logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner z zegarem, RDS, Bluetooth, odtwarzaczem mp3 i USB DAC (nie gotowiec z Chin)

Jaro89 30 Kwi 2025 13:24 2877 29

TL;DR

• JRK Audio Evothon to własnoręcznie zaprojektowany amplituner biurkowo-sypialniany z zegarem, budzikiem, radiem RDS, Bluetooth, odtwarzaczem MP3/WAV, USB DAC i wejściem liniowym.
  • Konstrukcja łączy moduły BTM334/QCC3034, RDA5807, DFPlayer i PCM2704, a mikrokontroler Atmega644 zarządza zasilaniem, menu, zabezpieczeniami i przełączaniem źródeł.
  • Końcówka mocy STA540 daje około 2x15 W przy 8 ohm i 2x25 W przy 4 ohm, a sekcje cyfrowa i analogowa mają osobne zasilanie.
  • Projekt powstawał prawie rok; działa z kolumnami 4/8 ohm i słuchawkami 32-600 ohm, ale USB obsługuje nośniki do 32 GB, a DAC pracuje w 16 bit 44,1/48 kHz.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
📢 Słuchaj (AI):
  • Amplituner JRK Audio Evothon
    wielofunkcyjny amplituner np do sypialni lub na biurko przy komputerze.

Amplituner JRK Audio Evothon ustawiony między dwoma głośnikami Denon SC-N10 na białym blacie.

Pomysł na urządzenie zrodził się z chęci posłuchania muzyki w przyzwoitej jakości podczas pracy na komputerze. Wbrew pozorom o gotowe rozwiązania z funkcjonalnościami (szczegółowy opis poniżej) takimi jak w moim urządzeniu nie jest prosto. Można np kupić głośniki aktywne ale nie mają one wbudowanego tunera, nierzadko też odbiornika bluetooth, najczęściej dysponują tylko wejściem analogowym (te tańsze modele). Kupując takie głośniki jesteśmy skazani już na brzmienie które zaproponuje nam producent (W przypadku osobnego wzmacniacza i kolumn pasywnych możemy po prostu zmienić kolumny). W dodatku bez komputera stają się bezużyteczne, chyba że podłączamy inne urządzenie analogowo. Można też kupić jakąś marketową mikro/mini wieżę tylko że one z kolei brzmieniem nie grzeszą, a i dodane go zestawu głośniki to zwykle tanie szerokopasmowce z jakimś biednym bass reflexem.

Amplituner JRK Audio Evothon z wyświetlaczem LCD, pokrętłami sterującymi, pilotem oraz portem USB na przednim panelu.

Widok tylnego panelu amplitunera JRK Audio EVOTHON z gniazdami zasilania, wyjściami głośnikowymi, wejściami aux i USB oraz anteną Bluetooth.

Czarny amplituner JRK Audio Evothon z dwiema gałkami i portem USB na przednim panelu.

A dlaczego w tytule napisałem "nie gotowiec z Chin" ? Ponieważ nie jest to zlepek gotowych płytek z Ali włożony w obudowę, tylko urządzenie zaprojektowane od zera. Oczywiście, użyte zostały gotowe moduły (BT, tuner czy odtwarzacz mp3) jednak "zszycie" całości, zasilanie, tor audio i obsługa programowa została opracowana przeze mnie.

Widok wnętrza amplitunera JRK Audio Evothon z widoczną, zmontowaną płytką PCB, elementami elektronicznymi i okablowaniem.

Teraz o samym urządzeniu:
    Urządzenie to posiada wbudowany zegar z podtrzymaniem bateryjnym, budzik, sleep timer, odbiornik radiowy, odbiornik Bluetooth (z kodekami aptx i aptx hd), odtwarzacz MP3 i WAV z nośników USB, przetwornik cyfrowo-analogowy z wejściem USB typu C (parametry przetwarzania 16bit 44,1/48kHz) i analogowe wejście liniowe na złączu mini jack. Zawarty w amplitunerze wzmacniacz mocy umożliwia współpracę z dowolnymi zestawami głośnikowymi o impedancji 4 lub 8 ohm. Wzmacniacz mocy posiada zabezpieczenia przed: przesterowaniem (przy przesterowaniu samoczynnie zmniejsza głośność i sygnalizuje to na wyświetlaczu), przeciążeniem i przegrzaniem.Ponadto jest też osobny wzmacniacz słuchawkowy do którego można podłączyć słuchawki o impedancji 32-600 ohm (ich podłączenie wykrywane jest automatycznie). Sterowanie odbywa się za pomocą obrotowych enkoderów i wbudowanych w nie przycisków bądź pilota.

Wnętrze amplitunera JRK Audio Evothon z widoczną płytą główną, elementami elektronicznymi, frontowym panelem z wyświetlaczem LCD i dwoma pokrętłami.

Po podłączeniu zasilacza na wyświetlaczu pojawi się nazwa urządzenia i numer oprogramowania, potem przejdzie ono do trybu czuwania. W trybie czuwania wyświetla się czas i data (można to wyłączyć w menu ustawień). Jeśli czas i data nie zostały zaprogramowane, bądź zegar stracił swoje ustawienia (np brak zasilania i wyczerpana bateria podtrzymująca) na wyświetlaczu ukaże się komunikat "time not set". Wyświetlacz posiada dwa stopnie jasności, po obróceniu lub naciśnięciu dowolnego regulatora/przycisku (również na pilocie) wyświetlacz rozjaśnia się, po ustalonym czasie od ostatniej czynności jasność jest zmniejszana. Istnieje możliwość ustawienia stopnia jasności dla każdego z poziomów i wyłączenie tej funkcjonalności.

Główne funkcje widoczne są na poniższym filmie:

Funkcje związane z poszczególnymi źródłami sygnału:
    tuner - RDS (wyświetlanie nazwy stacji), wyświetlanie poziomu sygnału, odbiór stereo lub mono, strojenie automatyczne lub ręczne, pamięć 20 stacji,
    wpisywanie numeru stacji lub częstotliwości z klawiatury numerycznej w pilocie
    bluetooth - wyświetlanie statusu (sparowany/niesparowany), odtwarzanie/pauza, przeskok między utworami w tył/w przód - realizowane z enkodera lub pilota
    otwarzacz USB - obsługa do 999 utworów (pojemność nośnika max 32GB), odtwarzanie/pauza, odtwarzanie losowe, przeskok między utworami w tył/w przód - realizowane z enkodera lub pilota
    DAC USB - możliwość podłączenia komputera lub telefonu, wyświetlanie informacji o statusie (urządzenie podłączone/odłączone)
    wejście liniowe - możliwość podłączenia sygnału analogowego z dowolnego urządzenia

Na poniższym filmie widać menu ustawień:

Funkcje ogólne:
    regulacja głośności (skala logarytmiczna zrobiona programowo)
    regulacja (wyłączalna) barwy dźwięku w zakresie niskich i wysokich częstotliwości, loudness (fizjologiczna barwa dźwięku),
    regulacja jasności wyświetlacza (5 kroków, osobno dla wysokiego i niskiego poziomu jasności), regulacja czasu po którym jest przyciemniany
    (5, 10, 15, 20, 30 sekund lub wyłączenie tej funkcjonalności), sleep timer, budzik, przywracanie ustawień fabrycznych.
    Wyświetlacz przełącza się między dwoma poziomami jasności automatycznie, kiedy urządzenie nie jest obsługiwane enkoderem lub pilotem wyświetlacz zmniejsza jasność po ustawionym czasie.

Zasilanie rozdzielone jest na dwie części: cyfrową i analogową. W trybie czuwania pracuje tylko cyfrowa. Zasilanie na część analogową przełączane jest za pomocą klucza na mosfecie.

Zbliżenie na wnętrze amplitunera JRK Audio Evothon, widoczne okablowanie, kondensatory i złącza głośnikowe.

Zasilanie części cyfrowej oparte jest na konwerterze DC/DC który wytwarza 5V. Z tego napięcie powstaje 3.3V w LDO typu 1117 dla mikrokontrolera i zegara. Napięcie 5V jest też podawane na klucze dla kolejnych układów LDO tworzących 3.3V osobno dla sekcji tunera i osobno dla BT. Z 5V przez klucz jest też zasilany moduł MP3. Również z 5V zasilane jest podświetlenie wyświetlacza LCD którego jasność sterowana jest przez PWM z mikrokontrolera przez prosty driver.

Zbliżenie na wnętrze amplitunera JRK Audio Evothon, ukazujące płytę PCB z elektroniką, zmontowanymi kondensatorami, układami scalonymi i przewodami.

W zasilaniu większości części analogowej (oprócz zasilania wzmacniacza mocy, który dostaje napięcie bezpośrednio z klucza) pracuje konwerter DC/DC który z pojedynczego napięcia wytwarza +/-12V. Napięcie to (za pomocą prostego filtru RC) zasila dwa wzmacniacze operacyjne RC4580, z których jeden pracuje jako wzmacniacz słuchawkowy a drugi desymetryzuje sygnał z modułu bluetooth. Z przetwornicy zasilane są też stabilizatory LM317/337 które wytwarzają +/-7V dla układu NJW1194 który odpowiada za wybór wejść, regulację głośności i barwy tonu.

Wnętrze amplitunera JRK Audio Evothon z widoczną płytą główną, kondensatorami, złączami oraz okablowaniem.

W końcówce mocy pracuje STA540 który zapewnia moc ok 2x15W przy 8ohm i 2x25 przy 4ohm. Chłodzenie układu jest pasywne (gruby aluminiowy płaskownik przytwierdzony do dna metalowej obudowy). Układ posiada funkcję mute która aktywna jest, jeśli wykryte zostanie podłączenie słuchawek. Ma również pin diagnostyczny, którego sygnały odpowiednio interpetowane przez MCU informują o nieprawidłowej pracy (przesterowanie - clipping i przeciążenie / przegrzanie). W przypadku clippingu głośność zmniejszana jest co jeden krok aż do zaniknięcia zjawiska, natomiast w przypadku przeciążenia/przegrzania urządzenie przechodzi do trybu standby wcześniej informując o zadziałaniu zabezpieczenia.

Wnętrze amplitunera JRK Audio Evothon z widoczną płytką drukowaną, kondensatorami, złączami i miejscami na moduły.

Mikrokontroler to Atmega644, wsad zajmuje ok 70% pamięci, napisany w Arduino IDE. Układ zegara to PCF8563, podtrzymanie na baterii CR2032. Moduł BT to BTM334 (na układzie QCC3034) kupiony Ali, tuner RDA5807. Odtwarzacz mp3 to DFplayer, a przetwornik USB DAC PCM2704.

Zbliżenie na płytę główną amplitunera JRK Audio Evothon, ukazujące elementy elektroniczne, mikrokontroler, baterię i kondensatory.

Płytka zaprojektowana w KiCAD, większość elementów z TME. Elementy smd lutowane były pastą którą nałożyłem przez szablon, następnie ręcznie ułożyłem elementy SMD i hot airem lutowałem poszczególne obszary płytki.

Wizualizacja projektu płytki PCB amplitunera widoczna w programie do projektowania elektroniki, z rozmieszczonymi komponentami elektronicznymi.

Czarna płytka PCB amplitunera JRK Audio Evothon zamocowana w statywie montażowym, widoczne liczne elementy elektroniczne i oznaczenia montażowe.

Obudowa: podstawa i ścianka tylna/przednia to E165 z firmy Elgig otworowana zgodnie z moim rysunkiem, polecam firmę Elgig bo można zamówić nawet niewielkie ilości obudów wg. własnej specyfikacji. Na obudowę wykonana została nakładka drukowana na 3D którą wykonał mój kolega (dzięki Daniel!), nakładka została pomalowana dwoma warstwami czarnego sprayu z efektem satyny. Z przodu wklejona została dymiona pleksi z nadrukiem techniką UV.

Czarna obudowa amplitunera JRK Audio z wytłoczonym napisem na górnej części.

Malowana czarna obudowa z napisem „JRK Audio” susząca się na dużym kartonie.

Ręka trzymająca puszkę czarnego sprayu Jeger Satyna, przeznaczonego do malowania powierzchni.

Czarny amplituner JRK Audio Evothon z matową obudową, widziany z góry na szarym materiale.

Czarna, otwarta obudowa amplitunera JRK Audio Evothon z widocznym panelem przednim i pokrętłami, ustawiona na szarej kanapie.

Czarna, plastikowa obudowa z wydrukiem 3D z widocznymi otworami montażowymi i technologicznymi, ustawiona na szarej kanapie.

Cały projekt zajął prawie rok, najdłużej chyba zajęło pisanie oprogramowania sterującego, było to robione etapami. Na zdjęciu układ w tracie tego procesu:

Zdjęcie przedstawia stanowisko testowe z zasilaczem laboratoryjnym oraz prototypową płytką amplitunera z wyświetlaczem LCD.

A jeszcze zapomniałbym - urządzenie zasilane jest ze starego zasilacza od laptopa Toshiba (15V 6A), napędza głośniki Denon SC-N10 (można kupić nowe zestawy osobno, choć Denon dołącza je także do swoich mini wież CEOL).

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Jaro89
    Poziom 16  
  • #2 21535421
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21535624
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2598
    Gratuluję konstrukcji. Wyszło naprawdę profesjonalnie. Jedyne do czego się przyczepie to gniazdo USB, o gustach się nie dyskutuje, a ja bym zastosował gniazdo z czarnym "środkiem", bo białe jakoś tak gryzie w oczy. Ale w sumie mogłeś si kierować tym, że pasuje do białych napisów. Tak czy owak, wykonanie zarówno techniczne jak i wizualne SUPER.
    I wyświetlacz inny niż niebieski, to też się chwali. Ale, tutaj znowu o gustach, moim zdaniem biały by się tutaj komponował wręcz idealnie. Tam są tylko dwie diody, bardzo łatwe do wymiany, także zawsze możesz podmienić na próbę i zobaczyć jaki będzie efekt.
  • #4 21535707
    boberkarol
    Poziom 7  
    Rewelacja, gratuluję projektu. Przeczytałem w dużym skrócie,wrócę do lektury raz jeszcze, później.

PS. Może o tym napisałeś a ja po prostu to przeoczyłem -wówczas sorki. Nieco mała moc, gdybyś tak może użył końcówki cyfrowej i wyciągnął 2x50 -2x100W to było by miodzio.
  • #5 21535709
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Rozważałeś może wzmacniacz klasy D?
  • #6 21535736
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2598
    Sądząc po jakości wykonania, autor doskonale wiedział co robi i co chce osiągnąć. Także powyższe komentarze są zwyczajnie zbędne, żeby nie powiedzieć, że są wręcz niestosowne.
  • #7 21537434
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 289
    Pytanie do Autora: skoro, cyt. "wielofunkcyjny amplituner", czy nie myślałeś o zaimplementowaniu w swojej konstrukcji radia internetowego? "Troszkę" więcej treści niż dostępne przez FM... Pytam z ciekawości, ponieważ właśnie rozglądam się za jakimś gotowym amplitunerem stereo, który ma taką funkcję (jako punkt odniesienia powiedzmy Denon DRA900h). Oczywiście radio netowe czy inny dowolny dźwięk można streamować przez BT np. ze smartfona. Jednak chodzi mi o funkcję wbudowaną, bez konieczności angażowania dodatkowego urządzenia.
  • #8 21538774
    tytka
    Poziom 23  
    Ocena: 1837
    To kolejna Twoja dobrze przemyślana i wykonana konstrukcja.
    Ode mnie wielkie wyrazy uznania za jakość tego projektu. I oby więcej prezentowano tutaj podobnych konstrukcji.

Zdaje się, że lubujesz się w takich niewielkich gabarytowo konstrukcjach audio. Chyba widziałem gdzieś Twoje dawne "małe" konstrukcje z poprzedniego wieku :)
  • #9 21538915
    Jaro89
    Poziom 16  
    Ocena: 178
    khoam napisał:
    Aż się prosi o wyświetlacz VFD ;)

Tego nie rozważałem, przymierzałem natomiast LCD z czerwonym podświetleniem, jednak wygrał jak widać zielony.

CMS napisał:
    Gratuluję konstrukcji. Wyszło naprawdę profesjonalnie. Jedyne do czego się przyczepie to gniazdo USB, o gustach się nie dyskutuje, a ja bym zastosował gniazdo z czarnym "środkiem", bo białe jakoś tak gryzie w oczy. Ale w sumie mogłeś si kierować tym, że pasuje do białych napisów. Tak czy owak, wykonanie zarówno techniczne jak i wizualne SUPER.
    I wyświetlacz inny niż niebieski, to też się chwali. Ale, tutaj znowu o gustach, moim zdaniem biały by się tutaj komponował wręcz idealnie. Tam są tylko dwie diody, bardzo łatwe do wymiany, także zawsze możesz podmienić na próbę i zobaczyć jaki będzie efekt.

Dziękuję za miłe słowa. Co do białego podświetlenia: w LCD tego typu ciężko uzyskać czysto biały kolor samym podświetleniem. Są nawet gotowe wyświetlacze sprzedawane jako białe i na niektórych zdjęciach tak wyglądają, jednak w rzeczywistości kolor przypomina niebieski. Bliski białemu kolor można uzyskąć w wyświetlaczach OLED, ale raz że są one nieco droższe, dwa że nie ma możliwości regulacji w nich jasności świecenia (mówię o typowych alfanumerycznych 16x2) ani hardwarowo ani softwarowo.

boberkarol napisał:
    Rewelacja, gratuluję projektu. Przeczytałem w dużym skrócie,wrócę do lektury raz jeszcze, później.

PS. Może o tym napisałeś a ja po prostu to przeoczyłem -wówczas sorki. Nieco mała moc, gdybyś tak może użył końcówki cyfrowej i wyciągnął 2x50 -2x100W to było by miodzio.

2konrafal1993 napisał:
    Rozważałeś może wzmacniacz klasy D?

Przez chwilę brałem pod uwagę, jednak odpadł z kilku powodów:
    1. Urządzenie ma służyć do bliskiego odsłuchu, bądź spokojnego grania w tle. Zatem większa moc nie jest potrzebna, gdyż większość czasu będzie oddawał od 1-3W.
    2. Większe skomplikowanie układu. Aplikacja wzmacniacza na popularnym TPA3116 czy MA12070 (szczególnie tego drugiego dość mocno przez chwilę brałem pod uwagę) wymaga nieco większej ilości elementów niż STA540 (czy jego niemal odpowiednik TDA7377).
    3. Możliwe zakłócenia a jakość odbioru z tunera. Miałem pewne obawy czy wzmacniacz klasy D nie będzie generował zakłóceń które mogą wpływać na wbudowany moduł tunera.

Od razu mówię że nie jestem uprzedzony do klasy D, znam wiele dobrych tego typu wzmacniaczy, zresztą swój "główny" większy wzmacniacz mam wykonany w klasie D, link do mojej wcześniejszej konstrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4086069.html

CMS napisał:
    Sądząc po jakości wykonania, autor doskonale wiedział co robi i co chce osiągnąć. Także powyższe komentarze są zwyczajnie zbędne, żeby nie powiedzieć, że są wręcz niestosowne.

Wystawiając projekt na forum należy liczyć się z różnymi komentarzami. O ile są to uwagi konstruktywne i nie mają nic wspólnego z hejtem, to nie mam nic przeciwko. Pytania także są pożądane, podobno nie ma głupich pytań tylko odpowiedzi :)

Stanley_P napisał:
    Pytanie do Autora: skoro, cyt. "wielofunkcyjny amplituner", czy nie myślałeś o zaimplementowaniu w swojej konstrukcji radia internetowego? "Troszkę" więcej treści niż dostępne przez FM... Pytam z ciekawości, ponieważ właśnie rozglądam się za jakimś gotowym amplitunerem stereo, który ma taką funkcję (jako punkt odniesienia powiedzmy Denon DRA900h). Oczywiście radio netowe czy inny dowolny dźwięk można streamować przez BT np. ze smartfona. Jednak chodzi mi o funkcję wbudowaną, bez konieczności angażowania dodatkowego urządzenia.

Oprócz BT jest też DAC z wejściem USB, a że urządzenie może stać w okolicy komputera, radio internetowe można grać właśnie za jego pośrednictwem. Uważam że tworząc jakikolwiek projekt trzeba przyjąć pewne założenia i w pewnym momencie muszą one stać się skończone, by nie modyfikować czegoś w nieskończoność w fazie rozważań, tylko po prostu przystąpić do tworzenia. No bo przecież można dać jak piszesz radio internetowe, można dorzucić też wejścia spdif (np coaxial i optical), wyjście na subwoofer, przedwzmacniacz gramofonowy itp. Tylko uznałem że ma być to urządzenie na biurko lub do sypialni i ma być proste w obsłudze ale też funkcjonalne, jednak jego funkcjonalność ma określony zakres i tego się świadomie trzymałem.

tytka napisał:
    To kolejna Twoja dobrze przemyślana i wykonana konstrukcja.
    Ode mnie wielkie wyrazy uznania za jakość tego projektu. I oby więcej prezentowano tutaj podobnych konstrukcji.

Zdaje się, że lubujesz się w takich niewielkich gabarytowo konstrukcjach audio. Chyba widziałem gdzieś Twoje dawne "małe" konstrukcje z poprzedniego wieku :)

Dziękuję, Twoje konstrukcje także są przemyślane i dobrze wykonane. Co do moich preferencji konstrukcyjnych, nie ukrywam że trochę tak jest. Nie jestem fanem dużych, ciężkich urządzeń czy wręcz "pieców" jako wzmacniacze. Mniejsze konstrukcje są dla mnie pewnego rodzaju wyzwaniem, a kiedy finalnie się bronią i robią wrażenie jest to dla mnie duża satysfakcja. Te konstrukcje z poprzedniego wieku widziałeś zapewne na kanale "ZT" ? :)
  • #10 21539433
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 729
    Piękna sprawa, w zasadzie jedyne co bym zmienił to tuner fm na TEF6687, porównywałem wszystkie i TEF wypada zdecydowanie najlepiej.
  • #11 21539437
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 608
    Jak oceniasz jakość odbioru radia FM na scalonym tunerze? Czy jest to porównywalne mniej więcej np. do analogowego radia Unitry?
  • #12 21540524
    robgold
    Poziom 23  
    Ocena: 290
    >>21539433 @dktr Testowałeś na gotowych bibliotekach Arduino czy napisałeś swoje pod te tunery ? Pytam bo do RDA biblioteki, które były dostępne miała źle uruchomiony wzmacniacz antenowy przez to wypadał on blado w porównaniu do TEF. Jak się to poprawi ręcznie to RDA gra znakomicie. U mnie już ponad 3 lat właśnie w takim tunerze "bliskiego odsłuchu".

@Jaro89 Bardzo fajny projekt. Super wykonanie. Mało tutaj takich kompletnych konstrukcji. Tym bardziej doceniam wysiłek i chęci. Zastanawiam się czemu nie pokusiłeś się aby scalaka tunera RDA przenieść bezpośrednio na płytkę, tak samo jak złącze USBC. Tym bardziej, że narysowałaś kawał płytki PCB. W przypadku odtwarzacza i BT to zrozumiałe, ze łatwiej mieć je jako moduły.
  • #13 21540578
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 794
    robgold napisał:
    Jak się to poprawi ręcznie to RDA gra znakomicie.

Możesz podpowiedzieć, co dokładnie zmieniłeś? Bawiłem się wszystkimi opcjami z datasheet, ale w przypadku LNA nie zauważyłem żadnych różnic w odbiorze. Na domyślnych ustawieniach u mnie gra dobrze. Nie wykluczam też sytuacji, w której z fabryki na wolny rynek co miesiąc trafiały czipy z inną wadą.
  • #14 21540694
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 875
    Wygląda bardzo ładnie, a jak z czułością na FM i DAB+?
    Mam przenośny wynalazek z Chin i ma całkiem dobrą czułość - tuner FM/DAB to "znaczke pocztowy" wlutowany w płytkę.
    Czułość podaje producent ale dla DAB tylko na -99dBm - nie wiem na ile to µV będzie, ale podłączenie anteny poprawia znacznie odbiór.
  • #15 21540709
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 729
    >>21540524 Tak testowałem kilka bibliotek, na niektórych poprawnie działał LNA, widać było znaczący wzrost siły sygnału. Ale chodzi mi ogólnie o całokształt, w mojej lokalizacji TEF bez problemu radzi sobie z poprawnym dwóch silnych stacji odsuniętych od siebie o 100 kHz, wszystkie inne poległy. Tu se można potestować moje tunery podłączone do zwykłych dipoli w pol H i V na dachu 4 piętrowego bloku w Ostródzie. http://dktr.pl/XDR/
  • #17 21542330
    Jaro89
    Poziom 16  
    dktr napisał:
    Piękna sprawa, w zasadzie jedyne co bym zmienił to tuner fm na TEF6687, porównywałem wszystkie i TEF wypada zdecydowanie najlepiej.

Znam ten tuner (a w zasadzie to TEF6686) i wiem co potrafi. Zapewne gdybym robił pełnowymiarowy amplituner lub sam tuner do salonowego zestawu hifi postawiłbym właśnie na TEF, a w przypadku tego małego grajka wystarcza spokojnie RDA5807.

pawlik118 napisał:
    Jak oceniasz jakość odbioru radia FM na scalonym tunerze? Czy jest to porównywalne mniej więcej np. do analogowego radia Unitry?

A co rozumiesz przez "jakość odbioru" ? Porównując parametry tego scalaka do np Amatora to Amator wypada blado. Dlaczego?
    Czułość dla trybu mono: Amator ≤10µV, RDA5807 1.3µV
    Selektywność: Amator (dla odstrojenia 300kHz) ≥41dB, RDA5807 (dla odstrojenia 400kHz) 85dB
    Separacja kanałów stereo: Amator ≥26dB, RDA5807 minimum 35dB

Czułość jak na domowy odbiornik z anteną teleskopową jest bardzo dobra. Dodatkowo układ ten płynnie przechodzi z trybu stereo do mono poprzez zawężanie pasma w przypadku słabszego sygnału, dzięki czemu w trybie stereo nie usłyszymy dokuczliwego szumu, jedynie pogorszy się separacja kanałów. Podobnie jest to zrobione w odbiornikach samochodowych.

robgold napisał:
    >>21539433 @dktr Testowałeś na gotowych bibliotekach Arduino czy napisałeś swoje pod te tunery ? Pytam bo do RDA biblioteki, które były dostępne miała źle uruchomiony wzmacniacz antenowy przez to wypadał on blado w porównaniu do TEF. Jak się to poprawi ręcznie to RDA gra znakomicie. U mnie już ponad 3 lat właśnie w takim tunerze "bliskiego odsłuchu".

@Jaro89 Bardzo fajny projekt. Super wykonanie. Mało tutaj takich kompletnych konstrukcji. Tym bardziej doceniam wysiłek i chęci. Zastanawiam się czemu nie pokusiłeś się aby scalaka tunera RDA przenieść bezpośrednio na płytkę, tak samo jak złącze USBC. Tym bardziej, że narysowałaś kawał płytki PCB. W przypadku odtwarzacza i BT to zrozumiałe, ze łatwiej mieć je jako moduły.

Wiem że pierwsze pytanie było do kolegi dktr, ale dopowiem że ja u siebie użyłem biblioteki "radio" i nie zauważyłem żadnych problemów z czułością.
    https://github.com/mathertel/Radio

Scalak RDA nie jest na mojej płytce, gdyż prościej i taniej (około 5zł) kupić gotowy moduł z tym układem. Złącze USB C w tej postaci jest też pewnego rodzaju uproszczeniem ale i poprawą niezawodności: złącze na PCB ma dużą ilość pinów o malutkim rastrze co utrudnia lutowanie a ponadto gniazdo na PCB jest mniej odporne na obciążenia mechaniczne przy podłączaniu/odłączaniu wtyku. Gniazdo w postaci przykręcanej na panel pozbawione jest tej wady, a ponadto ma wyprowadzone tylko te sygnały które są realnie wykorzystywane przy połączeniu komputer - układ PCM2704.

sq3evp napisał:
    Wygląda bardzo ładnie, a jak z czułością na FM i DAB+?
    Mam przenośny wynalazek z Chin i ma całkiem dobrą czułość - tuner FM/DAB to "znaczke pocztowy" wlutowany w płytkę.
    Czułość podaje producent ale dla DAB tylko na -99dBm - nie wiem na ile to µV będzie, ale podłączenie anteny poprawia znacznie odbiór.

Czułość podałem wyżej (z datasheetu producenta). Ten tuner nie zawiera DAB, jedynie FM. O ile mi wiadomo nie istnieją (jeszcze) gotowe moduły z DAB z bibliotekami do Arduino. Chyba że o czymś nie wiem?

pier napisał:
    Super sprzęt.
    Ile było wersji PCB?

Dziękuję. Wersji PCB była/jest jedna - ta którą widać w urządzeniu. Jednak nie obyło się bez drobnych poprawek: nie podłączyłem do masy połączenia rezystora i kondensatora w obwodzie regulacji barwy tonu przy układzie NJW1194 - widać na zdjęciu niebieski kynar. Ponadto zamieniłem wyjście + i - przetwornicy +/-12V rysując footprint, na szczęscie pierwsze uruchomienie z nisko ustawionym ograniczeniem prądowym na zasilaczu uchroniło dalsze układy przed uszkodzeniem, a poprawki udało się zrobić od spodu pcb. I jeszcze w trakcie uruchamiania modułu BT okazało się że wzmacniacz operacyjny który desymetryzuje sygnał wzbudza się. Dołożenie kondensatorów o wartości kilkudziesięciu pF w sprzężeniu zwrotnym i na wejsciu rozwiązało problem.
  • #18 21542829
    sq3evp
    Poziom 39  
    Jaro89 napisał:

Czułość dla trybu mono: Amator ≤10µV, RDA5807 1.3µV
    Selektywność: Amator (dla odstrojenia 300kHz) ≥41dB, RDA5807 (dla odstrojenia 400kHz) 85dB
    Separacja kanałów stereo: Amator ≥26dB, RDA5807 minimum 35dB

Parametry całkiem, całkiem - Amator był klasą, ale dzisiaj słabo wyglada.
    Mam stary analogowy tuner FM Yamahy T-05 (podobno to samo co T-300) czułość jest bardzo dobra, a przez to, że to klasyczna heterodyna bez syntezy brzmi także pięknie i miękko.

T-300:
    Sensitivity: 1.6uV (FM), 10uV (MW)
    Signal to Noise Ratio: 76dB (FM), 50dB (MW)
    Distortion: 0.3% (FM), 0.5% (MW)
    Frequency response: 50Hz to 10kHz (FM)

Do T-05 nie znalazlem nic, pewnie znacznie starszy model albo z innego rynku.

Na ucho - różnica jest taka że kino domowe odiber sygnał FM z lekkim szumem, a Yamaga ma strereo bez szumu zupełnie - w trybie DX czyli mono odbiera znacznie więcej stacji niż kino jest w stanie namierzyć nawet w szumach.
  • #19 21542917
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 289
    sq3evp napisał:
    Do T-05 nie znalazlem nic, pewnie znacznie starszy model albo z innego rynku.

Z ciekawości zapytałem Chata GPT. Odpowiedź:

Tuner Yamaha T-05 to analogowy tuner stereo z lat 80., przeznaczony do odbioru fal FM i AM (MW). Charakteryzuje się solidną konstrukcją i klasycznym designem, typowym dla urządzeń audio z tamtego okresu.
    80012341
    +1
    Vinyle & Hi-Fi Vintage
    +1

📻 Specyfikacja techniczna Yamaha T-05
    Zakresy odbioru: FM (87,5–108 MHz), AM/MW (525–1620 kHz)

Skala strojenia: analogowa

Czułość:

FM: 4 µV

MW: 25 µV

Stosunek sygnał/szum:

FM: 63 dB

MW: 40 dB

Zniekształcenia harmoniczne:

FM: 0,4%

MW: 0,8%

Selektywność (FM): 50 dB

Pasmo przenoszenia (FM): 40 Hz – 15 kHz

Układ elektroniczny:

1 x FET

3 x układy scalone (IC)

5 x tranzystory

5 x diody

7 x diody LED

Wymiary: 418 × 72 × 286 mm

Waga: 2,9 kg
    HiFi Forum
    +3
    Vinyle & Hi-Fi Vintage
    +3
    HiFi Engine
    +3
    HiFi Engine
    Baza Audio

🔧 Cechy konstrukcyjne i użytkowe
    Analogowe strojenie: Umożliwia precyzyjne dostrojenie do stacji radiowych.

Wskaźniki LED: Pomagają w optymalnym dostrojeniu sygnału.

Solidna obudowa: Typowa dla sprzętu hi-fi z lat 80., zapewniająca trwałość i estetykę.

💡 Informacje dodatkowe
    Yamaha T-05 jest ceniony przez miłośników vintage audio za swoją niezawodność i klasyczne brzmienie. Dzięki analogowemu strojenie i solidnej konstrukcji, tuner ten nadal znajduje uznanie wśród kolekcjonerów i entuzjastów klasycznego sprzętu audio.

Jako jedno ze źródeł takie coś:
    https://vinyle-vintage.fr/boutique-vinyle-hif...eur/tuner-yamaha-t-05/?utm_source=chatgpt.com
  • #20 21542920
    sq3evp
    Poziom 39  
    Znalazłem z innej strony do wersji japońskiej:

Type AM/FM stereo tuner
    FM Tuner Section
    Receiving frequency 76 MHz to 90 MHz
    50 dB S/N sensitivity Mono : 3 μ V (14.8 dBf)
    Stereo : 40 μ V (38 dBf)
    Practical Sensitivity (84 mhz) 300 Ω : 1.7 μ V (9.8 dBf)
    75 Ω : 0.85 μ V (9.8 dBf)
    Image interference ratio (84 MHz) 60dB
    IF Interference Ratio (84 MHz) 90dB
    Spurious interference ratio (84 MHz) 80dB
    AM suppression ratio (IHF) 60dB
    Capture Ratio (IHF) 1.5dB
    Effective selectivity (IHF) 50dB
    Signal-to-noise ratio mono:84dB
    stereo:80dB

Moja wesja to T-05 z FM 87,5-108 MHz. Chyba z rynku szwedzkiego, podobno przełom lat '70 i '80 XX wieku.

Kupowałem coś ok 2000 roku i użytkowany byl intensywnie przez ok 10 lat, teraz stoi i tylko czasem działa - nadal dorbze odbiera, ale pewnie trzba by zweryfikować ustawienia i pomiary zrobić.

Odnalazłem foto mojej wersji - ani to ta co znalazłem ani to co podesłał linka kolega:

Tuner stereo Yamaha T-05 z wyświetlaczem analogowym na przednim panelu i pokrętłem strojenia po prawej stronie.
  • #21 21542968
    Jaro89
    Poziom 16  
    sq3evp napisał:

Parametry całkiem, całkiem - Amator był klasą, ale dzisiaj słabo wyglada.
    Mam stary analogowy tuner FM Yamahy T-05 (podobno to samo co T-300) czułość jest bardzo dobra, a przez to, że to klasyczna heterodyna bez syntezy brzmi także pięknie i miękko.

Czy Amator był klasą to można dyskutować, bo z zalozenia miał być to prosty amplituner (takie tanie pierwsze hi fi), ale było pytanie o Unitrę więc dałem takie porównanie.

Co masz na myśli pisząc że heterodyna bez syntezy brzmi pięknie i miękko? A czy superheterodyna z syntezą będzie brzmiała gorzej? :)
  • #22 21543006
    sq3evp
    Poziom 39  
    Jaro89 napisał:
    A czy superheterodyna z syntezą będzie brzmiała gorzej? :)

Nie miałem okazji posłuchać podobnego modelu realizowanego klasycznie czy z syntezą, ale te stare modele lepiej brzmiały - nei wiem czy to była kwestia toru p.cz., ale obstawiałem mniej śmieci w przypadku klasycznej heterodyny.
    Przy słabych sygnałach było słychac coś w tle przy syntezie.
    Może to sugestia, ale miałem więcej oczekiwac co do syntezy i może byłem zbyt krytyczny - teraz nowe układy to raczej synteza.
  • #23 21543057
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 608
    Od lat testuję różne modele Unitry Diory/Eltry.
    Moje obserwacje:
    - tunery w oparciu o układ UL1200 + UL1621 (Tosca 303, tunery "wieżowe" typu Faust AS 215, Eltra T 8010, T3015 - tu jest inny demodulator) - Generalnie odbiór silnych stacji jest, w ciszy słychać szum, jeśli jest tryb Stereo
    - tunery diody z syntezą AS 9461 na układach serii TDA - w odróżnieniu od powyższych, czułość podobna, ale jakość stereo jest dużo lepsza. Nie wiem jak to zmierzyć, ale w odczuciu stereo jest bardziej wyczuwalne, tak jakby różnica pomiędzy kanałami prawym i lewym była dodatkowo wzmocniona.
  • #24 21543143
    tytka
    Poziom 23  
    Ocena: 1837
    pawlik118 napisał:
    w odczuciu stereo jest bardziej wyczuwalne, tak jakby różnica pomiędzy kanałami prawym i lewym była dodatkowo wzmocniona.

Twoje odczucia (poprawne) mogą być spowodowane tym, że w nowszych tunerach Diory jest stereodekoder TDA1578, który katalogowo ma większą (o 10dB) separację kanałów w porównaniu do TCA4500 (pierwowzoru UL1621).
  • #25 21543926
    sq3evp
    Poziom 39  
    tytka napisał:
    Twoje odczucia (poprawne) mogą być spowodowane tym, że w nowszych tunerach Diory jest stereodekoder TDA1578, który katalogowo ma większą (o 10dB) separację kanałów w porównaniu do TCA4500 (pierwowzoru UL1621).

Te nowe tuner w układzie scalonym chyba właśnie mają znacznie lepszą separację kanałów.
  • #26 21544386
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Spodziewałem się elementów pomontowanych jako modułach a tu miła niespodzianka. Sam teraz mam coś co bym nazwał wieżą do nagrywania gitary. Ale ja po prostu do głosniczka wsadzilem 2x15W na jakimś wzmacniaczu TPA z Ali zasilane kiepskim zasilaczem z Routera..

Taką funkcje miala mi.zapewnić wieża, ale nie zapewniła.
    obecnie wieże mają wybrakowane outputy. Nawet aux in nie ma a o wyjsciu BT albo słuchawkowym można pomażyć. Audio Out też nie ma. A płyty CD brzmią kartonowo a przez BT jest 10dB ciszej niż radio. Pomimo używania Tannojów M2 czy fajnych Quadrali.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 21545184
    robgold
    Poziom 23  
    Ocena: 290
    >>21540578 Z tego co pamiętam to właśnie ustawienia zasilania LNA. U mnie drastycznie poprawił się odbiór wielu stacji. Radio pracuje w łazience gdzie odbiór był taki sobie, bo był to projekt radia łazienkowego wraz z głośnikami sufitowymi.
  • #28 21545190
    robvank
    Poziom 12  
    Ocena: 106
    Mogę się pochwalić, że miałem okazję słuchać tego amplitunera i to w towarzystwie Denona DCD-1500AE odwtarzając płyty SACD oraz kilku autorskich kolumn w tym moich 3-drożnych DIY oraz replik TLC Classic 2, którymi zresztą miałem okazję pochwalić się na forum i powiem tyle - PETARDA! :)
    Zaskakujące jest to, jaką dynamiką i kontrolą dysponował ten amplituner, świetnie radził sobie z kolumnami 3-drożnymi, mającymi dość trudny przebieg impedancji.
    Bardzo przemyślanie zbudowany, Jarek nie oszczędzał na niczym i dobrze.
    Kolejny raz kawał dobrej roboty! :)
    Chylę czoła :)
  • #30 21553174
    Jaro89
    Poziom 16  
    osnapus napisał:
    Kolego Jaro89, piękna sprawa, szacunek za podejście do tematu na 100 (a nie 30) procent 😀
    Czy możesz napisać jak zrealizowałeś przełączanie źródeł w torze analogowym?

Dziękuję!
    Przełączaniem źródeł zajmuje się układ NJW1194. Przy czym układ ma 4 wejścia, a możliwych źródeł jest 5 i w związku z tym, jedno z wejść jest wspólne dla DACa USB i wejścia aux, a te z kolei wybierane są najpierw przekaźnikiem sygnałowym.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wielofunkcyjnego amplitunera JRK Audio Evothon, zaprojektowanego do użytku przy komputerze lub w sypialni, wyposażonego w tuner FM, Bluetooth, odtwarzacz MP3 oraz USB DAC. Projekt cechuje wysoka jakość wykonania i przemyślana konstrukcja, z zastosowaniem wyświetlacza LCD z zielonym podświetleniem oraz układu przełączania źródeł NJW1194. Wzmacniacz ma niską moc (1-3W w typowym użytkowaniu), co jest celowe dla bliskiego odsłuchu, a rozważano także wzmacniacze klasy D, które jednak zostały odrzucone ze względu na złożoność i charakter zastosowania. W dyskusji poruszono temat jakości odbioru radia FM na scalonych tunerach RDA5807 i TEF6686/TEF6687, gdzie TEF6687 uznawany jest za lepszy pod względem czułości i selektywności. Porównano też parametry i brzmienie tunerów analogowych (np. Yamaha T-05) z nowoczesnymi układami scalonymi, wskazując na różnice w separacji kanałów i jakości stereo. Wskazano na możliwość poprawy odbioru FM przez ręczną regulację wzmacniacza antenowego LNA w tunerach RDA. Projekt spotkał się z uznaniem za dynamikę, kontrolę dźwięku i solidność wykonania, a także za kompleksowość funkcji w małej obudowie. Poruszono także temat braku w wielu gotowych mikrowież funkcji takich jak tuner, Bluetooth z wyjściem audio czy odpowiednie wyjścia analogowe.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA