logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć gniazdo podwójne końcowe na jednym kablu?

antekb 06 Mar 2016 18:10 1569 5
REKLAMA
  • #1 15415019
    antekb
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    Prosiłbym o informację, jak podłączyc gniazdo podwójne końcowe na jednym kablu?
    Tak jest zrobione w pomieszczeniu. Jakie przewody odpowiednio podłączyć?

Moderowany przez jimasek:

Wydzieliłem jako nowy wątek

• REKLAMA
  • #2 15500436
    osnapus
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    antekb

Jeśli dobrze załapałem o co pytasz, to musisz wykorzystać pary przewodów - tzn. na przykład parę pomarańcz-białopomarańcz i zielony-białozielony do jednego gniazda i zacisnąć w miescach opisanych w gnieździe tymi kolorami a po drugiej stronie kabla wykorzystać te dwie pary we wtyczce RJ45 w miejscach odpowiadających tym kolorom (zależnie jaki wybierzesz standard A lub B ale w obu miejscach ten sam). W drugim gnieździe wykorzystujesz parę brąz-białobrąz i niebieski-białoniebieski ale zaciskasz (zarówno w gnieździe na ścianie jak i w drugiej wtyczce na końcu kabla) w miescach dla par zielonej i pomarańczowej - możesz przyjąć że brązowy-białobrązowy dajesz w miejsce pomarań-białopomarańczowy a niebieski-białoniebieski dajesz w miejsce zielony-białozielony. Musisz jednak pamiętać że maksimum prędkości jaką uda Ci się osiągnąć na obu gniazdach to 100Mbit/s
    Mam nadzieję, że czytelnie i jasno wytłumaczyłem.
  • REKLAMA
  • #3 15500523
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2678
    osnapus napisał:
    . Musisz jednak pamiętać że maksimum prędkości jaką uda Ci się osiągnąć na obu gniazdach to 100Mbit/s
    Mam nadzieję, że czytelnie i jasno wytłumaczyłem.

Pytanie czy jest sens robić taką "partyzantkę"? Bo zawsze można postawić switch-a i podpiąć tylko jedno gniazdo ale poprawnie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 15500614
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2678
    Absolutnie nie pisałem tego pod twoim adresem a pod kątem tego co autor chce uzyskać (jaką prędkość w sieci).

Twoja porada jest ok tak się robi, choć nie do końca zgodnie ze sztuką :)
  • #6 15500639
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    No i PoE nie bedzie dzialac :)
    Jeszcze pare lat temu 100Mbit wystarczalo a teraz dosc czesto internet jest szybszy niz to 100Mbit
REKLAMA