logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć obwód metodą Superpozycji? Krok po kroku dla początkujących

Smilando 01 Mar 2016 20:52 7473 9
REKLAMA
  • #1 15486042
    Smilando
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Witam,
    Ostatnio na zajęciach Podstaw Elektrotechniki poznałem metodę Superpozycji, ale za chiny jej nie rozumiem. Moja nauczycielka nie potrafiła mi, jak i większości klasie tego wytłumaczyć.
    Więc pytam Was.Znajduje się tutaj osoba, która na podstawie tego zadania, potrafiła by mi objaśnić co najpierw obliczać i co potem?
    Byłbym wdzieczny

Zacząłem w taki sposób, obliczając prądy i napięcie. Myślę, że gdzieś popełniłem błąd. Co dalej?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15486142
    jesion40
    Poziom 27  
    Ocena: 127
    Pomijając fakt, że twoje notatki są, oględnie mówiąc, mało czytelne to chyba nie o to chodzi, żebyśmy rozwiązywali zadanie za Ciebie?

Zasada superpozycji sprowadza się do tego, że w obwodach, w których występuje wiele źródeł napięcia i prądu można policzyć kolejno rozpływy prądów tak, jakby w obwodzie było tylko jedno, wybrane źródło po czym wszystko zsumować i otrzymać poprawne wyniki dla złożonego obwodu.

Ważne, by usuwać (zerować) tylko źródła, a nie całe gałęzie!

W tym konkretnym przypadku najpierw zerujemy (zastępujemy zwarciem) np. źródło E2, pozostaje więc tylko E1, ale w obwodzie nadal mamy trzy gałęzie, tyle że w ostatniej mamy tylko połączone szeregowo R5 i R2. Zakładam, że potrafisz obliczyć rezystancje wypadkowe dla R2 i R5 połączonych szeregowo, dalej jak poprzednio ale z równolegle z nimi połączonym R4 i w końcu ich wszystkich połączonych szeregowo z R1 i R3. Dzielisz przez otrzymaną wartość E1 i masz prąd przepływający przez E1. Potem już tylko liczysz spadek na R1, R3 aby obliczyć napięcie na R4, z niego prąd, płynący przez R4 i jako ich różnicę prąd płynący przez trzecią gałąź. I tak masz rozpływ prądów od E1.

Powtarzasz to usuwając E1 i przywracając E2 - otrzymujesz drugi zestaw wartości.

Sumujesz - oczywiście uwzględniając kierunki przepływu - aby dostać ostateczne wyniki.

Oczywiście same obliczenia można robić nieco inaczej, np. licząc proporcje rozpływów, ale to już szczegół bez znaczenia.

Powodzenia!:D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15486156
    Adam_Bandit
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Według mnie to zadanie można rozwiązać szybciej metodą oczkową, metoda superpozycji ma zastosowanie jeśli występują źródła napięciowe i prądowe, tutaj masz tylko źródła napięciowe.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15486271
    Adam_Bandit
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Mi wyszły takie wyniki:
    I1=1 3/5
    I2=3 1/3
    I3=4 14/15

Jeśli się nie pomyliłem w obliczeniach.
  • #6 15486288
    Smilando
    Poziom 3  
    jesion40 napisał:
    Jak rozumiem chodzi nie tyle o obliczenie obwodu ile o poznanie metody?

Tak, obwód jest zabrany pierwszy-lepszy z książki. Troszkę przez ten czas obejrzałem poradników i przykładów i teraz inaczej patrze na to zadanie.
    No nic, biorę się do pracy. Trzymajcie za mnie kciuki! :D
  • REKLAMA
  • #7 15486937
    Smilando
    Poziom 3  
    Mam jeszcze jedno pytanie. Czy mogę najpierw obliczyć szeregowo R1 i R3 oraz R2 i R5, a potem wszystko rownolegle z R4?
  • Pomocny post
    #8 15487162
    jesion40
    Poziom 27  
    To wolny (jeszcze?) kraj, policzyć możesz wszystko, co chcesz :D

Tylko po co?

Oczywiście szeregowo połączone R1 i R3 oraz R2 i R5 możesz zastąpić wypadkową (sumą) dla wszelkich obliczeń, w których nie pytają cię o spadki napięć na każdym z nich z osobna.

Natomiast liczenie wszystkich równolegle? Da rezystancję między węzłami na górze i na dole, która nie jest do niczego potrzebna. Potrzebować będziesz równoległego połączenia R4 i (R2 i R5) oraz R4 i (R1 i R3), ale wszystkich razem nie.
  • #9 15487979
    Smilando
    Poziom 3  
    Ale żeby obliczyć I1 chyba potrzebne jest mi połączenie wszystkiego? Jeżeli się mylę to przepraszam.
  • #10 15488990
    jesion40
    Poziom 27  
    Smilando napisał:
    Ale żeby obliczyć I1 chyba potrzebne jest mi połączenie wszystkiego? Jeżeli się mylę to przepraszam.
    Zamiast przepraszać, może lepiej byłoby zaznaczyć na schemacie jakie to prądy? Zakładam że I1 płynie przez gałąź z E1, I2 przez gałąź z E2 a I3 przez R4.

Ok, chodzi zatem o prąd płynący przez środkową gałąź. Dlaczego do liczenia tej wartości miałaby być potrzebna wartość rezystancji, jaką stanowiłyby wszystkie rezystory połączone razem?

Przede wszystkim proste pytanie - czy znasz pierwsze prawo Kirchhoffa? Suma prądów dopływających do węzła jest równa 0. Jeżeli więc umiesz policzyć I1 oraz I2 to z pewnością nic więcej nie jest potrzebne, prawda?

Obawiam się, że nie przyswoiłeś sobie zasad obliczania metodą superpozycji. Proszę, przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy post.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono metodę superpozycji w obliczeniach obwodów elektrycznych. Użytkownik zadał pytanie dotyczące kroków obliczeniowych, ponieważ miał trudności z zrozumieniem metody. Odpowiedzi wskazują, że metoda superpozycji polega na analizie obwodu z jednym źródłem napięcia na raz, a następnie sumowaniu wyników. Uczestnicy podkreślili, że ważne jest zerowanie źródeł, a nie całych gałęzi. Zasugerowano również, że w przypadku obwodów z wyłącznie źródłami napięciowymi, metoda oczkowa może być bardziej efektywna. Użytkownik zadał dodatkowe pytania dotyczące obliczeń rezystancji w połączeniach szeregowych i równoległych, co wywołało dyskusję na temat zasadności takich obliczeń. Wskazano na znaczenie pierwszego prawa Kirchhoffa w kontekście obliczania prądów w węzłach obwodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA