logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzenie chipsetu na płycie głównej Asus P5KC.

Archangeli 25 Lut 2016 13:14 1401 11
REKLAMA
  • #1 15469662
    Archangeli
    Poziom 10  
    Pierwszy raz spotkałem się z takim przypadkiem - klient przyniósł do mnie płytę P5KC, na której bardzo grzał się chipset płyty głównej. Przystąpiłem do wymiany pasty pod radiatorami, gdyż nie była wymieniana od nowości. Pasta termo-przewodząca przywarła tak bardzo, że po podgrzaniu, zatopieniu w alkoholu jak i bardzo wolnym podnoszeniu wyrwała się wraz z "szkłem procesora" (nie wiem jak ta część się nazywa i za co odpowiada). Podejrzewam, że płyta jest do wyrzucenia. Jaka jest wasza opinia. Łudzę się że ta "eramika" odpowiada za odprowadzanie ciepła, nie pasuje mi to jednak, gdyż z tego co wiem, szkło słabo przewodzi ciepło. Proszę o info.
    Załączniki:
    • Uszkodzenie chipsetu na płycie głównej Asus P5KC. WP_20160224_001[1].jpg (1.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Uszkodzenie chipsetu na płycie głównej Asus P5KC. WP_20160224_003[1].jpg (1.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15469738
    oshii
    Poziom 26  
    Ocena: 259
    To nie jest ceramika tylko rdzeń układu. Literalnie rdzeń poszedł w drzazgi, nic z tym nie zrobisz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15469743
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    Zależy ile tego 'szkła' wyrwałeś, może zadziałać - nie musi. Zastanawiam się jedynie po co podgrzewałeś układ? Pastę usuwa się po prostu alkoholem i tyle.

Bo już parę razy widziałem delikatnie uszkodzone rdzenie i to działało wbrew pozorom.
  • #4 15469781
    Archangeli
    Poziom 10  
    oshii napisał:
    To nie jest ceramika tylko rdzeń układu. Literalnie rdzeń poszedł w drzazgi, nic z tym nie zrobisz.

No właśnie nie do końca, czytając przekrój procesora to rdzeń jest w tym zatopiony. W tym pękniętym szkiełku nie ma śladu czegoś co przypomina rdzeń.

Dodano po 3 [minuty]:

rtj71 napisał:
    Zależy ile tego 'szkła' wyrwałeś, może zadziałać - nie musi. Zastanawiam się jedynie po co podgrzewałeś układ? Pastę usuwa się po prostu alkoholem i tyle.

Bo już parę razy widziałem delikatnie uszkodzone rdzenie i to działało wbrew pozorom.

Wyrwałem dość spory kawałek, nie testowałem na podzespołach klienta gdyż w razie czego nie będę mu odkupywał dość drogich podzespołów, zamówię tani procek i sprawdzę pod lga 755. Dam wam znać co i jak o ile was to interesuje. Mam podejrzenie że ktoś tam wymienił pastę na klej co by tłumaczyło ilość styku i moc z jaką przywarło do chipsetu. Odnośnie twojego podgrzewania, spotkałem się z tym że niektóre pasty czy termo-pady łatwiej odchodzą kiedy są podgrzane do temperatury roboczej.
  • #5 15469852
    MiniMomo
    Poziom 8  
    Ocena: 30
    Proponowałbym zmierzyć wysokość rdzenia od pcb, a potem głębokość dziurki. Jeśli się nie da to przynajmniej ocenić głębokość. Co do spalenia jakiegokolwiek podzespołu szanse są bardzo małe. Płyta poprostu nie ruszy i tyle. Jeśli jednak będzie działać, nałóż wysokiej klasy pastę(nie przesadź z grubością).
  • REKLAMA
  • #6 15469913
    Archangeli
    Poziom 10  
    MiniMomo napisał:
    Proponowałbym zmierzyć wysokość rdzenia od pcb, a potem głębokość dziurki. Jeśli się nie da to przynajmniej ocenić głębokość. Co do spalenia jakiegokolwiek podzespołu szanse są bardzo małe. Płyta poprostu nie ruszy i tyle. Jeśli jednak będzie działać, nałóż wysokiej klasy pastę(nie przesadź z grubością).

Mimo wszystko zachowałbym się nieprofesjonalnie gdybym wykonywał testy na dobrych podzespołach klienta. Ja osobiście używam past 8,5 W/mK postaram się nałożyć jak najmniej się da. Cały czas mnie jednak dziwi jak pasta mogła tak trzymać przylegając zaledwie do 1/3 powierzchni chipsetu...
  • #7 15470094
    oshii
    Poziom 26  
    Ocena: 259
    Archangeli napisał:
    No właśnie nie do końca, czytając przekrój procesora to rdzeń jest w tym zatopiony. W tym pękniętym szkiełku nie ma śladu czegoś co przypomina rdzeń.

Zgoda, ale ta warstwa zewnętrzna jest stosunkowo cienka (żeby nie pogarszać odprowadzania ciepła), możną ją porysować, ukruszyć gdzieś z boku ale nic poza tym. Żeby zobaczyć ścieżki wielkości setnych części przekroju ludzkiego włosa musiałbyś uzbroić oko w bardziej konkretne narzędzie optyczne ;)

Z ciekawości - masz jakiś link do takiego przekroju poprzecznego? Nie mogę znaleźć takiego w którym od A do Z pokazane byłyby wszystkie warstwy procesora, wszędzie widzę tylko uproszczone w postaci podstawka-rdzeń-radiator.
  • #8 15470502
    MiniMomo
    Poziom 8  
    Jak kolega wyżej napisał układu rdzenia nie można tak poprostu gołym okiem zobaczyć. Jeśli uszkodzenie sięga aż do pcb northbridga może być kłopot. Jednak można go jeszcze wymienić. Wymaga to jednak większych umiejętności i lepszego sprzętu.
  • #9 15470645
    Beast21
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Cytat:
    klient przyniósł do mnie płytę p5kc

I wszystko jasne , klient po prostu się nie przyznał co tam zrobił a pomysłów mógł mieć wiele, dlatego jak trwoga to do Boga .

Możliwe że ufajdał to szkło w jakiejś epoksydzie albo innym diabelstwie . Ale skoro Ci o tym nic nie powiedział to nałóż delikwentowi pastę ( chyba że to układ gpu wymagający termopadu a nie pasty bo to płyta do PCeta ) . Chyba że doszło do fizycznego uszkodzenia rdzenia wtedy może nie zadziałać zwykła karta graficzna na PCI-E x16 i układ do wymiany w zależności jaki jest schemat tej płyty .
  • #10 15471093
    MiniMomo
    Poziom 8  
    Beast21 napisał:
    Cytat:
    klient przyniósł do mnie płytę p5kc

I wszystko jasne , klient po prostu się nie przyznał co tam zrobił a pomysłów mógł mieć wiele, dlatego jak trwoga to do Boga .

Możliwe że ufajdał to szkło w jakiejś epoksydzie albo innym diabelstwie

To nie szkło tylko krzem :D
  • #11 15473157
    Archangeli
    Poziom 10  
    oshii napisał:
    Z ciekawości - masz jakiś link do takiego przekroju poprzecznego? Nie mogę znaleźć takiego w którym od A do Z pokazane byłyby wszystkie warstwy procesora, wszędzie widzę tylko uproszczone w postaci podstawka-rdzeń-radiator.

To procesor typu fc-pga jak dodasz odpowiednie słowa kluczowe to powinieneś znaleźć w grafice ja tak szukałem.

MiniMomo napisał:
    ak kolega wyżej napisał układu rdzenia nie można tak poprostu gołym okiem zobaczyć. Jeśli uszkodzenie sięga aż do pcb northbridga może być kłopot. Jednak można go jeszcze wymienić. Wymaga to jednak większych umiejętności i lepszego sprzętu.

Jeśli mówisz o stacji lutowniczej to niestety nie mam :( Już lepiej wymienić płytę niż w to się bawić. No właśnie nie mam jak sprawdzić czy sięga. Jak już napisałem wygląda tak jakby tylko krzemowa powłoka się oderwała. Krzem wokół procesora ma inny odcień stąd mój wniosek że nie uszkodziłem rdzenia. Ale to złudne nadzieje...

Beast21 napisał:
    Możliwe że ufajdał to szkło w jakiejś epoksydzie albo innym diabelstwie . Ale skoro Ci o tym nic nie powiedział to nałóż delikwentowi pastę ( chyba że to układ gpu wymagający termopadu a nie pasty bo to płyta do PCeta ) . Chyba że doszło do fizycznego uszkodzenia rdzenia wtedy może nie zadziałać zwykła karta graficzna na PCI-E x16 i układ do wymiany w zależności jaki jest schemat tej płyty .

Prawdopodobnie tak było, gdyż radiator doczyściłem dopiero papierem polerującym... Nie chodzi o układ na karcie a o chipset na płycie głównej. W sobotę będzie wielki test więc napiszę jak mi poszło.
  • REKLAMA
  • #12 15475337
    Archangeli
    Poziom 10  
    Działa! Nie no żartuje, na płycie zaświeciła się tylko dioda kontrolna a przy próbie uruchomienia słychać w zasilaczu trzask jak podczas zwarcie i nic się nie dzieje. Temat do zamknięcia :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z płytą główną Asus P5KC, na której chipset przegrzewał się, co doprowadziło do uszkodzenia. Po wymianie pasty termo-przewodzącej, która była mocno przyklejona, doszło do oderwania się części "szkła procesora", co wzbudziło obawy o dalszą funkcjonalność płyty. Uczestnicy dyskusji wskazali, że uszkodzenie może dotyczyć rdzenia układu, a jego wymiana może być skomplikowana. Zasugerowano również, że podgrzewanie pasty może ułatwić jej usunięcie. Ostatecznie, po testach, płyta nie działała, co sugeruje poważne uszkodzenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA