logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzony trafopowielacz w monitorze analizatora spalin SUN DGA 1800 z 1998 roku

krysdar 21 Cze 2005 21:16 2536 15
  • #1 1596180
    krysdar
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Będę wdzięczny za pomoc w ustaleniu z czym mam do czynienia, a mianowicie padł mi monitor, podobno trafopowielacz, od analizatora spalin SUN DGA 1800. Ja nie mam pojęcia jaki to typ, a pewien pan, który stwierdził uszkodzenie nie chce podzielić się ze mną tą wiedzą, a coś mi się wydaje, że chciał mnie troszeczkę naciągnąć. Sprzęt jest z 1998r. monitor 14" kolor, a on wyliczył mi koszt naprawy 300 zł. to chyba trochę przesada bo ile może kosztować takie trafo. Problem w tym, że ten diabelny sprzęt nie chce pracować z innymi monitorami, włączyłem monitor od kompa i inne, podioł pracę tylko z jednym i to nie do końca bo ciągle migał obraz, był to jakiś podstarzały samsung. Chętnie w zamian podziele się programami do diagnostyki silników, ustawiania inst. gazowych - niemal wszystkich firm, kody błędów, kasowanie inspekji i inne. JeSli potrzebny jest adres elektroniczny to podaję krysdar(_at_)tlen.pl , krysdar(_at_)neostrada.pl
  • Pomocny post
    #2 1596824
    Niespodzian
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Czy możesz podać więcej informacji co to za monitor ?
    Nie typ urządzenia - jak podałeś tylko popatrz na monitor , a tam napewno są jakieś opisy (producent ,typ jakie trafo niby padło )
    Najlepiej poslij na majla kilka fotek płytki od strony druku ,elementów
    A może masz schemat - przejżyj dokumentacje
  • Pomocny post
    #3 1596972
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6867
    na http://www.monitorworld.com/
    widac ,że jest to podłaczony moniek Sun ze złaczem Makintosh"a
    jak podłączyć taki monitor > jest na
    http://www.kit.hi-ho.ne.jp/~hidetomo/sunmonitor-e.html

prawdopodobnie mozna podłaczyć kazdy monitor do tego analizatora
    kwestia przejsciówki Sun na VGA patrz wyżej
    - syg.synchr. kompozyt czyli zmieszane H+V
    - do podłaczenia stosuj 8 sygnałow
    (R,G,B,R-GND, B-GND, G-GND, H/VSYNC, Digital-GND).
    - reszta na http://www.monitorworld.com/monitors/sun ? chyba
  • #4 1598221
    krysdar
    Poziom 11  
    Serdecznie dziękuję za podjęcie tematu, ja zupełnie się na tym nie znam. Ten diabeł jest w metalowej zabudowie producenta całości i nie ma na zewnątrz "nijakich" symboli, nie ma własnej obudowy plastikowej. Przejściówka (kabel) ma z jednej stron,normaly wtyk (do monitora)- dwa rzędy, a do analizatora trzy rzędy- 15 pinów. Postaram się dzisiaj zajżeć do niego do środka i może coś bliżej ustalę. Dodaję nowe szczegóły, na tym "chyba trafo" jest nalepka 50BN0100 poniżej jest 5 12 95 i jeszcze niżej 12 42 01 48 .Na płyci do której jest przylutowane to trafo jest napis 34BC0182R ISS L , a na nalepce na kineskopie - TOSHIBA M30KPF23XX06 pod nim nr. jakby dodrukowany 94 44 . Są tam jeszcze dwie płytki jedna nadziana na tył kineskopu druga przykręcona do przciwległej ściany i jeszcze jedna mała z gniazdem wyjściowym do kabla sygnałowego. Jeśli to daje komuś jakiś obraz to proszę o podpowiedź.
  • #5 1599498
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 266
    Dysponuje pan miernikiem?
    Bo kto wie czy diagnoza jest prawdziwa.
  • Pomocny post
    #6 1599966
    Niespodzian
    Poziom 12  
    Także podejżewam czy diagnoza uszkodzonego trafo-powielacza jest właściwa. Nie wiem jakie masz doświadczenie w posługiwaniu się miernikiem ( o ile go masz ), ale proponuje na początek sprawdzić tranzystor kluczujący trafo-powielacz diody na wyjsciach trafo-powielacza
    napięcie B+ kształt impulsów sterujących baze tranzystora ,ale to już potrzebny oscyloskop
    Własciwie to przedzwoń do mnie
    Numer telefonu wyslę ci na mailem.

Dodano po 19 [minuty]:

Trafo- powielacz który niby padł ma odpowiednik HR7276
    i kosztuje około 35euro
  • #7 1600056
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Proponuję sprawdzić ten trafopowielacz - Zdejmij anodę z kineskopu, rozładuj do masy i Mom na najwyższym zakresie Zmierz przejście pomiędzy anodą (kapturkiem) a nogami trafa w płycie.
    Jeśli Mom coś pokaże - trafo do wymiany.
    Jeśli ono tyle kosztuje - to proponuję oddać do regeneracji.
    Pozdrawiam.
  • #8 1600098
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    dariuszm2 napisał:
    Cześć.
    Proponuję sprawdzić ten trafopowielacz - Zdejmij anodę z kineskopu, rozładuj do masy i Mom na najwyższym zakresie Zmierz przejście pomiędzy anodą (kapturkiem) a nogami trafa w płycie.
    Jeśli Mom coś pokaże - trafo do wymiany.
    Jeśli ono tyle kosztuje - to proponuję oddać do regeneracji.
    Pozdrawiam.

Nie trzeba nic mierzyć.Po wyjęciu "kapturka" z kineskopu,weź w rękę dobrze izolowany wkrętak i zbliż do "kapturka" - nie do kineskopu. Przy sprawnym trafo musi wystąpić wyładowanie (iskrowe) między wkrętakiem i "kapturkiem" o długości ok. 1cm (może być więcej).Jeżeli wystąpi - trafo jest OK.Nie obawiaj się wysokiego napięcia.Nawet jeżeli byś dotknął ręką "kapturka" - nie zabije na 100%,ale zbliżaj izolowany(nie drewniany) wkrętak.
  • #9 1600392
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 266
    ed-ek napisał:
    Nawet jeżeli byś dotknął ręką "kapturka" - nie zabije na 100%,

Ostrożność zachować !

Lepiej postarać sie o miernik,bo byle jaki nawet na allegro kosztuje 10zł,a i przyda sie zawsze :)
  • #10 1600593
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Oj, oj niebezpiecznie i ryzykownie - nie tylko dla obsługi, ale i dla monitora, a szczególnie dla procka.
    Ponadto jak to kolor to pewnie ma zabezpieczenie Xray i przy niesprawnym trafie może się nie włączyć - nie będzie iskry.
    Pozdrawiam.
  • #11 1602184
    ed-ek
    Poziom 34  
    dariuszm2 napisał:
    Cześć.
    Oj, oj niebezpiecznie i ryzykownie - nie tylko dla obsługi, ale i dla monitora, a szczególnie dla procka.
    Ponadto jak to kolor to pewnie ma zabezpieczenie Xray i przy niesprawnym trafie może się nie włączyć - nie będzie iskry.
    Pozdrawiam.

Procek tego nawet nie zauważy,dla monitora zupełnie nieszkodliwe.
  • #12 1602364
    krysdar
    Poziom 11  
    Włączyłem dzisiaj ten analizator po podłączeniu monitora i po uprzednim rozkręceniu obudowy, okazuje się że iskrzy mocno na wyjści tego kabla wysokiego napięcia z trafopowielacza i zaraz wyłączyłem by nie uszkodzić jeszcze czegoś na dodatek. Myślę, że to wszystko przez to, że całe to ustrojstwo przez zimę stało w zimnym nie ogrzewanym pomieszczeniu i nie było za ciepło jak go potem podłączyłem. Poradźcie co z tym zrobić, gdzie kupić takie trafo lub zamiennik i czy jeśli już kupię i uda mi się go wymienić, czy będzie to działać?
  • #13 1603038
    ed-ek
    Poziom 34  
    Jeżeli jak piszesz iskrzy mocno,to trafo i powielacz są OK.Uszkodzenie jest inne.Jeżeli masz kolegę elektronika,znającego się na monitorach to poproś go o pomoc.Sam raczej nie dasz rady.
    Dodaję: oczywiście musi to być iskra między wkrętakiem i przewodem WN biegnąca przez powietrze na odległości co najmniej 1cm.
  • #14 1604801
    Niespodzian
    Poziom 12  
    Jeśli iskrzy to trafo-powielacz jest OK
    Teraz co do iskrzenia to czy końcówka anody -czyli ta przyssawka
    z przewodem wysokiego napięcia była podpięta do kineskopu czy też była zdjęta i leżała niedaleko obudowy . Jeżeli była zdjęta to nic dziwnego
    napięcie bliskie 20kV może powodować przeskok iskry nawet 3cm
    a jeśli była podpięta do kineskopu i to iskrzenie było widoczne wokół fajki na kineskopie to przy wyłączonym monitorze rozładuj anode kineskopu do obudowy jakimś przewodem z połączonym w szereg rezystorem 1Mom
    To po to by uniknąć nieprzyjemnego strzału do ręki i przez niekontrolowany odruch zniszczyć jakiś element lub się skaleczyć
    Jesli już rozładowana anoda kineskopu to spokojnie możesz odpiąć fajke od kinesopu ,wziąść flanelkę nasączoną benzyną ekstrakcyjną lub denaturatem i wytrzeć kineskop z kurzu wokół anody .Lecz jesli to iskrzenie było na płytce w pobliżu trafo powielacza to zlokalizuj miejsce iskrzenia i przyjżyj się płytce być może od wilgoci i kurzu doszło do przebicia izolacji obwodu drukowanego Takie przebicie widoczne jest inną barwą obwodu drukowanego ,a nawet do zwęglenia jego Należy to dokładnie oczyścić Mechanicznie usunąć zwęgloną powierzchnie i pokryć
    to miejsce lakierem poliuretanowym .wczesniej zabrudzoną płytkę wykąpać w benzynie ekstrakcyjnej przemywając delikatnie pędzelkiem.
  • #15 1605142
    krysdar
    Poziom 11  
    Obawiam się, że to będzie coś poważniejszego, tam na tym TRAFO pali się normalnie jakby żywym ogniem, to nie pstryka sobie iskrą ale świci ciągle bardzo jasno jakby łuk elektryczny, piszczy i zarazem coś się pali bo widać dymek i czuć zapach palącej się jakby izolacji, to wszystko zaraz przy tym przewodzie wysokiego napięcia, no może milimetry obok. A przyssawka tego kabla była cały czs połączna z kineskopem. Nie czekałem jednak dłużej i od razu wyłączyłem bo bałem się, że spalę jeszcze coś innego. Zyczę wszystkim życzliwym miłego wekendu. Ja jednak jutro pracuję.
  • #16 1605415
    ed-ek
    Poziom 34  
    Teraz jasno określiłeś charakter uszkodzenia.Z tego wynika,że masz uszkodzoną cewkę WN - czyli trafo jest uszkodzony.Niestety musisz kupić nowy trafo i poprosić kogoś kto potrafi go wymienić o wymianę.
    Napisałeś:
    wszystko zaraz przy tym przewodzie wysokiego napięcia, no może milimetry obok.
    To jest uszkodzenie cewki WN(wysokiego napięcia) - prawdopodobnie w tym miejscu nastąpiła przerwa w uzwojeniu,stąd ten łuk.
    Powodzenia!

Podsumowanie tematu

✨ W monitorze analizatora spalin SUN DGA 1800 z 1998 roku wystąpiła awaria trafopowielacza (cewki wysokiego napięcia). Monitor 14" kolorowy, z kineskopem Toshiba M30KPF23XX06, posiada trafo oznaczone jako 50BN0100 i 34BC0182R. Objawy uszkodzenia to silne, ciągłe iskrzenie i świecenie łuku elektrycznego przy przewodzie wysokiego napięcia, dym oraz zapach palącej się izolacji, co wskazuje na przerwę w uzwojeniu cewki WN. Próby podłączenia innych monitorów nie przyniosły stabilnej pracy, a diagnoza uszkodzenia trafopowielacza została potwierdzona przez specjalistów. Zalecane jest zakupienie nowego trafopowielacza (odpowiednik HR7276 kosztujący około 35 euro) oraz profesjonalna wymiana. Sprawdzanie stanu trafo można wykonać miernikiem lub testem iskrowym, jednak test iskrowy jest ryzykowny i może uszkodzić monitor lub stanowić zagrożenie dla użytkownika. Wskazane jest także oczyszczenie i osuszenie płytek, gdyż wilgoć i kurz mogą powodować dodatkowe problemy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA