, zalecane jest zwiększenie pamięci RAM. Maksymalny kompatybilny procesor zależy od modelu płyty głównej, która została zidentyfikowana jako KOB 694X FSX z chipsetem VIA i socketem 370 (PPGA dla Celeron, FCPGA dla Pentium III i Cyrix III). Najlepszym rozwiązaniem jest wymiana procesora na Pentium III 1,0 GHz z magistralą 133 MHz, co zapewni zauważalny wzrost wydajności w porównaniu do obecnego Celerona 800 MHz. Rozbudowa RAM oraz wymiana procesora na Pentium III 1 GHz to optymalne kroki modernizacyjne dla tego zestawu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA