oshii napisał: Z ciekawości - masz jakiś link do takiego przekroju poprzecznego? Nie mogę znaleźć takiego w którym od A do Z pokazane byłyby wszystkie warstwy procesora, wszędzie widzę tylko uproszczone w postaci podstawka-rdzeń-radiator.
To procesor typu fc-pga jak dodasz odpowiednie słowa kluczowe to powinieneś znaleźć w grafice ja tak szukałem.
MiniMomo napisał: ak kolega wyżej napisał układu rdzenia nie można tak poprostu gołym okiem zobaczyć. Jeśli uszkodzenie sięga aż do pcb northbridga może być kłopot. Jednak można go jeszcze wymienić. Wymaga to jednak większych umiejętności i lepszego sprzętu.
Jeśli mówisz o stacji lutowniczej to niestety nie mam

Już lepiej wymienić płytę niż w to się bawić. No właśnie nie mam jak sprawdzić czy sięga. Jak już napisałem wygląda tak jakby tylko krzemowa powłoka się oderwała. Krzem wokół procesora ma inny odcień stąd mój wniosek że nie uszkodziłem rdzenia. Ale to złudne nadzieje...
Beast21 napisał: Możliwe że ufajdał to szkło w jakiejś epoksydzie albo innym diabelstwie . Ale skoro Ci o tym nic nie powiedział to nałóż delikwentowi pastę ( chyba że to układ gpu wymagający termopadu a nie pasty bo to płyta do PCeta ) . Chyba że doszło do fizycznego uszkodzenia rdzenia wtedy może nie zadziałać zwykła karta graficzna na PCI-E x16 i układ do wymiany w zależności jaki jest schemat tej płyty .
Prawdopodobnie tak było, gdyż radiator doczyściłem dopiero papierem polerującym... Nie chodzi o układ na karcie a o chipset na płycie głównej. W sobotę będzie wielki test więc napiszę jak mi poszło.