logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Netgear WNR 1000 - Koszmarne skoki pingu na routerze i spadki prędkości.

Bolt65 23 Lut 2016 21:27 1137 9
REKLAMA
  • #1 15465076
    Bolt65
    Poziom 9  
    Witam.

Opisze w skrócie sytuację, przeniosłem ostatnio router w inne miejsce żeby w całym domu był w miarę równy zasięg. I wszystko przez jakieś dwa tygodnie działało pięknie. Następnie router zaliczył upadek z szafy na ziemie(ktoś zahaczył o kabel). Myślę sobie już wtedy, no to po routerze, ale o dziwo kompletnie nic się nie zmieniło wszystko działało pięknie przez kolejny tydzień. Niestety od tej niedzieli internet to katorga...od pięknego działania na 14mb/s do spadków nawet do 0,3mb/s. Dziś był u mnie serwisant z mojego internetu (radiowego). Coś niby pozmieniał przy antenie etc. No i po jego zmianach internet działał stabilnie ale przez max 3 godziny. Jednak zgodnie z jego poleceniem pingowałem sobie router bo uznał że jest w średnim miejscu i zakłócenia pewnie będą.(Chociaż nie sadzę bo jak wspominałem wszystko przedtem działało idealnie). A więc z pingów które wykonuje na moim lapku który jest piętro niżej niż router wynika, że ping oscyluje sobie w okolicy 1-2ms. Ale raz na jakiś czas zaczyna się wariacja skoków pingu nawet do 4000ms!
    Oto ss z pingowania routera:
    Netgear WNR 1000 - Koszmarne skoki pingu na routerze i spadki prędkości. Netgear WNR 1000 - Koszmarne skoki pingu na routerze i spadki prędkości.
    Jak pinguje np google wychodzi coś takiego:
    Dodatkowo przeprowadziłem teraz test na laptopie siostry który leżał bezpośrednio obok routera na nim również ping wygląda podobnie cały czas w okolicach 1, jednak co jakiś czas zaczynają się skoki ale tutaj to osiągają max 130ms.
    Jakieś pomysły co może być przyczyną takich sytuacji? Walnięty router? Raczej wątpię by coś co jakiś czas zakłócało sygnał wi-fi bo w domu nic się nie zmieniło przez ten czas, zero nowych urządzeń etc.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15465665
    robertklo
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Co do pingów to przyczyną mogą być zakłócenia. Wystarczy że w pobliżu jest router który nadaje na tym samym kanale lub bardzo zbliżonym.
    Sprawdź czy widzisz jeszcze jakieś sieci bezprzewodowe na laptopie, zwłaszcza w pobliżu routera.
    Co do prędkości to najpierw trzeba by wykluczyć problemy u dostawcy internetu.
    Dobrze by było gdybyś podczas spadku prędkości podpiął się laptopem bezpośrednio pod antenę (omijając router) i wtedy to monitorował.
    Jeżeli dostawca nie będzie miał problemu to zostaje router.
  • REKLAMA
  • #3 15465994
    Bolt65
    Poziom 9  
    Akurat w zakłócenia przez inne sieci wi-fi mocno wątpię, mieszkam w dużym domu i średnio do każdego sąsiada mam gdzieś po 30-40m. Po za tym używając inSSIDer program widzi tylko to:
    Router ma ustawione kanały na opcje automatyczną, może ustawić jakiś kanał na stałe? Sprawdzałem wczoraj również na kablu ping np na google i średnia wychodziła na poziomie 25ms...ale co ciekawe gdy dziś rano od około 8 do 9 pingowałem sobie router i google, to wszystko wyszło chyba dobrze, router czasem miał zawirowania ale średnia wyszła 4ms a na google średnia 28ms. Czyli jednak dostawca?
  • REKLAMA
  • #4 15467395
    robertklo
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Nie, to chyba nie dostawca. Nie doczytałem ostatnio że takie duże pingi były też na router.
    Wgraj nowy firmware na router, może to jakiś problem z softem.
    Problem z dostawcą by był gdyby pingi na router były małe, a do internetu duże.
  • Pomocny post
    #5 15467586
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Powodów widzę kilka.
    Pierwszy to lichy zasięg można zrobić prosty test i postawić laptopa obok a drugiego piętro niżej.
    I już wszystko w tym temacie wiadomo.
    Może cie zakłócać inny ruter ale niekoniecznie, zakłócenia mogą iść z innego urządzenia pracującego w okolicy może to być cos co pracuje na 2,4 GHz lub wręcz urządzenie po prostu zakłóca. Zrób test na dwa laptopy jeden po wifi drugi na kablu.
    Możliwe też ze Ci ktoś ruter atakuje od strony internetu.
    Zrób test jakie masz pingi przy odpiętym WAN.
    Możliwe ze ci się router przegrzewa albo mu miejsce nie służy albo ładowarka zaczęła głupieć.
    Z tym drugim się spotkałem kilkakrotnie. Jak są problemy z ładowarką lub z kondensatorami w routerze to pierwsze odzywa się wifi.
    Pamiętaj ze mamy sezon grzewczy.
    Niektóre routery łapały taki symptom po długim czasie pracy, na to pomagał reset.
  • #6 15468239
    Bolt65
    Poziom 9  
    Dzisiaj zupełnie przypadkiem odkryłem takie coś:
    Chwile tą drugą sieć widziałem i znowu znikła. Może to mieć jakiś wpływ na działanie?
    Tutaj mam test jak laptop stał dosłownie metr od routera czy widać po zasięgu ze jest wyraźnie lepszy niż u mnie w pokoju?(np ten test z dwoma sieciami jest z mojego pokoju)
    Jeśli chodzi o inne urządzenia, router stoi w kuchni(jedyne miejsce żeby wszyscy w domu mieli zasięg) obok lodówki na szafkach. Co tam może go zakłócać tak nagle?(Tak wiem kuchenka mikrofalowa ale ona to jest uruchamiana raz na miesiąc) Działał dobrze przecież przez prawie miesiąc stojąc w tym samym miejscu.
    No ale jeśli chodzi o przegrzewanie, nie wiem jaką temperaturę ma mieć router ale jest wyraźnie ciepły tak samo jak blat półki na której stoi. Nie jest to bardzo wysoka temperatura ale już wyraźnie czuć ciepło jak się dotyka.
    Pomagają resety routera na takie świrowanie? Często jak miałem problemy z internetem to po telefonie do operatora sieci dostawałem nakaz by wyłączy router na 10 minut i potem nagle internet działał. Niestety tym razem to nie pomaga...
    Po podłączeniu kabla pingowanie np google kończy się pingiem na poziomie 20ms a przy routerze to już średnio z 44ms jeśli akurat działa tak jak umowa nakazuje.

Edit.
    O Tym nie wspominałem:
    Dla mnie coś dziwnego totalnie...często jak sprawdzam prędkość łącza gdy czuje wyraźny spadek szybkości widzę coś podobnego. Prędkość np 2-4mb/s czy tam nawet 7mb/s co nadal nie jest nawet bliskie 14mb/s, a upload działa na maxa często przerasta szybkość łącza...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 15468298
    Tommy82
    Poziom 41  
    Może ci coś zaczęło iskrzyć w instalacji elektrycznej albo jakimś urządzeniu. Nie mruga Ci np światło?
    Co do temperatury to trudno po obudowie powiedzieć. Niewielka jest granica miedzy ciepły a za ciepły.
    Znajomemu zrobiłem kiedyś w domu dość skomplikowaną konfiguracje na netgearze (WNR3500Lv2) z tomato (miał co robić). I nie pracował stabilnie efekty były jak u Ciebie. Okaząło się ze kumpla żona scierając kurze położyła go w poziomie ustawienie do pionu poprawiło mu chłodzenie i zaczął działać prawidłowo.
    Zrób testy o których mówiłem będziemy wiedzieć czy winne są zakłócenia po wifi czy sam router ma jakiś problem.
    Może mas z w domu jakiś komputer który pasmo wysyca jakiś wirus na przykład.
    trudno wyczuć testuj będziemy eliminować.

Ta siecią ze screena się raczej nie przejmuj.
  • #8 15468491
    Bolt65
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany, totalnym przypadkiem...nigdy bym na to nie wpadł. Grzebiąc przy routerze delikatnie docisnąłem antenę i nagle prędkość skoczyła niesamowicie do góry...po kilku testach pozycji anteny, okazało się że ta nie styka tak jak powinna w każdej pozycji.Pewnie przy upadku coś się zwaliło, a dopiero teraz wyszły te problemy w stykach. Dopiero odpowiednie użycie taśmy i odrobiny podkładek z papieru sprawiło że wszystko działa. Szkoda tyle że mój router ma antenę której nie da się wymienić. Teraz to mi głupio za ten temat...testy, główkowania, a problem był tak idiotyczny. Dziękuję wszystkim za pomoc i przepraszam za wasz zmarnowany czas....
  • #9 15468501
    Tommy82
    Poziom 41  
    Wszyscy się dzięki temu tematowi czegoś nauczyliśmy.
    Pamiętaj żeby zamknąć temat.
  • #10 15468510
    Bolt65
    Poziom 9  
    Tak więc problem rozwiązany. I potwierdziło się, że cały świat trzyma się na taśmie klejącej :D. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przeniósł router Netgear WNR 1000, co początkowo poprawiło zasięg, jednak po upadku z szafy zaczęły występować znaczne spadki prędkości internetu, dochodzące do 0,3 Mb/s. Po interwencji serwisanta, który zmienił ustawienia anteny, prędkość działała stabilnie przez krótki czas. Użytkownik przeprowadził różne testy, w tym pingowanie routera i sprawdzanie zakłóceń, ale problemy nadal występowały. Ostatecznie, po dokładnym sprawdzeniu, okazało się, że problem leżał w luźnej antenie, która nie stykała prawidłowo. Po jej odpowiednim umocnieniu prędkość internetu wróciła do normy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA