Witam, chciałbym wyłączyć to cpu thermal throttling bo mianowicie gdy temp. procka dochodzi do ok. 50 stopniC to procesor zwalnia i przez to spadają mi fpsy i taktowanie procka. W BIOSIE nie ma nic o tym. BIOS mam najnowszy.
Intel Pentium 3805U
nVidia 820M + Intel HD
4GB Ram DDR3 1600MHz
Windows 7 Pro x64
Sprawdź ustawienia zasilania w systemie, szczególnie Zasady chłodzenia procesora, Minimalny stan procesora i Maksymalny stan procesora. Zobacz jaki masz w ogóle aktywnych schemat zasilania (może nastawiony na mniejsze zużycie energii). Sprawdź jak zmienia się obciążenie procesora gdy komputer zwalnia oraz jego parametry (częstotliwość taktowania, mnożnik itp). Sprawdź czy laptop nie ma odpowiednich opcji w swoich programach dostarczonych przez Dell. Te funkcje, szczególnie w laptopach, przeważnie działają sprzętowo i softowo ciężko jest coś zmodyfikować, dlatego musisz szukać opcji w ciemno i zobaczyć co ma wpływ.
Ostatecznie może się okazać, że jakiś element nie ma 50°C ale znacznie więcej i trzeba będzie zweryfikować chłodzenie bo zmiany softowe nic nie dadzą.
Schemat ustawiony na wysoka wydajność. Oprogramowanie della mam usunięte bo kiedyś format robiłem. Gdy gram czyli jak jest stress dla procka to zwalnia do 800MHz
Ale sprawdź ustawienia zaawansowane danego schematu, szczególnie te, które wskazałem (Zasady chłodzenia procesora, Minimalny i Maksymalny stan procesora). Mimo wszystko mogą być zmodyfikowane w stosunku do wstępnie ustawionych przez system.
Sprawdź temperatury z wszystkich czujników, jakie są w tym komputerze. Może się przegrzewać karta graficzna.
W zależności od konstrukcji układu chłodzenia oraz jego ewentualnej usterki, podkładka chłodząca może pomóc znacznie, albo wcale. Więc samo jej zastosowanie nie jest miarodajne.
co ciekawe pod dużym/pełnym obciążeniem (w grach także) zegary 2.2 czy 2.5GHz są stale utrzymywane - chyba ze względu na to, że mam dedykowanego GT830M... przy korzystaniu tylko z układu wbudowanego w proca, pod większymi obciążeniami w 3D, układ CPU/iGPU zaczynają throttle'ować i zbiją zegary. Najprawdopodobniej robi się za ciepło i ciężko to rozproszyć z układu CPU+iGPU, bądź Intel mocno postawił na energooszczędność, ograniczając wydajność przez agresywnie kontrolowane TDP. CPU+dGPU mimo, że korzysta ze wspólnego układu chłodzenia nie ma z tym problemu, a to już nie 15W a 15W+25W, temperatury układów do ~50-55°C.
To o modelu z i5-4210U
Platforma jak na foto Link Cedar- Intel 13269-1 PWB FX3MC REV:A00
Wistron Cedar 13269-1 * brak SM
KBC NPCE285PA0dx
Przepraszam, ale w hwinfo pisze że ten procek nie ma thermal throttling, za to karta graficzna ma i moc karty spada o 479MHz, a max. to 641MHz. Czyli ten throttling zabiera bardzo dużo mocy karty.
Dodano po 3 [godziny] 7 [minuty]:
Pomóżcie mi rozwiązać problem z tym throttlingiem gpu.
Prawdopodobnie masz problem z przegrzewaniem się grafiki?
('') Dlaczego > to już pomiary i diagnostyka powiedzą . * może coś z zasilaniem grafiki , zawyżone napięcie z DC-DC przetwornicy ?
Pomóżcie mi rozwiązać problem z tym throttlingiem gpu.
Ten laptop po prostu nie nadaje się do bardziej wymagających gier. To raczej maszyna do biura. Konstrukcja nie jest przystosowana do odprowadzania odpowiedniej ilości ciepła i żadne ustawienia tego nie zmienią.
Nic nie piszesz o temperaturach GPU, a to zapewne one powodują throttling.
Podano temperatury procesora w trybie normal,stresie ,.. i widać że w duzym obciążeniu mnożnik procesora (multiplier, 5-27) ulega zmianie o połówę : z 25 > na 11.
Co do grafiki 820M (chip GF117 (N15V-GM) (28-nm archtektura Fermi, +64-bit DDR3)czyli zoptymalizowany GF108 Fermi (np.GeForce GT 540M)) to ma ona funkcję GPU Boost 2.0, która pozwala na "podkręcenie" możliwośći karty> o ile system chłodzenia na to pozwala !!! - plus CUDA, Play, Optimus,
- jakby miała 50 to nie byłoby problemu z throttlingiem.
Nie po to producent zakłada sprzętowe zabezpieczenia, żeby dało się je łatwo ściągnąć - jakby tak było to po pierwsze nie sprzedawałyby się droższe modele, a po drugie pewnie w połowie sprzedanych musieliby na gwarancji kilka razy wymieniać płyty.
W najlepszym przypadku musiałbyś zdekompilować, zmodyfikować i skompilować ponownie bios (chyba że znajdziesz moda), a w najgorszym ingerować w strukturę krzemu.
Jeśli nawet zdejmiesz to zabezpieczenie - pewnie w max godzinę ubijesz GPU.
✨ Użytkownik laptopa Dell Inspiron 3543 z procesorem Intel Pentium 3805U i kartą graficzną nVidia 820M zgłasza problem z thermal throttlingiem CPU, który występuje przy temperaturze około 50°C, co prowadzi do spadku wydajności i FPS w grach. Użytkownik sprawdził ustawienia zasilania, które są ustawione na wysoką wydajność, oraz korzysta z podkładki chłodzącej. W odpowiedziach zasugerowano, aby zweryfikować temperatury GPU, ponieważ to może być przyczyną throttlingu. Wskazano również, że laptop nie jest przystosowany do intensywnych gier, a zmiany w ustawieniach mogą nie przynieść oczekiwanych rezultatów. Użytkownik zauważył, że karta graficzna również doświadcza throttlingu, co wpływa na jej wydajność. Ostatecznie, użytkownik zrezygnował z dalszych prób wyłączenia throttlingu, uznając, że nie ma prostego rozwiązania. Wygenerowane przez model językowy.